Ege Postası
Geri

'Zeytincilikte Suriye'nin bile gerisine düştük'

Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, hükümetin zeytin ağaçlarını koruyan yasa tasarısını kaldırmaya yönelik teklifi nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
'Zeytincilikte Suriye'nin bile gerisine düştük'
Haberler / Politika
31 Mayıs 2017 Çarşamba 11:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Altıok, yaptığı açıklamada, yandaş maden ve enerji firmalarının önündeki bir engel olarak görülerek defalarca getirilen Zeytincilik Yasasının değişiklik teklifinin yeniden karşılarına çıkarıldığını belirtti. Daha öce 6 kez denenen ancak kamuoyundaki tepkiler sonrası yapılamayan bu değişiklik önerilerinin geçmesi halinde zeytini ve üreticileri koruyacak hiçbir yasa kalmayacağını belirten Altıok “İktidar zeytincilik politikalarında her zaman çok eleştirdiği Suriye’nin bile gerisine düştü. Suriye, iç savaş öncesi zeytincilikte atak yapmıştı. Her yere zeytin dikmişti. Suriye savaş halinde olmasına rağmen zeytincilik konusunda gelişmeye devam ediyor. Akp ise Anadolu zeytinciliğine ve üreticilerine karşı atak yapıyor. Zeytin’in kaderi de tıpkı halkımız gibi oldu. Zeytin’in anavatanı Anadolu olmasına rağmen Akp eliyle kendi vatanında sürgün edilmek isteniyor!” dedi.

Doğa ve İnsan Haklarınsan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, kamuoyunda Zeytincilik Tasarısı olarak adlandırılan teklifle ilgili TBMM’de bir basın açıklaması yaptı.  Altıok, yaptığı açıklamada tasarının geçmesi halinde 15 zeytin ağacının altında kalan zeytinlik alanların talana açık olacağını kaydederek “İktidar bu değişikliklerle doğayı, zeytini ve üreticiyi hedef almıştır. Bu tasarı geçtiği takdirde nükleer ve termik santrallerin önü açılacak ve en kıymetli doğal zeytinlik alanlarımız yandaş müteahhitlerin inşaatlarına kurban edilecektir. 3573 sayılı kanunun 20. Maddesi ‘Zeytinlik sahalara 3 kilometre yakınlıkta, zeytinlerin üremesine ve gelişmesine zarar verecek kimyasal atık, toz ve duman yayan tesisleri hiçbir şekilde kurulamaz’ diyerek zeytinlik alanları korumaktadır. Akp bu kanunu kaldırarak bu doğal zenginliği ranta kurban etmek istemektedir” dedi. 

Altıok açıklamasının devamında şunları kaydetti:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2016’da yayımlanan son raporuna göre 2015-2016 sezonunda İspanya'nın zeytinyağı üretimi 1.2 milyon ton, İtalya 350 bin ton, Yunanistan ise 300 bin ton zeytinyağı üretti. İç savaşın yaşandığı Suriye'de bile 215 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleşirken, Türkiye 143 bin ton zeytinyağı üreterek beşinci sırada yer aldı. Akdeniz havzasında verim alınan özel bir ürün olan zeytinin büyük çaplı üretim yapan ülke sayısı 10'u geçmemektedir. Sonuç olarak dünyada toplam 2.9 milyon ton zeytinyağının yüzde 90’ını 8-10 ülke üretirken bu kadar elverişli ve geniş bir coğrafyaya sahip olmamıza rağmen Türkiye’nin beşinci olması başarı değil, başarısızlıktır. Türkiye'nin küresel zeytinyağı ihracat pazarından aldığı pay 15 bin ton ile yüzde 1'in bile altındadır. Buna mukabil bizden çok daha küçük toprak alanına sahip Portekiz’in zeytin ihracatı 53 bin tonun üzerindedir. Birçok ülkede zeytin ağaçları yasalarla koruma altında. Türkiye'de ise zeytinlikleri koruyan yasalar Akp eliyle kaldırılmak isteniyor.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI NEDEN SUSUYOR

Bu tasarıyla iktidar, yandaşlarına yaptıracağı talanlarının önünü açıyor. Asırlık zeytin ağaçları yandaş maden ve inşaat firmalarının siparişi doğrultusunda hedefe konuldu. Tarımsal üretimi ve tarım topraklarını doğrudan ilgilendiren Zeytinlik alanların ranta açılması ile ilgili tasarıyı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı getirdi.  Tarım Bakanlığı neden susuyo? Bilim ve Sanayi Bakanlığı herhalde zeytin ağacı ya da zeytinyağı ile ilgili bilimsel bir buluş hazırlıyor! Bütün ülke ile alay ediyorlar herhalde. Ancak belirtelim ki tek bir zeytin tanesi, iktidarın AVM’lerinden ve inşaatlarından kat kat daha değerlidir. Hal böyleyken Akp iktidarı zeytin ağaçlarını korumak bir yana bugüne kadar 2 milyon zeytin ağacını kesmiştir.

KESİLEN SADECE ZEYTİN AĞACI DEĞİL TURİZM DE BALTALANIYOR

Her yıl 600 bin Avrupalı turist eko turizmi kapsamında tatil yapıyor. Bu sayı her geçen yıl artmaktadır. Zeytin sadece tarımsal bir üretim değil aynı zamanda ekolojik turizmin de dallarındandır.  Türkiye gibi ekolojik turizme coğrafyası uygun bir ülkenin her yıl 700 milyon dolardan fazla bir havuza sahip bir turizm alanından daha fazla pay almak için adımlar atması gerekirken zeytinlikleri yok etme kararı alması olsa olsa turizmin dallarını kesmektir.

HAYVANLARA YASAK TALANA SERBEST

Zeytinliklere hayvanların bile girişi yasaklanmışken, maden ve enerji yatırımı yapacak şirketlerin tesis yapabilmek için girmesi ve ağaçları ücreti karşılığında kesebilmesine izin verilmesi zeytincilik, zeytin ve zeytinyağı üretimine darbe vuracaktır.  Zeytinliklere hayvanların girmesi mi yoksa maden ve enerji sistemi yapacak şirketlerin girmesi mi daha fazla zarar veri? Bu değişiklik yasalaşırsa zeytinlikler sadece otlayan hayvanlardan korunabilecek, zeytinliklerin gelişimini ve çoğalmasını engelleyecek kimyasal atık ve kirlilik yayan her türlü tesis kurulabilecek.

10 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Tarımsal ve sosyoekonomik yönden ciddi öneme sahip zeytincilikle, doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 10 milyon kişinin geçimini sağladığı düşünüldüğünde bu tasarı milyonlarca insanımızı yoksullaştıracak ve üretimi ciddi ölçüde sekteye uğratacaktır. Bu kanun tasarısı kim ya da kimlerin isteği doğrultusunda, kimlere ve hangi şirketlere arazi tahsis etmek için hangi bilim insanlarının hangi bilimsel verilerine göre hazırlanmıştı? İktidar, milyonlarca vatandaş yerine birkaç yandaşı tercih etmiştir.

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası