28 bin kişi organ bekliyor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı, aynı zamanda İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Pirim, Türkiye'de 2015 yılında 7 bin 704 kişinin organ ve doku nakli sonrası sağlığına kavuştuğunu ancak 28 bin kişinin daha organ beklediğini söyledi.,
Ülkemizin organ nakli konusunda çok iyi bir noktaya tırmandığını söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Pirim, Türkiye organ naklinde çok iyi bir yerde olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Pirim, Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre; 22 bin 360'ı böbrek, 646'sı kalp, 2 bin 254'ü karaciğer, 48'i akciğer, 3'ü ince bağırsak, 3'ü kalp kapağı, 270'i pankreas, 2 bin 549'i kornea olmak üzere 28 bin 133 kişi organ ve doku nakli beklediğini hatırlattı. Prof. Dr. Pirim, "Türkiye'de en fazla organ bekleyen ve her geçen yıl sayısı artan hastaların başında ise böbrek hastaları geliyor. Her yıl yaklaşık 6-7 bin böbrek hastası nakil listesine dahil olurken, 60 bin 622 böbrek hastası da 15 bin 507 cihazda diyalize giriyor" dedi.
Kadavradan nakil oranının istenilen seviyede olmadığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Pirim, bu istemin İspanya'da çok başarılı bir şekilde işlediğini çünkü Devletin beyin ölümü gerçekleştiğinde hiç kimseye sormadan organlara el koyduğunu ifade etti. Canlıdan naklin en son düşünülmesi gereken çare olduğunu da ekleyen Prof. Dr. Pirim, organı alınan kişinin de belli bir oranda risk altına girdiğini söyledi. Organ bağışında dini çekincelerin çok fazla ön plana çıkmadığını savunan Prof. Dr. Pirim, “İnsanlar ikna edebildiğiniz sürece derecede organ bağışlıyor. Bu işi birileri sıhhat kazansın diye yaptığınızı ve maddi bir çıkarla ilişkisi olmadığını iyi anlatabilirseniz, başarı sağlarsınız. Acılı aileye yaklaşan kişinin profesyonelliği çok önemli" diye konuştu. (DHA)