Ege Postası
Geri

28 Şubat mağduru uzman çavuş hakkını aramak için çalmadığı kapı bırakmadı

Uzman çavuş Şaban Kargın(47), Körfez Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda görev yaparken, 28 Şubat sürecinde, 'olumsuz sicil' sebebiyle ordudan atıldı. Yaşamı altüst olan Kargın, ailesinin geçimini sağlayabilmek için simit sattı, hamallık...
28 Şubat mağduru uzman çavuş hakkını aramak için çalmadığı kapı bırakmadı
Haberler / Güncel
16 Eylül 2013 Pazartesi 10:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uzman çavuş Şaban Kargın(47), Körfez Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda görev yaparken, 28 Şubat sürecinde, 'olumsuz sicil' sebebiyle ordudan atıldı. Yaşamı altüst olan Kargın, ailesinin geçimini sağlayabilmek için simit sattı, hamallık yaptı ve güvenlik görevlisi olarak çalıştı. Yaşanan süreç sebebiyle eşi de sinir hastası oldu. Ancak o, yaşadığı bütün bu olumsuzluklara rağmen, hakkını aramak için çalmadığı kapı bırakmadı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu, dava reddedildi. Anayasa Mahkemesi'n yaptığı bireysel başvuruda, 'Zaman bakımından yetkisizlik' sebebiyle hayal kırıklığı yaşadı. Milli Savunma ve Adalet bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı'na dilekçe yazdı, istediği karşılığı bulamadı. Darbeleri Araştırma Komisyonu'na dahi durumunu anlattı, komisyon yeniden yargılanma yolunu önerdi. Öneriyi değerlendireceğini belirten Kargın, ancak maddi durumunun kötü olduğunu söylüyor. Kargın, "Üniversiteyi kazanan oğlumun kaydı için yol param yok, avukat parasını nereden bulacağım." diyor.

Şaban Kargın, 1989 yılında, Körfez Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda sözleşmeli hava radar uzman çavuş olarak göreve başladı. Kargın, çalıştığı süre zarfında üstlerinden hep yüksek sicil notu aldı. Ancak 28 Şubat sürecinde Kargın'ın sicil notu, 8-9 ortalamasından birden bire 2-3'e düştü. Ardından, hiçbir gerekçe gösterilmeden 'olumsuz sicil' notu sebebiyle sözleşmesi yenilenmedi. Şoke olan Kargın, hakkını aramak için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu, işlemin iptalini istedi. Mahkeme, yargılamayı redderek, "1989-1994 yılları arasında olumlu sicil alarak kademe ilerlemesi yaptığı, Aralık 1995 yılında, düzenlenen sicilin olumsuz gerçekleşmesine rağmen sehven kademe ilerlemesi yapıldığı, ancak 1996 yılında düzenlenen sicilin 30 olması nedeniyle ile kademe ilerlemesi yaptırılmadığından, Hv. Kont. Grp. K.'lığının kanaat raporu ve komutan kanaati doğrultusunda, davacının hizmet süresi uzatılmayarak sözleşmesinin yenilenmediği anlaşılmıştır." dedi. Kararın altında ise Kur. Alb. Ali Yurtsevdi, Dz. Hak. Alb. Dr. Serdar Özgüldür, Hv. Kur. Alb. Sami Özdil ve Hak. Yb. Hıfzı Çubuklu'nun isimleri yer aldı.

Bu kararla Kargın'ın hayatı altüst oldu. Eşi Zeliha Kargın, süreç sebebiyle sinir hastalığna yakalandı. Ailesinin geçimini sağlayabilmek için çalışması gereken Kargın, bir belediyeye başvurdu. Ancak süreç nedeniyle işe kabul edilmedi. Alternatifi bulunmayan Şaban Kargın, bunun üzerine pazarlarda lavaş ekmek, kahvehanelerde simit sattı, gazete dağıtıcılığı ve hamallık yaptı, araba yıkadı. 2003 yılında bir fabrikaya güvenlik görevlisi olarak girdi. Burada 10 yıl çalışan Kargın, fabrikanın zorunlu olarak taşınması nedeniyle bugünlerde işsiz kaldı. Kargın, yaşadığı bütün bu olumsuzluklara rağmen, hakkını aramak için çalmadığı kapı bırakmadı. Kargın, YAŞ mağdurları için tanınan iadei itibar yasasına müracaat etti. Ancak atılmasında yargı yolu açık olduğu için olumsuz cevap aldı. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Mahkeme, "Anılan Anayasa ve kanun hükümleri uyarınca, Anayasa mahkemesi'nin yetkisinin zaman bakımından başlangıcı 23/12/2012 tarihi olup, mahkeme ancak bu tarihten sonra kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine yapılan bireysel başvuruları inceleyebilecektir. Bu açık düzenlemeler karşısında, anılan tarihten önce kesinleşmiş nihai işlem ve kararları da içerecek şekilde yetki kapsamının genişletilmesi mümkün değildir. Başvurunun zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna oy birliğiyle karar verildi." dedi. Milli Savunma ve Adalet bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı'na dilekçe yazdı, istediği karşılığı bulamadı. Darbeleri Araştırma Komisyonu'na dahi durumunu anlattı, komisyon yeniden yargılanma yolunu önerdi.

Kargın, hakkını sonuna kadar arayacağını ancak maddi durumu kötü olması sebebiyle çok zorlandığını ifade ediyor. Kargın, durumunu şöyle anlatıyor: "Zorunlu işten ayrılışım sebebiyle son dört aydır işsizlik maaşı alıyorum. Ancak bu da temel ihtiyaçların karşılanmasına bile yetmiyor. Bir oğlum var. O da Ankara'da bir üniversiteyi kazandı. Kayıt ettirmeye gideceğim. Ancak yol param bile yok. O'nun için yardım derneklerinden para istemeye gittim. Para bulabilirsem oğlumu kayıt ettireceğim."

Yargı yolunun açık olduğu davasında yeniden yargılanmak istediğini ancak maddiyat nedeniyle girişimde bulunamadığını belirten Kargın, "Oğlumun kaydı için yol parası bulamıyorum, avukat parasını nereden bulayı? Bir yardım olursa umutlanabilirim. Yine de sonuna kadar gideceğim. Bu dünyada olmazsa, öbür dünyada hakkımı alacağım." ifadelerini kullanıyor.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası