Ege Postası
Geri

AK Partili Nasır’dan Büyükşehir’e ‘deprem’ hatırlatması: 'Lütfetmiş'

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kentsel dönüşüm ve deprem hazırlık çalışmaları üzerinden yüklendi. 2020 yılının Temmuz ayında meclisteki bir konuşmasını paylaşan Nasır, ‘’ İzmir Afet Acil Eylem Planı toplantısını bir yıl sonra yapmayı planlamış. Lütfetmiş, bu hafta toplantı yapmış’’ dedi.
AK Partili Nasır’dan Büyükşehir’e ‘deprem’ hatırlatması: 'Lütfetmiş'
Haberler / Yerel Politika
27 Şubat 2023 Pazartesi 13:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin önde gelen uzmanlarının katılımıyla  “ İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları” toplantısı düzenlemişti. İzmir’in depreme dirençli kent olması için, depreme hazırlık çalışmalarının yıllarca başlatılmadığına dikkat çeken AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, ‘’ İzmir Afet Acil Eylem Planı toplantısını bir yıl sonra yapmayı planlamış. Lütfetmiş, bu hafta toplantı yapmış’’ dedi.

''PLANSIZ KENT İZMİR''

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık çalışmaları üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yüklendi. Nasır 2 yıl önce mecliste yaptığı konuşmayı paylaşarak, İzmir’in yapı stokuna dikkat çekti.  İzmir’in yapı stokunun yüzde 65’inin kaçak olduğuna dikkat çeken Nasır, ‘’İzmir’de deprem tehlikesine karşı  alınabilecek önlemlerle ilgili sorumluları harekete geçirmektir. Dünyanın en güzel şehirlerinden Akdeniz’in yıldızı, Ege’nin incise, bir kentin dünya kenti olabilmesi için Allahın vermiş olduğu bütün nimetlere sahip İzmir’i büyük bir tehlike beklemektedir. Yüz yıllık planları hala onaylanmamış olan, bazı merkez ilçelerinde hala 5 binlik planları yapılmayan, alt ve üst ölçekli planları uyumsuz olan ve kanun önünde plansız kent olan İzmir’in yapılarının yaklaşık yüzde 65’ı kaçak ve gecekondulardan geri kalan kısmın yüzde 50’sini ise deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılardan oluşmaktadır. İzmir’deki depreme dayanıklı yapı stoku yüzde 25-30 civarındadır’’ dedi.

''İZMİR’DE OLABİLECEK DEPREMİN SONUÇLARINI DÜŞÜNÜN''

İzmir’in 7 şiddetinde deprem üretebilecek 17 fay hattının merkezinden geçtiğini hatırlatan Nasır, ‘’ İzmir doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine birinci derece deprem bölgesidir. 1998 yılında BM dünyada 9 kentte deprem master planı çalışması kararı  almış ve kentlerden biri olarak İzmir’i seçmiştir. Sonuç raporuna göre 6,5 şiddetinde bir depremde 30 ilçesi olan İzmir’de sadece 11 merkez ilçede 20 bin kişinin canını kaybedeceği, 1,5 milyon kişinin açıkta kalacağı öngörülmüştür. Mevcut yapı stoku ile 1999 yılında 3 milyon 300 bin nüfustan bugünkü konut stoku ile 4,5 milyona gelmiş İzmir’de oluşabilecek bir depremin sonuçlarını düşünmenizi rica ediyorum’’ ifadelerine yer verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne deprem üzerinden yüklenen Necip Nasır, depreme hazırlık için herhangi bir çalışmanın başlatılmadığına dikkat çekerek, ‘’İlk master planının yapıldığı il olan İzmir’de depremle ilgili neler yapıldı diye baktığımızda, güncel deprem master planının yapılmadığı, kent jeolojisi, mikrobölge, yer bilgi sistemi ile ilgili çalışmaların, tsunami tehlikesi çalışmasının, deprem hasar analizlerinin yapılmadığı, afet risk gösterge sistemi çalışmalarının, erken uyarı ve acil müdahale sisteminin olmadığı, heyelan tehlikesi çalışmalarının makro düzeyde olmadığı, geçici barınma ve toplanma alanı ihtiyaç analiznin olmadığı, yapı güçlendirme çalışmalarının ve kentsel dönüşüm stratejik planının olmadığını görüyoruz’’ dedi.

''İZMİR’DE SADECE 455 KONUT!''

İzmir’de Kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çeken Nasır, ‘’Deprem kuşağında  olan ülkemizde büyük önem kazanan dönüşüm ile ilgili İzmir’de neler yapımış diye baktığımızda, 2012-13 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlıktan talep ettiği 6,5 milyon metre kare alan kentsel dönüşüm gelişim proje ve riskli alan olarak ilan edilmiş ve bakanlık tarafından Büyükşehir ve ilgili belediyeler yetkilendirilmiştir. Bugüne kadar dönüşüm ile ilgili İzmir’de neler yapılmıştır? Sadece 455 konut, 38 bağımsız bölüm hak sahiplerine verilmiştir. ‘Deprem değil binalar öldürür’ gerçeği bir kez daha her depremde yüzümüze şamar gibi inmiştir’’ dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası