Ege Postası
Geri

“AB, acaba demokrasiyi, Hz. Ömer'in ifade ettiği helvadan put olarak mı görüyor”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Mısır’da yaşan olaylara değinerek, “Avrupa Birliği (AB) acaba bu demokrasi denen şeyi, Hz. Ömer'in ifade ettiği helvadan put olarak mı görüyor'” dedi.Karabük'te,...
“AB, acaba demokrasiyi, Hz. Ömer'in ifade ettiği helvadan put olarak mı görüyor”
Haberler / Politika
7 Temmuz 2013 Pazar 17:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Mısır’da yaşan olaylara değinerek, “Avrupa Birliği (AB) acaba bu demokrasi denen şeyi, Hz. Ömer'in ifade ettiği helvadan put olarak mı görüyor'” dedi.

Karabük'te, Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi’nde yapılan AK Parti İl Divan Toplantısı'na katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ramazan ayı öncesi İslam ülkelerinde bazı sıkıntılar olduğunu belirterek, “Bir sene önce Mısır'da seçim oldu ve ilk defa çok partili siyasi sisteme geçildi. Siyasi partiler Mısır'da seçimlere girme imkanı buldu. Daha önce tek siyasi partinin seçimlere girme hakkının olduğunu bildiğimiz Mısır'da, bundan bir sene önce yapılan seçimlerde halk tercih ettiği partilere oy verdi. Müslüman Kardeşler partisi seçimlerde başarı gösterdi ve Muhammed Mursi Cumhurbaşkanı seçildi, iktidara geldi. Mısır halkının sandığa yansıyan bu iradesini hazmedemeyenler, Mısır'ın içinde ve dışındaki güçler Mısır'ı karıştırmayı ve darbeye zemin hazırlamayı başardı. Nitekim askeri darbe oldu ve hükümet el koydu. Halkın seçmiş olduğu cumhurbaşkanı ve hükümet görevden uzaklaştırıldı. Geçmişte bizim ülkemizde ve diğer ülkelerde maalesef parlamentolar kapatılmış, halkın seçtiği yönetimler uzaklaştırılmış, demokrasi dışı güçler özellikle silahlı kuvvetler orada yönetime el koymuştu. Bunların, artık dünyada geride kalması düşünülürken, o coğrafyanın en köklü medeniyetlerinden birine sahip Mısır'da, böyle bir olayın meydana gelmesi karşısında demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü deyince mangalda kül bırakmayan insanlık aleminin buna çok şiddetli bir şekilde tepki göstermesi gerekli. Özellikle AB ve AB ülkeleri buna tepki göstermesi gerekiyordu. Avrupa Birliği bizlere müzakere tarihi verirken demokrasi dersi veriyordu." diye konuştu.

"HALKIN SEÇTİĞİNE RAZI OLACAKSIN"

Halkın seçtiğine razı olunması gerektiğini ifade eden Şahin, “Demokrasi, halkın kendi siyasi görüşlerinin yönetime yansıtması rejiminin adıdır. Bu yollar açık olacaktır. Siyasetin özgürlük alanı en geniş şekilde uygulanacaktır. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa standartlarını Türkiye'ye taşıyacak, Maastricht ekonomik kriterlerini Türkiye'ye taşıyacak. Bunlar da başarılı olursanız sizi Avrupa Birliği'ne alacağız dediler ve 2005 yılında müzakere tarihi verdiler. Bize demokrasi dersi vermeye kalkan AB, en şiddetli tepkiyi Mısır'daki bu darbe karşısında ortaya koyması lazımdı. AB, acaba bu demokrasi denen şeyi, Hz. Ömer'in ifade ettiği helvadan put olarak mı görüyo? Lazım oldukça ona ibadet edilen ama işinize gelmeyince es geçilen mi demokrasi. Biz böyle görmüyoruz. İnsanlığın, şu anda sahip olduğu ileri rejim demokrasidir. Bize demokrasi dersi veren AB'nin, eğer samimiyse demokrasiye sahip çıkması ve halk iradesinin silah zoruyla silahların gölgesinde darbenin kaldırılmasına en şiddetli tepkiyi göstermesi gerekli. Dünyanın bir çok ülkesi ve hatta Amerika bile darbeye karşı olduğunu söylerken, bir 'ama' sözcüğünü ihmal etmiyor.” şeklinde konuştu.

“Bizdekiler de öyle söylüyor.” diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki 'herhalde ders almışlardır bundan' Ne demek b? Yönetimler seçimle sandıkla gelip gider ama bazen darbe ile de gidebilir demek bu. Size darbeyi meşru gördüğünüzü söylüyor demektir. Kafanızın gizli bir köşesinde hep bu var. Eğer hükümet iyi iş yapmıyorsa, milleti memnun etmiyorsa seçimlerde halk onu değiştirir başkasını getirir. Demokrasiler aynı zamanda tahammül rejimidir. Muhalefet iktidara, iktidar muhalefete tahammül edecek. Eğer iktidar yanlış işler yapıyorsa muhalefet eleştirecek, doğrusunu söyleyecek. Ama tahammül ederek sabır gösterecek. Zamanı gelince sandıkta dersini verecek. İktidar da muhalefete tahammül edecek. Tabii ki eleştiriler olacak. Bu eleştirilerin zaman zaman dozu kaçabilir. Ama bir noktada iktidar makamı naz çekme makamıdır. Her türlü eleştiriye ve şiddete başvurmadan tahammül edecek. Demokrasiyi benimseme, kişiselleştirmek kolay değil. Türk halkının demokrasiyi özümsediği, benimsediğinden dolayı mutluluk duyuyorum."



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası