Ege Postası
Geri

65 yaşa yeni müjde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mart ayı 1’inci meclis oturumunu yine hareketli anlara sahne oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis oturumunda, 65 yaş üstü vatandaşların 2014 yılı için ödedikleri 60 yaş kart bedellerinin iadesi meclis gündemine taşınırken, Güzelbahçe’de kurulması planlanan mezbaha tesisine dair ilginç bir eleştiri geldi. Projeden vazgeçilmesi için Kocaoğlu’na çağrıda bulunan CHP’li meclis üyesi Uğur Yelekli, “Başkan Kocaoğlu, halkın istemediği hiçbir şey yapılmaz demişti.
65 yaşa yeni müjde
Haberler / Yerel Politika
11 Mart 2014 Salı 11:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde gerçekleşen meclis oturumunda İzmir’deki 60 yaş kart kullanan yaklaşık 50 bin vatandaşı ilgilendiren önemli bir değişiklik için resmen düğmeye basıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanlarının büyük kısmının katılmadığı meclis toplantısında, geçtiğimiz hafta Çiğlİ’de maaş krizi nedeni ile iş bırakma eylemine giden KAFE-SAN işçilerini ilgilendiren kritik bir karar da alınırken, Büyükşehir Belediyesi’nin Güzelbahçe’de yapmayı planladığı mezbaha tesisi için CHP’nin kendi içinden sert bir muhalefet tepkisi geldi.

60 YAŞ KART KULLANIM BEDELLERİ İADE EDİLECEK

“Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği”nin geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanmasının ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, yayınladığı talimat ile birlikte 65 yaş ve üzerindeki tüm vatandaşların toplu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanmasını sağlamıştı. Temmuz ayında yayınlanan torba yasa uyarınca ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belediyelere gönderilen yönetmelik doğrultusunda 1949 ve daha önceki yıllarda doğan vatandaşlara ücretsiz ve sınırsız ulaşım imkanı sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir düzenlemeye daha gitti. Ücretsiz ulaşım hakkına kavuşan vatandaşlardan alınan kart bedellerini geri ödemek için bir önerge hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, konuyu belediye meclisinin gündemine taşıdı. Komisyonlara sevk edilen önerge görüşüldükten belediye meclisinin onayına sunulacak. Buna göre, 2014 yılı için yıllık 100 TL kart bedeli ödeyen 65 yaş üzeri vatandaşlar, belediyeye yapacakları başvuru sonrasında ellerinde bulunan 60 yaş kartlarını iade ederek, yatırdıkları yıllık kart bedellerini geri alabilecek.

YELEKLİ, KOCAOĞLU’NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Oturumun en ilginç çıkışı ise CHP’li meclis üyesi ve geçmiş dönemde Güzelbahçe Belediye Başkan adaylığı için yarışan Uğur Yelekli’den geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Güzelbahçe Yelki’de yapmayı planladığı ve 2010 yılında Güzelbahçe Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı meclis kararları ile planları onaylanan tesisin yer seçimi konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğllu’nu eleştiren Yelekli, “Bu sorun Güzelbahçe’de herkes tarafından dillendirilen bir sorundu ve uzun süredir tartışılan bu soruna duyarsız kalmak mümkün değildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde Büyükşehir Belediyesi buraya mezbaha yapılmasına karar verdi. Bu konu Güzelbahçe’nin bağrına hançer sokan bir karar idi. Tüm halk bu konuda ayaklanmıştı. Güzelbahçe, denizi, doğası, ormanı ve tarımı ile mükemmel bir kent ve tercih edilen bir ilçe. Maalesef ki bu karar halkın tamamı tarafından onaylanan, istenen bir şey değil ve adeta saatli bomba gibi. Mezbaha deyince akla kan, atıklar, çevre kirliliği ve etrafa saçılan pislikler geliyor. Evet, kent için gerekli bir ihtiyaç, ancak bunun nerede olduğu da önemli. Bir ilçe dışında olan yerler ve sanayi alanları tercih edilmeli. Tesis için günlük 350 hayvan kapasiteli olduğu belirtiliyor. Ama burası 1’inci sınıf mezbaha olduğundan burada daha fazla hayvan kesilecek. Söz konusu taşınmaz belediye hizmet alanında mezbaha olarak belirlendi. 1’inci sınıf mezbaha olarak kullanılmak adına da ilçe belediyesi tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi” dedi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Halkın istemediği hiçbir şey yapılmaz” sözlerini hatırlattı. Yelekli’nin söz konusu bölgenin meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini ve planlarda tarım alanı olarak belirlenmesi için talebi meclis gündemine alındı.

 ÇİĞLİ İŞÇİSİNİN MAAŞI BÜYÜKŞEHİR’DEN

Geçtiğimiz günlerde Çiğli Belediyesi’nde temizlik hizmetlerini yürüten yaklaşık 400 çalışanı iş bırakmaya kadar götüren ve sokaklarda yaşanan manzara ile akıllarda kalan çöp krizinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun verdiği söz de resmiyet kazandı. Büyükçiğli Mahallesi’nde mülkiyeti Çiğli Belediyesi’ne ait 2 bin 614 metrekare büyüklüğündeki belediye arazisini satın alarak ilçe belediyesine kaynak aktarma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, işçiyi sevindiren haberi vermeye hazırlanıyor. Çiğli Belediyesi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne satışı gerçekleşecek araziden gelecek 2 milyon TL ve önümüzdeki hafta İZSU’dan gelecek katı atık bedeli ile işçilerin alacaklarını ödeyeceği öğrenilirken, satış işlemlerinin önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanması ve personele ödeme yapılması bekleniyor. 

AK PARTİ’DEN YOL VE KALDIRIM ELEŞTİRİSİ

Yol ve kaldırım kaplamalarına dair belediyenin yapı ruhsatı aşamasında vatandaşlardan tahsil edeceği yeni tarifeyi eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, “Asfalt yol kaplaması için metrekare başına 94 TL, beton yol kaplaması için 166 TL, parke taş yol kaplaması için 104 TL, beton kaldırım 50 TL, parke taş kaldırım 109 TL, stabilize yol 14 TL olarak bir önerge var. ancak bu rakamlar, bu bedeller, cari piyasa fiyatlarının çok çok üzerinde. Asfalt yol kaplamasına 94 TL fiyat verirken, asfaltın bir tonu 105 TL ve bir ton asfalttan 6-7 metrekare asfalt yol yapılabiliyor. Yani asfalt yol kaplamasının asfalt kısmı 15-20 TL arasında değişiyor. Bunun ek masraflar ile 50 TL’yi geçmeyeceği belli iken, 94 TL bir bedelin alınması yüksektir ve doğru değildir. Parke taşın piyasa fiyatı 20 TL’nin altında. İşçilik ile birlikte 35 liraya bitebilecek bir işin karşılığında 129 TL gibi bir rakamın ortaya koyulması çok fazladır. Belediye hizmet etmekle görevli bir kamu kuruluşudur. Belediye kar etmek için değil, hizmet etmek için vardır. Bu fiyatlar vatandaşa ayrı bir yük getirecektir. Bu durum özel sektör ve diğer kamu kurumlarına da ayrı bir yük getirecektir. Bizim önerimiz metrekare başına asfalt yol, beton yol ve parke taş yol kaplaması için 50 TL, beton kaldırım için 35 TL, parke taş kaldırım için 40 TL, stabilize yol için de 10 TL olmasıdır” dedi. AK Parti’nin meclis onayına sunulan önerisi oy çokluğu ile reddedilirken, gündemdeki yeni tarife CHP’li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası