Ege Postası
Geri

60 yaş kartlarında söz Bakanlık'ta

İzmir’de 60 yaş kartı kullanan vatandaşların merakla beklediği ve kendilerine ücretsiz ulaşım hakkı tanıyacak olan torba kanun düzenlemeleri bir türlü hayata geçmeyince kriz çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun şikayetler altına aldığı ve eleştiri bombardımanına uğradığı konu hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gelecek yönetmelik beklenirken, düzenlemenin belediyeye tebliğ edilmesiyle birlikte 60 yaş üzeri vatandaşlar için ulaşımda yeniden düzenleme yapılması gündeme gelecek.
60 yaş kartlarında söz Bakanlık'ta
Haberler / Yerel Yönetimler
18 Ocak 2014 Cumartesi 11:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6495 sayılı; “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Temmuz ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Ancak, 10 milyon vatandaşa ücretsiz seyahat hakkı getirecek olan ilgili yasa değişikliği ile ilgili son sözü söyleyecek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yasanın yürürlüğe girmesi için gerekli olan yönetmeliği yayınlamayınca, İzmir’de 65 yaş üstü vatandaşlara tanınması öngörülen ücretsiz ulaşım hakkı da havada kaldı. 

GEÇMİŞTE DE BÜYÜK TARTIŞMA YARATMIŞTI

Sayıştay kararı sonrasında kaldırılan ve yapılan yeni düzenleme ile 2012 yılında tekrar hayata geçen 60 yaş kartı uygulamasında yeniden sancılı süreç başladı. Hükümetin yayınladığı torba kanun kapsamında hayata geçen düzenleme doğrultusunda, toplu taşıma hizmetlerinden “ücretsiz veya indirimli” yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar, ilgili makam olan Aile ve Sosyal Politikalar tarafından  yayımlanacak olan bir yönetmelik ile resmen hayata geçecekti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkartılacak olan bu yönetmeliğin; Maliye, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının görüşleri de alındıktan sonra yayınlanması beklenirken, yaklaşık 6 aydır yönetmeliğe dair herhangi bir gelişme sağlanamadı.

50 BİNİ AŞKIN İZMİRLİ FAYDALANIYOR

İzmir’de 60 Yaş kartlarından faydalanan yaklaşık 50 bin vatandaşın gün içinde 10.00-16.00 ile 19.00-24.00 saatleri arasında, yıllık 100 TL bedelle kullandıkları kartlarda zaman sınırlamasını da kaldıracak olan uygulama bir türlü uygulamaya yansımayınca yaşlıların sabrı  da taştı. Konu hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne büyük tepki gösteren vatandaşların toplu taşıma araçlarında yer yer tartışma yaşadığı ve şikayetlerini araç şoförlerine ilettiği de gözlenirken, geçtiğimiz ay konu hakkında

çalışmalarına başlayan belediye yetkilileri ise ücretsiz biniş hakları için uygulamaya geçebilmek amacı ile yönetmeliğin yayınlanmasını bekliyor.

UYGULAMA İÇİN BAKANLIK YÖNETMELİĞİ BEKLENİYOR

Bakanlık yönetmeliğinin yayınlanması ile birlikte 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz biniş hakkı tanınırken, 60-65 yaş arasındaki vatandaşlar için ise yerel belediyelerin kararı geçerli olacak. Değişiklik kapsamında 60 yaş kartlarının iptal edilmesi ve yerine bakanlığın belediyelere öngördüğü ücretsiz biniş kartlarının geçerli olması beklenirken, 60-65 yaş arasındaki dilimde kalan vatandaşlar da belediyelerin vereceği karar doğrultusunda toplu taşımadan ücretsiz ya da indirimli faydalanabilecek.

Ayrıca yasal yönetmelik doğrultusunda 60 yaş kart sahipleri metro, otobüs, vapur gibi toplu ulaşım araçlarından saat sınırlaması olmadan faydalanacak.

60 YAŞ KARTLARINDA SAAT SINIRLAMASI KALKIYOR

Konuyla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma hizmetlerini üstlenen şirketi olan ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 65 yaş üstü İzmirli vatandaşlara yapılan duyuruda, “Şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden yararlanacakların kapsamı ile ilgili olarak 2.8.2013 tarih ve 28726 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6495 sayılı kanunun 88’inci maddesi uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliğe müteakip uygulamaya geçirilecektir. Tüm İzmirli vatandaşlarımıza duyurulur” ifadelerine yer verilirken, bakanlık tarafından yayınlanacak yönetmelik ile birlikte İzmir genelinde uygulamanın hayata geçeceği öğrenildi.

BAKANLIK ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Konu hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri ise, yönetmeliğe dair çalışmaların geçtiğimiz yılın sonlarında başladığını belirterek, torba yasa ile birlikte çıkan düzenleme doğrultusunda yayınlanacak yönetmelikle, yakın zamanda engelli, gazi, şehit yakınları ve 65 yaş üstü vatandaşların belediyelerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak faydalanmaya başlayabileceğini kaydetti.

YASA NE DİYOR'

Torba yasa olarak da bilinen 6495 sayılı kanun şu maddeleri içeriyor; “Söz konusu seyahat hakkına ilişkin düzenleme üç farklı gruba yönelik düzenlendi. İlk grupta; Türk vatandaşı olan “altmış beş yaş ve üzeri kişiler”, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak; demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanacak.  Bunun yanı sıra belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilecekler. Bu kapsamda altmış beş yaş üstü vatandaşlar ücretsiz ve indirimli seyahat hakkına kavuşmuş iken altmış ila altmış beş yaş arasındaki kişilerin ücretsiz seyahat hizmetlerinden yararlanabilmeleri, söz konusu kurum ve kuruluşların yetkisi dahilinde kalıyor.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası