ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklik sonrasında, ilçe belediyelerinin imar planı yapma yetkisi kısıtlanırken,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na doğrudan plan hazırlama yetkisi getirmişti. Yaşanan bu değişiklik ile beraber konuya dair en çarpıcı örneklerden birisi de İzmir’de yaşandı. Bornova’da şimdiki Yaşar Üniversitesi’nin bulunduğu 200 dönümlük eski fabrika arazisini yüzde 40’ını kamuya terk etmeden imar isteyen Yaşar Üniversitesi’nin bu talebi önce Bornova Belediyesi, ardından da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine, yasaya aykırı hazırlanan plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşındı ve yeni düzenlemeler doğrultusunda, yol ve yeşil alan için kamuya yüzde 40 terk şartı ortadan kaldırılarak, arazinin tamamı kurumun kullanımına bırakılmak sureti ile onaylandı.
BAKANLIK ONAYI KAMU ZARARI GETİRDİ
648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle plan hazırlama yetkisi bulunan bakanlığın, Yaşar Üniversitesi’ne verdiği bu imar onayı sonrasında, yüzde 40’ı kamuya terk edilmesi gereken arazinin tümünde istenilen imar uygulandı. Arazi sahibinin çabaları sonrasında Bakanlık tarafından onaylanıp yürürlüğe giren imar planları neticesinde, kamunun 80 dönüm ve yaklaşık olarak 100 milyon lira zararı olduğu öğrenilirken, sürecin devamında plan değişikliği farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Yol, yeşil alan, hastane gibi kamu ihtiyacını karşılayacak unsurların oluşturulması için istenen yüzde 40’lık zayiatı yerine getiren ve ortalama yüzde 38 ile yüzde 40 oranında terk şartına uyarak imar planı hazırlayan çevredeki arsa sahipleri ise mağdur olduklarını ileri sürerek soluğu yargıda aldı. Komşu arsa sahiplerinin bu şikayeti sonrasında, müfettişlerin yaptığı incelemede çifte standart olduğu ve mağduriyet yaşadıkları tespit edildi ve durum bakanlığa iletildi. Diğer yandan, konuyla ilgili yargı süreci devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de imar konusunda yetkilerinin hiçe sayıldığını öne sürerek Danıştay’a başvurdu.
CEZA GİBİ SORUŞTURMA
Tüm bu gelişmeler sonrasında otaya çıkan yaklaşık 100 milyar liralık kamu zararı ile birlikte, çarpıcı bir olay daha yaşandı. Planlara Encümen kararı ile ret veren Bornova Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın aldığı şok bir kararla karşı karşıya kaldı. Bakanlığın verdiği imar izni ile ilgisi olmamasına rağmen, yasa dışı yapılaşmaya göz yumduğu ve mağduriyete yol açtığı gerekçesi ile içlerinde Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ve belediye bürokratlarının da bulunduğu 14 Encümen Üyesi hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açıldı. Onay vermediği planlar neticesinde ceza niteliğinde bir soruşturmayla karşı karşıya kalan Bornova Belediyesi, müfettişler tarafından ruhsatsız yapılaşmaya göz yumduğu gerekçesi ile de ayrı bir soruşturmaya tabii tutuldu. Ancak, üniversitenin olduğu alanda imar konusunda plan yetkileri bakanlık tarafından elinden alınan Bornova Belediyesi, ruhsatsız olduğu öne sürülen söz konusu kaçak yapılar için de ancak para cezası kesti ve herhangi bir yıkım kararı da alamadı. Açıldığı günden bu yana ruhsat ile ilgili sıkıntı olmasına ve “kaçak yapı” statüsüne rağmen hizmet veren İzmir’in önde gelen eğitim kurumları arasında sayılan Yaşar Üniversitesi’nin tüm bu gelişmeler ışığında ne yapacağı ise merakla bekleniyor.