40 Bin kadro açılmasını öngören kanun teklifi
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, KPSS’ye girmiş ancak ataması yapılmamış 3,5 milyon memur adayı bulunduğunu belirterek, “Bu arkadaşlarımızın sıkıntılarına bir nebze çare olması için 40 bin kadro öngören kanun teklifimizi TBMM Başkanlığı’na sunduk” dedi. CHP’li vekil’den KPSS mağdurlarını
Türeli, kanun teklifine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ataması yapılmayan gençlerin sorunlarının giderek büyüdüğünü ve giderek kanserli bir hale dönüştüğünü ifade etti.
Ataması yapılmayan 3,5 milyon KPSS mağduru arasında Kimya Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Kimya Mühendisliği, İletişim Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği, Meslek Lisesi, Deniz Ulaştırma İşletmeciliği, Muhasebe, Bilgi Belge Yönetimi, Makine Mühendisliği, İktisat ve Harita Mühendisliği bölümü mezunlarının bulunduğunu belirten Türeli, şu bilgileri verdi:
“Geçen yıl KPSS’ye lisans düzeyinden 1 milyon 128 bin 32, önlisans düzeyinden 1 milyon 683 bin 696 olmak üzere 3 milyon 592 bin 42 aday girmiştir. Kasım 2014’te lisans için 3 bin 715, önlisans için 770, orta öğretim düzeyinde ise 582 olmak üzere 5 bin 67 kadro açılmıştır. 3,5 milyon aday için yalnızca 5 bin kadro açılmıştır. Bu durum hangi gerekçelerle izah edilebili? Bu arkadaşlarımız, 40 bin kadro talep etmektedirler. Bizim kanun teklifimiz bu talebe karşılık vermektedir.
Bu arkadaşlarımız atamalarda uğradıkları haksızlıklarının giderilmesini istemektedirler. Eğitimini aldıkları alanda çalışmak arkadaşlarımızın en doğal hakkıdır. Kamu hizmetlerinde nitelik ancak bu şekilde artırılabilir. Kamuda yer alan boş kadrolara atama yapılması gerekmektedir. Bu şekilde kadrolara ilişkin nicelik problemi çözülebilir. Her fırsatta dile getirdiğimiz kadro taleplerine ilişkin olarak aldığımız ‘bütçe kısıtlı’ yanıtını kabul edilemez buluyoruz.”
-“KAMU PERSONEL SİSTEMİ TAHRİP EDİLİYOR”-
AKP iktidarları döneminde kamu personel sistemini tahrip etmeye yönelik çalışmaların alabildiğince yaygınlaştığını vurgulayan Türeli, şöyle devam etti:
“Memurların ve işçilerin görev alanına giren çalışmaların hizmet alımına konu edilerek taşeronlaştırılması kamu personel sisteminin dönüştürülmesi çalışmalarının başında gelmektedir.
Ayrıca, arkadaşlarımızın ‘merkezi atama yapılması’ talebi de gayet yerindedir. Diğer bir ifadeyle mülakata girmek istemiyorlar. Mülakat zaten dar olan çalışma hayatını iyice kısıtlamaktadır. Kamu işyerlerinde mülakat sisteminin nasıl işlediğini hepimiz biliyoruz. Siyasi referansı olan adaylar için formaliteden ileriye gitmeyen mülakat, diğer arkadaşlarımız için ise bütün ümitlerini bağladıkları KPSS sınavını işlevsiz ve sonuçsuz bir hale dönüştürmekten öteye gitmemektedir.
Sonuç olarak, bu arkadaşlarımızın kadro talepleri yerine getirilmeli ve her yıl bütçe kanununda kadrolar için kaynak ayrılmalıdır.”