Ege Postası
Geri

35 yıllık çileye Ankara nokta koyacak

​35 senedir bitmek bilmeyen çilede 11 senelik mücadelenin ardından yargının "Dur" demesiyle rahat nefes alan “Balçova Arsa Mağdurları” krizi Ankara’ya taşıyor. Geçtiğimiz haftalarda Danıştay 6'ıncı Dairesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden gelen iki ayrı karar doğrultusunda rahat bir nefes alan 5 bini aşkın BAMİD üyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek haklarının iadesini isteyecek.
35 yıllık çileye Ankara nokta koyacak
Haberler / İzmir
3 Kasım 2014 Pazartesi 15:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Balçova'da 20 bin vatandaşı mağdur eden imar çilesi adım adım çözüme kavuşuyor. Yaklaşık 35 sene önce başlayan bir dizi trajikomik olay sonrasında kendilerine ait arsalardaki imar ve tapu haklarını kaybeden “Balçova Arsa Mağdurları” 11 senelik yargı sürecinin ardından gelen haberle rahat bir nefes almış, geçtiğimiz ay gelişmeleri davul, zurna ve halaylar eşliğinde kutlamıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararları ile haklarını geri alması gündeme gelen BAMİD (Balçova Arasa Mağdurları İnsani Yardımlaşma Derneği) üyesi vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen çağrı üzerine bir kez daha ümitlendi.

 
 
KRİZİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇÖZECEK
Geçtiğimiz bayramda Danıştay’dan gelen karar sonrasında halay çekerek kutlama yapan Balçovalı Arsa Mağdurları, son gelişmelerle neticesinde bir kez daha ümitlendi. Danıştay’ın belediyelerden Balçova sınırları ve Olimpiyat Köyü bölgesinde gerekli inceleme yapılarak yeni  bir imar düzenlemesi istemesinin ardından mağdurlara Ankara yolu gözüktü. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Balçova Belediyesi’nden alanla ilgili olarak yapılan düzenlemeleri ve mevcut imar durumunu içeren bilgi ve belge isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu incelemeye aldı. Gelişmelerin üzerine yeni bir düzenlemeye gidilmesi beklenirken, 644 sayılı kanun hükmünde kararname doğrultusunda 25 binlik planları yapma yetkisini elinde bulunduran bakanlığın, hali hazırda geçerli olan imar planlarında konut alanı olarak gözüken bölgeyle ilgili sıkıntıya neşter vurması bekleniyor.
 


ANKARA’YA GİDECEKLER
Diğer yandan, 35 yıldır devam eden sıkıntılar sonrasında “imzarzede” olan 5 bin hak sahibi ve toplamda sayısı 20 bine ulaşan arsa mağdurunun örgütlü bulunduğu Balçova Arasa Mağdurları İnsani Yardımlaşma Derneği’ni görüşmeye çağıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önümüzdeki günlerde dernek temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirecek. Mağdurların taleplerini dinleyecek olan bakanlığın, 35 yıllık hak kayıpları nedeniyle AİHM’ye giden dava dosyası kapsamında tazminat da talep eden hak sahiplerinin ileteceği şikayetler ışığında, 11 senedir yargı mücadelesine konu olan alanla ilgili belediyelerden önce işlem yapma yetkisini kullanabilecek.
 
DEVLET 11 SENE SONRA “PARDON” DEMİŞTİ
İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyan mağdurların taleplerine geçtiğimiz ay içerisinde Brüksel’den olumlu yanıt gelmişti. Yerel idarenin imar planlarını ve geçmişteki hukuksal kararları incelemeye alan AİHM, davacı mağdurlar ve davalı konumunda olan belediyelerden karar örneklerini talep etmişti. Arsa mağdurlarının itirazlarını karara bağlayan Danıştay 6'ıncı Dairesi ise, benzer şekilde olumlu bir kararın altına imza atarak temyiz taleplerini kabul etti. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi tarafından 2007 yılında hazırlanan bölgeye ait imar planları yerel yönetim tarafından yeniden incelenerek gerekli işlem ve düzeltmenin yapılması bekleniyor.
 
MAĞDURLAR BAKANLIĞA ÇAĞRI YAPMIŞTI
Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda temsili olarak giydikleri kefenlerini çıkartan ve halaylar çekerek son gelişmeleri kutlayan Balçovalı arsa mağdurlarının avukatlığını üstlenen Mustafa Kemal Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, “Bakanlık planlama yetkisine dair kararnameyi neden çıkard? Yerel yönetimde bir haksızlık varsa gelin biz çözelim demediniz m? Sizi göreve çağırıyoruz. Burada binlerce parsel sahibi ağlıyor, siz gidip holdinglerin bir iki parseli ile uğraşıyorsunuz. Bize hayır deyip, neden başkalarına bu hakları verdini? Bakanlık şahıs arazileri ve rantı yüksek parseller ile ilgileneceğine gel bu mağdurlarla ilgilensin. Biz 20 bin kişiyiz. Yüz binlerce parselin mağduriyeti söz konusu. Artık Türk hukuk sistemine imar eşitliği ve adalet geliyor. Artık birileri imarzede olurken, birileri de imarzade olmayacak. Bundan önce imar kurbanı bizdik, ama artık kefen giymeyeceğiz. Bundan sonra gelen tazminatları da devletin kasasından ödemeyin, bu işin sorumlularına fatura edin” şeklinde açıklama yapmıştı.
 


ARSA MAĞDURLARININ 35 YILLIK ÇİLESİ
Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsaları satın alan binlerce semt sakininin 8-10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan haberleri yoktu. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül askeri darbesi oldu. O süreçte gerçekleşen arsa dağıtım işlemleri yarıda kaldığı gibi, darbe sonrasında Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbenin üstünden 12 yıl geçtikten sonra yeniden açıldı fakat bu kez de arsalar ortadan kayboldu. Arsa mağdurları 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği kurdu. Arsa mağdurları son olarak 2006’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) müracaat etti. Arsa mağdurları mahkemenin vereceği kesin kararı beklerken, konu hakkında sürece nokta koyacak kararın ise önümüzdeki aylarda açıklanması bekleniyor. Buna göre, mağdurların hak sahipleri başına 300 bin TL'den başlayan tazminatlar alması bekleniyor. Arsa sahiplerinin mağduriyeti konusunda devletin de adım attığı ve geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmaya hazırlandığı öğrenilirken, mağdurlar ellerindeki yerler ile ilgili olarak devlete vergi ödemeyi de sürdürüyor. Her ayın ilk cumartesi günü Balçova’da toplantı yapan arsa mağdurları, son dönemde yaptıkları “İmar duası”, “İmar kurbanları”, “Ellere var da bize yok mu'” “İmar Bayramı” gibi eylemlerle seslerini duyurmak adına çeşitli protesto gösterileri düzenlemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası