Ege Postası
Geri

Suriye için 4 milyar lira harcandı

Bu para; işsize maaş, emekliye aş öğrenciye burs, esnafa ve çiftçiye ucuz kredi olabilirdi.
Suriye için 4 milyar lira harcandı
Haberler / Güncel
16 Eylül 2013 Pazartesi 09:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İSTANBUL-  Sözcü gazetesinden Başak Kaya'nın haberine göre yanlış po’­li’­ti’­ka’­lar’­la Su’­ri’­ye’­’de’­ki iç sa’­va’­şı de’­rin’­leş’­ti’­ren Er’­do’­ğan, 500 bin mül’­te’­ci’­nin Tür’­ki’­ye’­’ye gel’­me’­si’­ne se’­bep ol’­du… Bu yet’­mez’­miş gi’­bi, mül’­te’­ci’­le’­re har’­ca’­nan pa’­ra’­nın 2 mil’­yar do’­la’­ra (Yak’­la’­şık 4 mil’­yar li’­ra) ulaş’­tı’­ğı’­nı söy’­le’­di.
OY’­SA Baş’­ba’­kan Er’­do’­ğan “sa’­vaş de’­ğil ba’­rış” is’­te’­sey’­di ve kri’­zin de’­rin’­leş’­me’­si’­ni en’­gel’­le’­sey’­di, bu pa’­ra se’­fa’­let için’­de ya’­şa’­yan, yi’­ye’­cek ek’­mek pa’­ra’­sı bu’­la’­ma’­yan va’­tan’­da’­şa ka’­la’­cak’­tı. 4 mil’­yar li’­ra hal’­ka da’­ğı’­tıl’­say’­dı kim’­ler se’­vi’­nir’­di'
Baş’­ba’­kan Tay’­yip Er’­do’­ğan, ge’­çen haf’­ta Su’­ri’­ye’­’den Tür’­ki’­ye’­’ye ka’­çan mül’­te’­ci’­ler için har’­ca’­nan kay’­na’­ğın tu’­ta’­rı’­nı, 2 mil’­yar do’­lar (4 mil’­yar li’­ra) ola’­rak açık’­la’­dı. Er’­do’­ğan, Tür’­ki’­ye’­’ye sağ’­la’­nan des’­te’­ğin ise “140 mil’­yon do’­lar da kal’­dı’­ğı’­nı’­” be’­lirt’­ti. 
Tür’­ki’­ye, Su’­ri’­ye kri’­zi’­nin baş’­lan’­gı’­cın’­da, Ata’­tür’­k’’­ün “Yurt’­ta Sulh, Ci’­han’­da Sul’­h” po’­li’­ti’­ka’­sın’­dan uzak’­laş’­ma’­sa, si’­lah’­lı mu’­ha’­le’­fe’­ti des’­tek’­le’­me’­ye’­rek kri’­zi en’­gel’­le’­sey’­di, bu pa’­ra hal’­ka ka’­la’­cak’­tı. Uz’­man’­lar, bu kay’­na’­ğın Tür’­ki’­ye için har’­can’­ma’­sı du’­ru’­mun’­da, ki’­min pa’­yı’­na ne ka’­dar pa’­ra dü’­şe’­ce’­ği’­ni şöy’­le he’­sap’­la’­dı:
4 mil’­yon 975 bin ki’­şi’­ye, bi’­rer ma’­aş as’­ga’­ri üc’­ret (804 li’­ra) öde’­ne’­bi’­lir’­di.
Bu’­gün, 1 mil’­yon 250 bin üni’­ver’­si’­te öğ’­ren’­ci’­si’­ne ay’­lık 260 li’­ra burs ve’­ri’­li’­yor. Mül’­te’­ci’­le’­re gi’­den pa’­ray’­la bu öğ’­ren’­ci’­le’­re ve’­ri’­len des’­te’­ğe, ay’­lık yüz’­de 100 zam ya’­pı’­la’­bi’­lir’­di.
Tür’­ki’­ye’­’de’­ki yok’­sul’­la’­ra, 2008-2011 ara’­sın’­da 1.5 mil’­yar li’­ra’­lık yar’­dım da’­ğı’­tıl’­dı. Ki’­şi ba’­şı’­na 21 li’­ra yok’­sul’­luk pa’­ra’­sı düş’­tü. Bu pa’­ray’­la des’­tek üç kat ar’­tı’­rı’­la’­bi’­lir’­di.

SGK’’­ya gö’­re, ay’­lık ge’­li’­ri 263 li’­ra’­nın al’­tın’­da ka’­lan 11 mil’­yon 211 bin ki’­şi bu’­lu’­nu’­yor. Bu pa’­ra on’­la’­ra da’­ğı’­tıl’­sa, ki’­şi ba’­şı’­na 357 li’­ra ek ge’­li’­re ka’­vu’­şur’­lar’­dı.

Res’­mi ra’­kam’­la’­ra gö’­re 2 mil’­yon 526 bin ki’­şi iş’­siz, iş arı’­yor. Bu kay’­nak, on’­la’­ra da’­ğı’­tılsa her bi’­ri’­nin he’­sa’­bı’­na bin 584’er li’­ra ya’­tı’­rı’­lır, ra’­hat ne’­fes al’­ma’­la’­rı sağ’­la’­na’­bi’­lir’­di.

Bu pa’­ra, 9 mil’­yon emek’­li’­ye da’­ğı’­tıl’­sa, emek’­li ba’­şı’­na 444’er li’­ra des’­tek dü’­şer’­di. Böy’­le’­ce 20 li’­ra’­lık ban’­ka pro’­mos’­yo’­nu için “Bü’­yük müj’­de’­” di’­ye oya’­la’­nan emek’­li, ger’­çek bir des’­te’­ğe ka’­vu’­şur’­du.

Tür’­ki’­ye’­’de bu’­gün 2 mil’­yon 714 bin ki’­şi kre’­di kar’­tı ve ban’­ka bor’­cu’­nu öde’­ye’­me’­di’­ği için ic’­ra’­lık. Bu pa’­ray’­la, her bi’­ri’­nin bin 500’er li’­ra’­lık bor’­cu ka’­pa’­tı’­la’­bi’­lir, in’­ti’­har’­la’­r, cin’­net’­le’­r ve boşanmalar ön’­le’­ne’­bi’­lir’­di.

Su’­ri’­ye’­li mül’­te’­ci’­ler için har’­ca’­nan pa’­ray’­la, 183 bin KO’­Bİ’­’ye ait 7 mil’­yar li’­ra’­lık kre’­di bor’­cu’­nun bü’­yük kıs’­mı öde’­ne’­bi’­lir, yüz’­bin’­ler’­ce ça’­lı’­şa’­nın iş’­siz’­lik teh’­di’­ti al’­tın’­da ya’­şa’­ma’­sı ön’­le’­ne’­bi’­lir’­di.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası