Ege Postası
Geri

5 bin çalışan için son sözü Ankara söyleyecek

Son günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan memur ve işçi personelin toplu sözleşme sürecinde yaşanan krizler üzerine belediyeden flaş bir hamle geldi. Yaklaşık 6 bin çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine topu Yüksek Hakem Kurulu’na atan belediyenin bu hamlesi işçilerin örgütlü bulunduğu sendikada tepkiyle karşılanırken, greve çıkmaya hazırlanan işçilerin kaderi ise yine Ankara’da çizilecek.
5 bin çalışan için son sözü Ankara söyleyecek
Haberler / Yerel Yönetimler
27 Haziran 2014 Cuma 13:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin idari ve teknik birimleri ile İZSU, ESHOT, İZULAŞ, İZBELKOM gibi bağlı şirketlerinde çalışan yaklaşık 6 bin personeli ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde son sözü Ankara söyleyecek. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sağduyu çağrısında bulunarak “Sadaka değil, toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz” diyen Belediye-İş Sendikası greve çıkmaya hazırlanırken, işveren konumundaki belediyenin toplu sözleşmelerde YHK’ya başvurması emek cephesinde deprem etkisi yarattı.
 
BÜYÜKŞEHİR GREVE KARŞI YHK DEDİ

Geçtiğimiz yaz aylarında İZELMAN ve İZENERJİ personeli için DİSK Genel-İş Sendikası ile toplu sözleşme masasında uzlaşma sağlanamayınca topu YHK’ya atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yine şok etkisi yaratacak bir hamle geldi. Belediyeye bağlı şirketlerden ESHOT, İZSU, İZBELKOM ve İZULAŞ’ta  çalışan toplam 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanması üzerine grev kartını açan Belediye-İş Sendikası’na karşı Ankara kozunu gösteren işveren Büyükşehir Belediyesi, toplu sözleşme görüşmelerinde son sözü Yüksek Hakem Kurulu’na bıraktı. Yaşanan gelişmeler, grev eylem kararını askıya çıkartmaya hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na adalet çağrısında bulunan sendika cephesinde bomba etkisi yaratırken, işçilerin kaderi yine Ankara’daki kurul tarafından çizilecek.
 
GEÇEN YIL DA BENZER KRİZ YAŞANMIŞTI
Geçtiğimiz yıl belediye 10 bine yakın işçisini işçiyi mağdur eden ve grev kırıcı olarak da nitelenen YHK kararının bir benzeri daha gelişmeler üzerine kapıya dayandı. Sendika ve belediye cephesinin pazarlık kozunu ortadan kaldıran, işçinin de grev hakkını elinden alan bu gelişme sonrasında, en geç 10 Temmuz 2014 tarihinde personelin alacağı maaş zammı, sosyal hak artışları ve ikramiye hakkı gibi toplu sözleşme hükümleri Ankara’daki kurul tarafından belirlenecek. Arabulucu aşamasında olan İZBETON ve İZBELKOM gibi iş yerlerinin kapsam dışı olduğu YHK süreci doğrultusunda, 4 bine yakın çalışanın da gözü kulağı Ankara’ya çevrildi.
 
SENDİKADAN SERT TEPKİ: KOCAOĞLU İŞÇİSİNE SAHİP ÇIKMADI
Grev yasağı kapsamında olan su ve kanal hizmetlerinden sorumlu İZSU, ulaşım faaliyetlerini yürüten İZULAŞ ve ESHOT ile belediyenin idari ve teknik birimlerinde çalışan işçiyi ilgilendiren sözleşme sürecinin YHK’ya bırakılmasına tepki gösteren personelin örgütlü bulunduğu Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu ise, “Başkan Kocaoğlu’na defalarca masa başında iş barışı ve adalet çağrısında bulunmamıza rağmen sözleşmelerin YHK’ya gönderilmesine anlam veremedik. Eşit işe eşit ücret isterken, sosyal demokrat anlayışı temsil eden bir yönetimin 12 Eylül ürünü YHK’ya başvurması bu belediyeye yakışmadı. Biz diğer iş yerlerinde demokratik ve anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Başkan Aziz Kocaoğlu ile yaptığımız görüşmede mutabakat sağlayamasak da, sürecin barışçıl yollarla çözülmesinden ve kentte yaşayan vatandaşların mağdur olmamasından yanaydık. Görüşmelerin tıkanmasında ve sürecin YHK’ya uzanmasında bürokratların olumsuz etkisi oldu. Biz iş güvenliği ve iş sağlığı için adım atılmasını istedik. Çalışan arkadaşlarımızın sosyal hakları ve iş güvenceleri yeterli değil. Dün Soma’da yaşamını yitiren madencilere üzüldüğünü belirten Kocaoğlu, bugün kendi işçisine sahip çıkmayarak emekten yana olan tutumunu bir kez daha göstermiştir” dedi.
 
PERSONEL NE TALEP ETMİŞTİ'
Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 6 bin işçi için toplu sözleşme masasına oturan Belediye-İş Sendikası, ilçe belediyeleri ile imzalanan toplu sözleşmelerdeki koşullar ve eşit işe eşit ücret istemiş, eksik ücretler ile çalışan personel için de sosyal haklar, aylık ücretler, mesai ücretleri, izin ücretleri ve ikramiye gibi konularda yeniden düzenleme talep etmişti. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası