Ege Postası
Geri

Afyon’da kentsel dönüşüm 35 yıllık binaların yıkımıyla başladı

İkinci derecede deprem kuşağında bulunan Afyonkarahisar’da, 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' kapsamında ilk uygulama riskli bulunan 35 yıllık binaların yıkılmasıyla gerçekleştirildi. Afyonkarahisar’da inşaat sektöründe 24 yıldır faaliyet...
Afyon’da kentsel dönüşüm 35 yıllık binaların yıkımıyla başladı
Haberler / Genel
18 Nisan 2013 Perşembe 12:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İkinci derecede deprem kuşağında bulunan Afyonkarahisar’da, 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' kapsamında ilk uygulama riskli bulunan 35 yıllık binaların yıkılmasıyla gerçekleştirildi. Afyonkarahisar’da inşaat sektöründe 24 yıldır faaliyet gösteren Özçelik İnşaat tarafından yıkılan binaların yerine 9 katlı sağlam ve konforlu binalar yapılacak.

        16 Mayıs 2012 tarihinde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkındaki Kanun’un yayımlanıp yürürlüğe girmesinden sonra, 81 il valiliğiyle belediyelerden 'riskli alan' ve 'riskli yapı' tespit çalışmalarının başlatılması istenmişti. Afyon Belediyesi tarafından yapılan çalışmada İmaret Camii arkası ve Mısri Camii etrafında bulunan iki bölge kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Bu bölgelerde toplam 2 bine yakın riskli konut bulunuyor.

        Kentsel dönüşüm kapsamında Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren müteahhitlerde riskli yapı sahipleriyle anlaşmaya başladı. Bu kapsamda Özçelik İnşaat'ta kentsel dönüşüm kapsamında ilk yıkımını yaptı. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Özçelik, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Adnan Menderes Bulvarı'nda bulunan 35 yıllık eski konutları yıkarak yeni projeye start verdiklerini söyledi. Özçelik, kanun kapsamında konut sahiplerine bir takım destekler verildiğini kaydetti.

            SÜREÇ NASIL İŞLİYOR'

        Özçelik, "Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı performans analizlerinden sonra binaya yıkımına onayı verdi. Biz bunun üzerine konut sahipleriyle anlaşarak süreci başlattık. Buradaki binalar çok eski ve yığma binalar. Artık ömrünü doldurmuş binalar. Afyonkarahisar ikinci derecede deprem bölgesinden olduğundan bu tür binalar büyük bir risk oluşturuyor. Sektörde 24 yıllık bir firma olarak amacımız insanların gönül rahatlığı ve huzurlu bir şekilde oturacağı yeni konutlar inşa etmektir." dedi.

        Özçelik, yıkılan 3 katlı binaların yerine 9 katlı yeni binalar yapılacağını belirterek, uygulamanın amacının can güvenliğini tehdit eden yapıların yıkılarak daha modern görünümde ve sağlam binaların inşa edilmesinin sağlanmasın olduğunu anlattı.

        "VATANDAŞA DESTEK VERİLİYOR"

        Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, kanun kapsamında konutunu yıktıran vatandaşlara anlaşmalı bankalardan kredi indirimi ve kira desteği sağlandığını söyledi. Okumuşer, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ilk etapta İmaret Camii arkasıyla Mısri Camii’nin bulunduğu iki bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilanı edildiğini belirtti. Afyonkarahisar’da 3 tane lisanslı yapı denetim firması bulunduğunu ifade eden Okumuşer, “Vatandaşlarımız öncelikle lisanlı yaptı denetim şirketlerinden riskli bina testi yaptıracak. Yapının tespit sonucu riskli olması durumunda(riskli yapı), alanın riskli alan olması durumunda (riskli alan) değerlendirme yapılmaktadır. Daha sonra yıkım için 60 gün süre verilmektedir." dedi.

        Müteahhit firmaların taahhüt ettiği dönemde inşaatı bitirmek ve hak sahiplerine teslim etmekle yükümlü olduğunu belirten Okumuşer, yapım işlerinin zamanında ve eksiksiz tamamlanması için müteahhit firmalardan iş bitirme garantisi ve taahhütleri de alındığını dile getirdi.

        Okumuşer, 6306 Sayılı Kanun kapsamında vatandaşın evinin zorla yıkılması gibi bir durum söz konusu olmadığını belirterek, can güvenliği bakımından riskli olduğu ilmî verilere göre tespit edilen yapıların yıkılarak yerlerine sağlıklı ve güvenli konutların yapılması söz konusu olduğunu anlattı.

        NEYİ KAPSIYOR'

        6306 Sayılı Kanun kapsamında Türkiye genelinde kentsel dönüşüm yerleri, riskli alanlar ve riskli yapılar olarak gruplandırıldı. Kanuna göre, deprem alanında olsun veya olmasın can güvenliğini tehdit eden her yer kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilebilecek. Kanun kapsamında öncelikli olarak, ülke genelinde özellikle deprem riski yüksek olan bölgelerdeki eski binaların yıkılması yerine depreme dayanıklı daha modern görünüme sahip binalar yapılması planlanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası