New York Basın Birliği’nin (NYPA) yıllık konferansının açılış konuşmasını yapan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab’ı tutuklatmasının ardından ilk defa kameralar karşısına çıktı. Bharara, “Ne kadar paranız ve gücünüz olduğu ya da ne kadar güçlü bağlantılarınız olduğunu umrumuzda değil. Her şeyimiz hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalıdır” diye konuştu.
Yaklaşık 300 kişiden oluşan Amerikalı gazeteci ve yayıncı grubuna cuma günkü konferansta hitap eden Başsavcı Preet Bharara, hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını vurguladı. Savcı Bharara, özetle şunları söyledi:
“Her şeyimiz hukukun üstünlüğü ilkesine dayalıdır. Hiçkimsenin hukukun üstünde olmadığına inanıyoruz. Ne kadar paranız olduğu, ne kadar gücünüz olduğu, ne kadar kuvvetli olduğunuz ya da ne kadar güçlü bağlantılarınız olduğu umrumuzda değil. Eğer kanunları çiğnediyseniz ve hakkınızda bir araştırma yürütüp savcılığa taşımak adaletin menfaatine ise, bunu da ispatlayabiliyorsak, o zaman tam da bunu yapacağımızdan emin olabilirsiniz. İster Türkiye’de, ister Amerika’da, ister New York City’de olun size sunabileceğim tek şey, hiçkimse tarafından sindirilmeden, kimseden korkmadan işimizi yapacağımızdır. Kanun ve gerçeklere dayalı olarak işimizi yapacağımızdır, mesleğe girerken ettiğimiz yemin, bunu gerektirmektedir.”
ANLATMASI KARIŞIK VE DETAYLI
Başsavcı Bharara, Reza Zarrab’ın İran’a yönelik yaptırımları çiğnemesi ve karapara aklama suçlamalarından dolayı, Florida’ya planlamış olduğu bir tatil esnasında tutuklandığını söyledi. Bharara konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kişi belli bir zaman önce Türkiye’de de tutuklanmış ki bunun dosyamızla bir ilgisi yok. Anlatması çok karışık ve detaylı olan birtakım sebeplerden ötürü, vatandaşı olduğu Türkiye’de de popüler bir isim olduğu ortaya çıktı. Haberimiz olmadan, sürpriz şekilde, bu tutuklama ilgi topladı.”
ERDOĞAN’DAN 1800 DAVA
Reuters’a göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gazeteciler ve çocuklar da dahil kendisine hakaret etmek suçundan 1800’ü aşkın kişiyi dava ettiğini söyleyen Bharara, “Gazetecileri Koruma Komitesi de Türkiye’de en az 13 gazetecinin hapiste olduğunu, büyük medya şirketi sahiplerine taciz ve otosansür de dahil sistematik baskı yürütüldüğünü rapor etmektedir” diye konuştu.
PANAMA YORUMU
Konuşmasında Panama belgelerinden de söz eden Bharara, “Basının gücüne dair inancımız hiç olmadığı kadar parladı. Ortaya çıkan etkiyi düşünecek olursak, basının ortaya koymuş olduğu bir güçtür” dedi.
TUTUKLADIM TAKİPÇİM ARTTI
Başsavcı Bharara konuşmasında, şunları da söylemişti: “Reza Zarrab için iddianame hazırlayıp tutukladığımızda 8 bin 100 Twitter takipçim varken , 4 gün içinde tamamı Türkiye’den 270 bin kişiye ulaştım. Nedeni kısmen, o ülkede yolsuzluğa karşı önlemin alınmadığına dair kanaat idi. Başka sebep ise yine oradaki insanların özgür bir basına sahip olmadıklarına dair kanaatlerinden dolayı sosyal medyanın özgür ortamına gösterdikleri rağbet idi. Türkiye’deki hükümet yanlısı bazı medyada hakkındaki iddialarla ilgili de konuşan Bharara, “ABD Başsavcısı olarak görev yaptığım süre içinde hakkımda bir çok saçma şey yazıldı, fakat hepinizin huzurunda teyit edebilirim ki içlerinde en ahmakçası buydu” demişti.