Ege Postası
Geri

'Zemin çöküyor, önlem alınmazsa İzmir'i su basacak'

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekerek, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir" dedi.
'Zemin çöküyor, önlem alınmazsa İzmir'i su basacak'
Haberler / İzmir
7 Temmuz 2024 Pazar 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'de zeminin 1. yılı ile 1,5 santimetre arasında çökmesi, deniz seviyesindeki yükselişin ortalamanın üzerine çıkmasına neden oluyor. Bu durum, Alsancak Kordon başta olmak üzere, şirketin ileri yıllardaki faaliyetleri kapsamında sadece lisanslı olarak ve sadece risk alarak tedarik edilmektedir. İzmir'in en büyük nüfusunun çökmesi sorunu olduğunu belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Deniz seviyesi dünyada her yıl yaklaşık 2,5 ile 3 arası yükseliyor. İzmir 'de bu 1,5 santimetrelere geliyor. Çünkü İzmir çöküyor. İzmir Basmane'den Alsancak'a kadar dolgu alanı. Dolgu alanları binaların Ağırlık da yüklendiği için yavaş yavaş çöküyor" diye konuştu.

'BİNALAR YAPILIRKEN KOT YÜKSELTİLMELİ'

Kenti etkileyen 26-27 Kasım 2023'teki yağışlarda Alsancak'ta suyun yaklaşık 300-400 metre içeriye girdiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Bu bir uyarı. Çünkü bir dahaki sefere daha çok su içeri girecektir. Basmane'de birkaç bin sene önce deniz kabuklarını görüyoruz. Bir zamanlar orası denizdi. Deniz ne kadar doldurursanız doldurun, eğer önlem almazsanız deniz gelip yeri dolduracaktır. Binalar yapılırken kot yükseltilmesi gerekiyor. 1873 yılında kordon boyu yapılırken, en büyük dolgu yapılırken ihale şartnamesinde; 'Maksimum gelgitin, en az 1,5 metre üzerinde olacak şekilde inşa edilecektir' ibaresi vardır ki, ona göre yapılmıştır. 1927 yılında Yanık Yurt Gazetesi'nde körfezin 50 santimetre çöktüğü yazar. Cevat Hoca'nın İzmir Rıhtım İmtiyaz = aynı şey yazıyor. Alsancak 1 ile 1,5 santimetre arasında değişiyor. Çöktüğü için zaten kasım kasığı yağışlardan sonra çok fazla su içeri girdi" ifadelerini kullandı.

Cakarta ve Mexico City'de aynı durumun söz konusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Orada çok daha hızlı. Yılda 10-15 santimetre çöküyor. Onlar çareyi alanı boşaltmakta buluyorlar, yavaş yavaş alanı terk ediyorlar. Çünkü doğanın hızıyla başlamak mümkün değil" dedi.

'KORDON KOKUYOR'

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in en büyük sorunu'nun çökmesi durumunda, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım konusunda karşılaştırmalar ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Çökme devam edecek. Eğer önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar Güçlü. Şu anda Alsancak'ta kanalizasyon kokuları var. Çünkü yavaş yavaş borunun deniz seviyesinin altında kalmaya başlaması gerekiyor. Bu nedenle kordon tıkanıyor. İkinci kordonun su basma nedeni de o. Farkında olmadan kordonu yükseltiyoruz, ikinci kordonda kaldı. Belediyenin özellikle yer bilimcilerle işbirliği yaparak renklendirme çalışması yapması gerekiyor. 50 yıl uzun vade ama çok da uzun olmayacak. Bir anda geliyor, sizi yakalıyor” diye konuştu.

Kentin 50 santimetre daha çökmesi halinde ne yapılırsa yapılsın, fark yaratacağını söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Set çekim değil. Hiçbir şey yok. Kot alacaksınız, çok pahalı ama tercih meselesi ya da alanı yavaş yavaş yavaş kalacağız, boşaltacağız" ifadelerini kullandı. kullandı. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası