AK Parti'ye evet muhalefete red
Soma'da 270'den fazla işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından, TBMM'de sadece 15 gün önce görüşülüp, AK parti oylarıyla reddedilen, CHP'li Özgür Özel ve 51 vekilin verdiği Soma madenlerine ilişkin araştırma önergesi gündeme oturdu.
CHP'nin önergesi, gözlerin TBMM'de vekillerin verdiği araştırma önergeleri ve sonuçlarına da çevrilmesine neden oldu.
TBMM'de son yasama döneminde yüzlerce araştırma komisyonu kurulması önergesinden sadece 7 tanesi kabul edildi; Bu 7 önergenin tümünde de AK Partili vekillerin imzası vardı.
MUHALEFETİN VERDİĞİ REYHANLI, ULUDERE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNERGELERİ RED, AK PARTİNİN VERDİĞİ "ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR" ÖNERGESİ KABUL...
TBMM içtüzüğüne göre, 20 milletvekilinin imzasıyla, herhangi bir konuda araştırma komisyonu kurulması için önerge verilebiliyor. 20 imzayı bulan vekil de, başta kendi ilinin sorunları olmak üzere, hemen her konuda araştırma komisyonu kurulması için önerge verebiliyor.
Özellikle muhalefet partisi milletvekilinin çok farklı konularda, bazen sadece tek bir günde onlarca araştırma önergesi başvurusu yapması olağan karşılanıyor.
Araştırma önergelerinin konuları da, Türkiye'nin yaşadığı önemli olaylara göre de şekilleniyor. Örneğin Reyhanlı olayının ardından tüm muhalefet partileri ayrı ayrı araştırma önergeleri vermiş, ancak tümü reddedilmişti. Uludere için CHP ve BDP araştırma önergesi vermiş, bu da reddedilmişti.
Gezi olaylarının ardından da tüm muhalefet partileri, Gezi olaylarının farklı yönleri konusunda ya da basın özgürlüğü konusunda araştırma komisyonu kurulması önerisinde bulundular. Ancak bunların tümü de Ak Parti oylarıyla reddedildi.
7 KOMİSYON KURULDU; HEPSİNDE AK PARTİ VEKİLİNİN İMZASI VAR
TBMM'de son yasama yılında toplam 7 araştırma komisyonu kuruldu. Bunların tümünde de AK Partili vekillerin imzaları bulunuyor.
TBMM'de kurulması kabul edilen araştırma komisyonları şöyle:
- Türk sporunda yaşanan doping sorununun araştırılması
- Toplumsal Barış yollarının araştırılması ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi
- Haberleşme özgürlüğüne ve özel hayatın gizliliğine yönelik ihlallerin tespiti (telekulak komisyonu)
- Bilgi toplumu olma yolunda bilişim sektöründeki gelişimeler ile internet kullanan çocuklar, gençler ve aile yapısı üzerindeki etkilerin araştırılması
- Üstün yetenekli çocukların keşfi, eğitimleriyle ilgili sorunların tespiti
- Darbe ve muhtıraları araştırma komisyonu
MUHALEFETİN ÖNERGELERİ RET...
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından da muhalefetten onlarca araştırma komisyonu kurulması önergesi TBMM'ye sunuldu. Bu önergelerin de hiçbiri kabul edilmedi.
Tek kabul edilen, AK Parti'nin dört eski bakan hakkında "soruşturma komisyonu" kurulmasına ilişkin önerge oldu. CHP'nin aynı konuda verdiği "soruşturma komisyonu" kurulması önergesi ise, yine Ak Parti oylarıyla bu ayın başında reddedildi
MESLEKİ SORUNLAR DA REVAÇTA
Muhalefet milletvekillerinin öncülüğünde son dönemde verilen araştırma önergelerinde bir başka ağırlıklı konu, mesleki sorunlar üzerine yoğunlaştı; şehit yakınları ve gazilerin, astsubayların, öğretmenlerin, öğrenciler gibi mesleki sorunlar üzerine yüzlerce araştırma önergesi verildi. Ancak bunların pek çoğu da reddedildi.
HAYATİ ÖNEME SAHİP KONULAR...
2011 yılından itibaren verilen ancak hala işlem yapılmamış ancak insan hayatını ve sağlığını yakından ilgilendiren önergeler olduğu gibi KPSS sınavına ilişkin kopya iddiaları, 444'lü hatlara ilişkin yaşanan sorunlar, TOKİ ihalelerine ilişkin yolsuzluk iddiaları da dikkat çekici başlıklar arasında yer alıyor. Hayati öneme haiz önergelerden bazı başlıklar şöyle:
- İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın ve 19 Milletvekilinin, İstanbul Kağıthane ve Ayamama Dereleri üzerindeki imara aykırı yapıların dere yataklarını yok etmesi ve yoğun yağışlarda adı geçen derelerin taşması sonucu oluşan can ve mal kayıplarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen önerge.
- İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve 23 Milletvekilinin, Türkiye'de siyanür ve benzeri kimyasal maddeler kullanılarak yapılan madencilik faaliyetlerinin neden olduğu çevre kirliliğinin ve olası kirlilik tehditlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen önerge.
- İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve 29 Milletvekilinin, Türkiye'de çocuk işçiliğinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
- Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ve 21 Milletvekilinin, Bursa'da faaliyet gösteren taş, maden, mermer ve kum ocaklarının neden oldukları sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
HDP'Lİ KAPLAN; "MADEN SORUNLARI KONUSUNDA KOMİSYON KURDUK, RAPOR YAZDIK. SÜMENALTI EDİLDİ"
Peki TBMM'de araştırma komisyonu kurulduğunda, bunun sonucu ne oluyor'
İç tüzüğe göre oluşturulan komisyon 3 ayda konuyla ilgili tüm tarafları dinleyerek bir rapor hazırlıyor. Ve bu rapor yayınlanıyor.
Örneğin, bir önceki yasama döneminde, 2009 yılında Türkiye'de yaşanan maden iş kazalarının araştırılması için verilen tüm araştırma komisyonu kurulması önergeleri birleştirilip, bir komisyon kurulmuştu.
2010 yılının Ocak ayında bu komisyon kuruldu. 2010 Mayıs ayında da raporunu tamamladı. Rapor, TBMM Başkanlığına sunuldu. Komisyonda yer alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, bu komisyonun yazdığı raporun akıbetini şöyle anlattı; "Raporu yazdık. Benim de içinde olduğum bir heyetle TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunduk. Ancak rapor sümenaltı edildi...
BU DA OLDU; AK PARTİLİLER, "MUHALEFET VERDİ" SANIP, KENDİ ÖNERGELERİNİ REDDETTİLER
İktidar partisi milletvekilleri ile muhalefet vekilleri arasında, "Ak Partililerin önergelerinin kabul edilmesi, muhalefetinkilerin reddedilmesi" konusunda geleneksel hale gelen bu durum, bazen yasama çalışmaları sırasında "yanlışlıkla" tersine de dönebiliyor.
Örneğin, geçen yıl temmuz ayında TBMM Genel Kurulu'nda ele alınan Gümrük Kanunu’nda değişikliğe ilişkin bir madde, AK Parti oylarıyla reddedildi. Oysa değişikliğe ilişkin o önerge bizzat AK Parti tarafından verilmişti. AK Partili vekillerin önergeyi "muhalefet" verdi sanıp reddettikleri ortaya çıktı. Yanlışlığı anlayan AK Partili vekiller, o günkü oturumu yöneten AK Partili Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut'a itirazda bulundular. Genel Kurul'da tartışma çıktı. Tartışma uzayınca, Genel Kurul'a ara bile verildi. Sonuçta TBMM Başkan Vekili Yakut, "yapacak bir şey olmadığını, önergenin reddedildiğini" açıkladı.(HÜRRİYET)