AB üyesi 11 ülkede Samsun tanıtılacak
Avrupa Birliği Bakanlığı’nın, Gençlik ve Eğitim Programları Merkezi Başkanlığı’nın (Türk Ulusal Ajans) Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında yürüttüğü Turizm İçin Çevre Projesi başladı. Avrupa Birliği üyesi 11 ülkeden şehre...
Avrupa Birliği Bakanlığı’nın, Gençlik ve Eğitim Programları Merkezi Başkanlığı’nın (Türk Ulusal Ajans) Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında yürüttüğü Turizm İçin Çevre Projesi başladı. Avrupa Birliği üyesi 11 ülkeden şehre gelen çok sayıdaki yabancı çalışma grubu üyesi, alternatif turizm alanlarından kabul ettikleri Samsun’un çevre ve turizm potansiyeliyle ilgili eğitim alıyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) ev sahipliği yaptığı projede Samsun’un doğal, kültürel ve turistik yerlerini de gezen misafir grup, ülkelerine döndüklerinde gördükleri güzellikleri anlatarak şehrin tanıtımını yapacak.
Romanya, İspanya, Portekiz, İtalya, Letonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hollanda, Finlandiya ve Bulgaristan’dan gelen 15 çevre için turizm grubu üyesine eğitimler, OKA Genel Sekreterliği hizmet binasında veriliyor. 1 Haziran’da Samsun’dan ayrılacak olan gurup üyeleri, mesai saatleri dışında da şehrin tarihi, doğal, kültürel ve turistik mekanlarını gezip ziyaretler gerçekleştiriyor. Eğitimlerde ayrıca, Doğal ve Yaban Hayatı Koruma Derneği, Turmepa, Deniz Temiz Derneği ve Büyükşehir Belediyesi’nin Sukay Tesisi'nin tanıtımı yapılıyor.
Faaliyet kapsamında, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Ayvacık Doğa Evleri gibi doğal alanları ziyaret edecek Avrupa heyetinden OKA, ajans çalışmalarında kullanılmak üzere sürdürülebilir ve alternatif turizm önerilerini elde etmeyi amaçlıyor. Proje hakkında bilgi veren OKA Plan, Programlama, Koordinasyon Birimi (PPKB) Başkanı İbrahim Ethem Şahin, Turizm İçin Çevre Projesi’nin Samsun’a özgü olduğunu söyledi. Projenin, Samsun’un tanıtımı açısından önemli katkılar sağlayacağını ifade eden PPDK Başkanı Şahin, ayrıca, Orta Karadeniz Bölgesi’nde Samsun’un alternatif turizm potansiyelinin de ortaya çıkacağını kaydetti.
Proje kapsamında çalışma grubu ile Samsun’da alternatif turizm uygulamalarını inceleyeceklerini dile getiren Şahin, “Çeşitli uluslararası kuruluşlardan gelen tecrübeli arkadaşlarımızla Ayvacık Kaymakamlığı’na gideceğiz. Bize ilçenin doğa turizmi konusundaki potansiyelini, yaptıkları projelerini, şelalelerini, trekking yollarını anlatacaklar. Kızılırmak Kuş Cenneti’nde kuşların nasıl halkalandığını ve doğal alanın nasıl korunduğunu gözlemledik. İnsanlar, Samsun’u gördüler ve çok ciddi anlamda görüşlerinde farklılıklar oldu. Samsun’a ve Türkiye’ye yönelik görüşlerinin olumlu yönde değiştiğini gözlemledik. Hepsinden öte yemeklerimize bayıldılar. Gayet güzel bir etkinlik oldu. Bütün dünyada, Türkiye’de ve Samsun’daki uygulamaları ortaya koyup katılımcıların kendi görüşlerini de alarak 3 tane orijinal proje fikri çıkarmak istiyoruz. Programımızın en sonunda bunu elde edeceğiz. Bunları da ajansımızın ilerleyen yıllardaki çalışmalarına zemin oluşturmasını hedefliyoruz.“ bilgisini verdi.
Çalışma grubu üyelerinin, ülkelerine döndüklerinde Samsun’un doğal, kültürel ve turistik özelliklerini ve güzellerini çevrelerindeki insanlara anlatacaklarını vurgulayan PPKB Başkanı İbrahim Ethem Şahin, “Belki kendi projelerinde Samsun’da kuş cennetinde kuş gözlem kuleleri var biz de neden yok deyip projelerine yansıtacaklar. Kuş gözlemi ile ilgilenen arkadaşlar çıktı. Facebook’tan fotoğraf paylaşıyorlar. Hepsinden öte, Türkiye’nin ve Samsun’un tanıtımına katkı sağlanacak. Biz bunu, Samsun ile sınırladık çünkü süremiz çok kısıtlıydı. Gelen insanların çok yorulacak olmaları endişesiyle geziye fazla yer veremiyoruz. Genellikle mesai saatinden sonrasına planladık. Sonuçlarını diğer illere de yaygınlaştıracağız.” ifadelerini kullandı.