2014 yılında çıkarılan Bütünşehir Yasası ile 30 ilçenin tamamına hizmet götürmeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yatırım almakta zorlanan ilçe ve mahallelerdeki sorunların çözümü için önemli adımlar atarken, İZSU da küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve bu ilçelerde yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni yol haritası oluşturmak amacıyla “İçme Suyu Master Planı” hazırlıyor.
30 ilçede yürütülen saha etütleri sonucu, İzmir’in içme suyu yatırımları için yol haritası oluşturuldu. 2050 yılı nüfusuna göre 30 ilçede mevcut yeraltı ve yüzeysel su kaynakları tespit edilerek potansiyelleri belirlendi. Sonraki yıllarda oluşabilecek su ihtiyacının tespiti yapılarak kurulması gereken yeni tesislerin ekonomik ve teknik koşulları masaya yatırıldı. “İçme Suyu Master Planı” çerçevesinde, İzmir merkezinden çevre yerleşimlere su aktarım olanakları incelenirken, yeni baraj yatırımı yapılabilecek yerler de belirlendi.
14 baraj yeri belirlendi
İZSU, bu çalışmalar çerçevesinde, gelecek yıllar içerinde oluşabilecek ihtiyaca göre 14 baraj yeri belirledi. İçme Suyu Master Planı’na göre Eski Foça’da Foça, Dikili’de Kabukum ile Kışla, Bergama’da Üsküdarlı, İncecikler ve Maruflar, Seferihisar’da Gelinalan, Selçuk’ta Şirince, Tire’de Eğridere, Ödemiş’te Çamlıca, Oğuzlar ve Birgi, Beydağ’da Erikli, Kiraz’da Çanakçı barajlarının yapılması öngörülüyor. Master Plan’da 2025 ve 2030 yıllardaki su ihtiyacına göre yapılması planlanan barajlar 1/100.000’lik planlara işlenecek, daha sonra uygulama projeleri hazırlanacak. Yatırım kararı verildiğinde ise yapım ihalesine çıkılacak. Torbalı’daki Fetret Çayı’ndan boşa akan yağmur sularını Tahtalı Barajı’na aktarmak için üç noktada regülatör (sedde) yapılması da öngörülen İçme Suyu Master Planı’nda, ayrıca atık su arıtma tesislerinde arıtılan suların tarımda ve sanayide değerlendirilmesi; 2040’lı yıllarda ise deniz suyundan içme suyu elde edilmesini sağlayacak tesislerin kurulması yer alıyor.
Küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve 2050 nüfusuna göre ihtiyaçları belirlemek amacıyla İzmir İçme Suyu Master Planı’nın hazırlandığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Bu plan, geleceğe yönelik bize hangi yıllarda hangi yatırımları yapmamız gerektiği konusunda bir rehber olacak. Her yerleşim yeri için ayrı ayrı kaynak-ihtiyaç planlaması çalışması yaptık” diye konuştu.