Ege Postası
Geri

AK Parti içkiye savaş açıyor

AKP, alkollü içki satışı ve reklamının düzenlenmesine yönelik yasa teklifi verdi.
AK Parti içkiye savaş açıyor
Haberler / Politika
11 Mayıs 2013 Cumartesi 09:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - Alkollü içkilerin ambalajları üzerine, ürünlerin zararlarını belirten Türkçe uyarılar konulacak. Otoyollarda ve devlet kara yollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaşlarının imzasıyla, TBMM Başkanlığı'na sunulan Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik öngören kanun teklifine göre, alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin tüketimi özendirilemeyecek, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve bunun gibi etkinlikler düzenlenemeyecek.
Alkollü içkileri üreten ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini ya da ürünlerinin marka veya işaretlerini kullanarak destek olamayacak.
Bu içkiler, her ne amaçla olursa olsun teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli ya da yardım olarak dağıtılamayacak. Alkollü içkiler, çocuklara satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Çocuklar, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek. Alkollü içkiler sadece izin verilen yerlerde satılabilecek, ancak buralarda içilemeyecek.
Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde bu ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Söz konusu ürünler otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi iletişim araçları aracılığıyla satılamayacak ve tüketicilere kargo yoluyla gönderilemeyecek.
İçkiler, tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ancak bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.
Türkiye'de üretilen ya da ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe uyarılar konulacak. Bu uyarılar resim, şekil ya da grafik biçimlerinde olabilecek. Uyarı mesajı bulunmayan alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.
Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti, alkolsüz içeceklerde; alkolsüz içeceklerdeki marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işaret de alkollü içkilerde kullanılamayacak.
Alkollü içki kategorisinde olup olmadığına bakılmaksızın, içeriğinde alkol bulunan ürünlerin ambalajları üzerine içerdiği alkol oranı, tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.
Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak eğlence vergisinin alt ve üst sınırını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcını belirleme yetkisi, belediye meclislerinden alınıp Bakanlar Kurulu'na veriliyor. Bakanlar urulu, Belediye Gelirleri Kanunu'nda en az ve en çok miktarları gösterilen vergi ve harçların tarifelerini belediye grupları itibarıyla tayin ve tespit edecek.
-Özel araçlarda da yasak olacak-
Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet kara yollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetler ancak mahalli mülki amirin izni ile yapılabilecek. İzinsiz faaliyet gösteren işletmeler kapatılacak. Bu iznin verileceği ticari işletmeler ile ibadethaneler ve her türlü eğitim öğretim faaliyetinin yapıldığı tesisler arasında asgari 100 metre mesafe bulunması şart olacak.
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak. Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü sayılacak ve bu kanun hükümlerine tabi olacak.
Lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin açık alanlarında da tütün kullanmayanlara özel olarak uygun ve yeterli bölümler oluşturulacak.
Kuralları bir yıl içinde üç kez ihlal eden iş yerleri bir aya kadar kapatılacak. 
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an kursu, yurt ve pansiyonların iaşe ve barındırma ihtiyaçları ile diğer harcamalarına ilişkin bütçelerini düzenleyecek, yurt ve pansiyonların her türlü alım-satım işlemlerini yürütecek.
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi uyarınca, kefalet sandığı yönetim kurulu başkan ve üyelerine, önceki düzenlemelere göre yapılan ödemeler nedeniyle borç çıkarılmayacak ve çıkarılan borç tutarlarının tahsilinden vazgeçilerek, borç takibi işlemine son verilecek.
Ar-Ge ve destek personelinin, bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisinin; doktoralı olanlar için yüzde 90'ı, diğerleri için yüzde 80'i verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilmesine ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihi 2023'e kadar uzatılıyor.
Banka şube açılışında, şubenin açıldığı ay kesri tam ay sayılmak suretiyle takvim yılının kalan ay süresine isabet eden harç tahsil edilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an kursu, yurt ve pansiyonların iaşe ve barındırma ihtiyaçları ile diğer harcamalarına ilişkin bütçelerini, mali yıl itibariyle düzenleyecek, yurt ve pansiyonların her türlü alım-satım işlemlerini yürütecek.
Mülkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların üzerindeki cami ve mescitlerin bir kısmında veya eklentisi ya da bütünleyici parçasında bulunan ve ticari faaliyetlerde kullandırılması öngörülen kısımlarının irtifak hakkı tesisine konu edilmemek şartıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca işletilmesi veya gelir paylaşımı esasına göre düzenlenecek protokolle ve alt kiracılık hakkı tanınmak suretiyle Türkiye Diyanet Vakfı'na işlettirilmesi veya kiralanması suretiyle elde edilecek gelirler; cami ve mescitler ile Kuran kursları ve bunların müştemilat ve mütemmim cüzünün her türlü ihtiyaç ve giderlerinin karşılanması için kullanılacak.
Teklifle bakanlıklarda ve bağlı kuruluşlarda daire başkanı ve grup başkanı kadrolarında bulunanların ek göstergeleri, kariyer uzmanlarının ek göstergeleriyle eşitleniyor.
Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarındaki yükseköğretim kurumlarından resmi davet alan öğretim elemanlarına, özlük hakları saklı kalmak üzere verilen iznin üst sınırı, 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.
Yüzüncü Yıl Üniversitesinde kullanılmak üzere 300 öğretim elemanı kadrosu ihdas edilecek.
-Kamulaştırmadan el konulan taşınmazlar-
Teklifle, kamulaştırmadan el konulan taşınmazların bedel tespitinde uygulanacak esaslar, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararlarının ardından yeniden düzenleniyor. Buna göre, öncelikle uzlaşma aranacak, uzlaşma sağlanamaması durumunda taşınmazın maliki ya da idare tarafından bedel tespit davası açılabilecek.
Mahkemelerce idare adına tescil kararı verilen kamulaştırmalarda, tebligatlar ve diğer kamulaştırma işlemleri tamamlanmış sayılacak. Bu kamulaştırma işlemleri sebebiyle hiçbir hak ve alacak talebinde bulunulamayacak, kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamayacak, açılmış ve devam eden davalar bu esaslara göre sonuçlandırılacak.
Kamulaştırılan ancak kamulaştırma bedelleri maliklerine ödenmeyen arazilerden dağıtılmayan, tahsis edilmeyen, satılmayan veya Toprak Reformu Kanunu'nun amacında kullanılmasına ihtiyaç duyulmayanlar, belli şartlar çerçevesinde ilgilileri adına tescil edilebilecek.
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (III) sayılı cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlarla TMSF Kurul Başkan ve üyelerine, kendi mevzuatında yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın, kurumun görev alanıyla ilgili olmamak kaydıyla kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarıdan fazlası devlete ait kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu ve danışma kurulu üyeliği görevleriyle komisyon, heyet, komite ve benzeri organlarda görev verilebilecek. Bu görevlerinden dolayı ilgili mevzuatında öngörülen tutarda ayrıca ödeme yapılacak.
Mera Kanunu'na eklenen geçici madde ile Aydın'ın Çine İlçesi sınırları içerisinde bulunan, köy yerleşik alanı civarı içerisinde kalan ve 31 Aralık 2011 tarihinden önce yerleşim yeri, ahır, samanlık ve benzeri yapılmak suretiyle işgal edilerek mera, yaylak veya kışlak olarak kullanımı teknik açıdan mümkün olmayan yerlerin ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda hazine adına tescilleri yapılacak.
Bu nitelikteki taşınmazlar ile aynı yerde bulunan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden yapılan tapulama veya kadastro çalışmaları sonucunda il özel idareleri adına tapuya tescil edilen taşınmazlar ile bu taşınmazlardan il özel idarelerince hak sahiplerine tahsis edilen veya anılan Kanuna ya da diğer mevzuata göre satılan taşınmazların tescilleri bedel talep edilmeksizin aynen devam edecek. Bunlar hakkında Hazinece dava açılamayacak, açılmış davalardan vazgeçilecek.
Hazinece bu nitelikteki taşınmazlar hakkında il özel idareleri veya hak sahibi kişiler aleyhine açılan davalarda mahkemelerce Hazine adına tapuya tesciline karar verilen, kararları kesinleşen ve tapuda henüz infaz işlemleri yapılmamış olan taşınmazlar hakkında da aynı hüküm uygulanacak. Kararları infaz edilenler ise önceki kayıt maliklerine veya kanuni mirasçılarına bedelsiz olarak devredilecek.
Bu nitelikteki taşınmazlardan açılan davalarda mahkemelerce mera, yaylak veya kışlak olarak sınırlandırılmasına ve özel siciline yazılmasına karar verilen ve kesinleşen kararlara konu mera, yaylak veya kışlaklar tahsis amaçları, bu kararların tapuda infaz edilip edilmediğine bakılmaksızın ot bedeli alınmadan değiştirilerek bu taşınmazlar da tapuda Hazine adına tescil edilecek ve bunlar hakkında da aynı şekilde işlem yapılacak.
Nitelikleri belirtilen taşınmazlardan tapuda Hazine adına tescil edilmesi gerekirken kişiler adına tescil edilmiş taşınmazlara ilişkin Hazinece açılan davalardan; bu taşınmazların emlak ve rayiç bedellerinin toplamının yarısı üzerinden hesaplanacak bedelin ilgililerce Hazineye ödenmesi kaydıyla vazgeçilecek. Bu hüküm, henüz dava açılmamış taşınmazlar hakkında da uygulanacak.
-Yeşilay Cemiyeti Vakfı kuruluyor-
Teklifle, ''zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek'' amacı ile merkezi Ankara'da bulunan Türkiye Yeşilay Cemiyeti adıyla vakıf kurulacak.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararı kapsamında karşılıklı dostane çözüme ulaşılması halinde, buna ilişkin düzenlenen belgeler kamu otoritesi tarafından ilgili adli veya idari mercilere gönderilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası