Ege Postası
Geri

AB'nin hibe proje programı tanıtım toplantıları başladı

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ile Bağcılar Belediyesi’nin ortaklaşa organize ettiği Gençlik Projeleri Hayat Boyu Öğrenme, Bilgilendirme ve Koordinasyon toplantısının Avrupa yakasının...
AB'nin hibe proje programı tanıtım toplantıları başladı
Haberler / Güncel
30 Nisan 2013 Salı 12:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ile Bağcılar Belediyesi’nin ortaklaşa organize ettiği Gençlik Projeleri Hayat Boyu Öğrenme, Bilgilendirme ve Koordinasyon toplantısının Avrupa yakasının birinci buluşması Bağcılar Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Yavuz Subaşı, “Biz ilçe belediyeleri olarak Avrupa Birliği projelerine kaymakamlığımız ve çalışma ekibimiz olarak hazırız. Marmara, İstanbul, Kemerburgaz ve Yıldız Teknik üniversitelerimizle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. Bağcılar Belediyesi olarak her türlü teklife hazırız. Parasal hiçbir problem yok. Yeter ki iş yapalım." dedi.

“HİBE PROGRAMI BİR TÜR FİNANS YÖNETİMİDİR”

Daha sonra söz alan Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Uzmanı Makbule Okat ise AB katılım öncesi mali yardımlar çerçevesinde kullandırılan hibe programları ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’ye aktarılan hibe programı katılım ücreti mali yardımları desteğinin yereldeki aktörlerin AB uyum sürecine dahil edilmesini sağladığını belirten Okat, şöyle konuştu:

“Yani bir finans yönetimidir. Bu miktar 150 bin ila 350 bin avro arasında değişiyor. Hatta büyük ve orta ölçekli işletmelerin yatırımlarını desteklemek amacıyla bir milyon avroya kadar da çıkabiliyor. Avrupa Birliği, üyelik müzakereleri sürecine yardım amaçlı olarak tüm potansiyel aday ülkelere bir miktar para veriyor. Bu 4 milyar 900 milyon Euro’ya ulaştı. Toplamda da 10,5 milyar Euro’ya ulaşıyor.”

“BAĞCILAR'IN PROJESİNİ ÖVÜNEREK SUNUYORUZ”

Değişik kurum ve kuruluşların hazırladığı projelerle ilgili örnekler de veren Okat, Bağcılar Belediyesi’nin de proje hazırladığını belirterek, “Bağcılar Belediyesi’nin bilgi hazinesi çok önemli. Yerel sorunları çok yakından bilen, tanıyan ve bize püf noktalarıyla ilgili çok yardımcı olabilecek bir proje. Bakanımız Sayın Egemen Bağış’ın ricası oldu, belediyeden projeyle ilgili bir kitap talep etmiştik. Bağcılar Belediyesi’nin projesini özellikle uluslararası programlarda bile övünerek sunuyoruz. Geçenlerde Almanya’da belediyelere yönelik proje çalıştayı gerçekleştirilmişti. Burada ilk aklımıza gelen Bağcılar Belediyesi oldu.” dedi.

YURT DIŞINDA STAJ YAPMA İMKANI

Ulusal Ajans Uzmanı Eşref Suroğlu ise hazırlanan projelerle ilgili olarak AB Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı sitesinden nasıl başvuruda bulunulacağını anlattı. İnternet sitesi üzerinden başvuru formlarının nasıl doldurulması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatan Suroğlu, Ulusal Ajans’ın bütün faaliyetlerinin uluslararası hareket yapmaya yönelik olduğunu belirterek, aralarında çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin bulunduğu 350 bin kişiyi Avrupa’ya gönderdiklerini ifade etti. Suroğlu, hazırlanan projeler kapsamında engellilerin refakatçileriyle birlikte AB üyesi bir ülkeye gönderildiğini belirterek, öğrencilerin ve meslek sahiplerinin yabancı dillerini geliştirmek amacıyla proje hazırlayıp Avrupa ülkelerine gitmelerinin kendilerine büyük bir avantaj sağladığını anlattı.

Avrupa’ya gidip dönen herkesin kendi mesleğiyle ilgili daha geniş bir perspektiften bakmayı öğrendiğini anlatan Suroğlu, Avrupalıların Türkiye’ye karşı olan önyargılarının artık kırıldığını belirterek, “Şu an Erasmus programı kapsamında çok sayıda yabancı öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor.” dedi. Bütün resmi ve özel mesleki kuruluşlardaki insanların eğitim amaçlı bir Avrupa Birliği ülkesine gidip gelebileceğini vurgulayan Suroğlu, “Örneğin, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli, Avrupa’daki doktorların acile gelen hastalara nasıl müdahale ettiklerini öğrenebilmek için gittiler. Altı hafta bir ülkede staj yaptılar.” diye konuştu.

“AVRUPA’DA İLK ÜÇTEYİZ”

Türkiye’nin en başarılı kurumunun Ulusal Ajans olduğunu söyleyen Suroğlu, bütün hibenin yüzde 100'ünü kullandıklarını belirterek, ek hibe talep ettiklerini ve şu an Avrupa’da ilk üçte olduklarını vurguladı.
Projelerle ilgili başvuru formlarının kolaylıkla doldurulduğunu da belirten Suroğlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle kendinize AB’ye üye olan bir ülkeden ortak bulacaksınız. Karşı tarafın kabul etmesiyle başvuru talebini doldurup Ulusal Ajans’a gönderin. Biz bu talebi değerlendiriyoruz. Kabul ettikten sonra size sözleşme gönderiyoruz.“

Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtving programları ile ilgili bilgilendirici sunum yapan Suroğlu, ayrıca hibe programları kapsamındaki destekler, dağılım ve duyurularla ilgili açıklamada bulundu.

Ulusal Ajans uzmanı Ömer Kaya da gençlik programına ilginin her geçen yıl arttığını söyledi. Proje kapsamında Fransa’nın zengin bir bölgesinden Türkiye’ye getirilen öğrencilerin bir ilçedeki halk düğününe katıldıklarında çok mutlu olduklarını ve davul-zurna eşliğinde oynadıklarını belirten Kaya, “Akşam olmasına rağmen düğün alanından ayrılmak istememişlerdi. İlk başta korku ile yaklaştıkları o insanları daha sonra çok sevmişlerdi.” diye konuştu.

Salonu dolduran davetlilerin büyük ilgi gösterdiği toplantıya bazı üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bazı ilçe belediyeleri gençlik temsilcileri katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası