Ege Postası
Geri

Afyonkarahisar'da 462 toplu taşıma aracından 10'unda engelli rampası var

Afyonkarahisar'da 362 minibüs ve 100 özel halk otobüsünden sadece 10'unda engelli rampası ve koltuğu bulunuyor.Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mesut Yurt, 2005 yılında çıkan Engelliler...
Afyonkarahisar'da 462 toplu taşıma aracından 10'unda engelli rampası var
Haberler / Genel
7 Temmuz 2013 Pazar 14:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Afyonkarahisar'da 362 minibüs ve 100 özel halk otobüsünden sadece 10'unda engelli rampası ve koltuğu bulunuyor.

Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mesut Yurt, 2005 yılında çıkan Engelliler Yasası çerçevesinde, kamu kuruluşlarının ve toplu taşıma yapan ulaşım araçlarına 5 yıllık süre verildiğini, ancak bu sürenin iki kez uzatıldığına rağmen gerekli düzenlemenin yapılmadığını belirtti. Yurt, Afyonkarahisar’da kaldırımlarda çalışmaların başladığını ancak toplu taşıma yapan araçlardan sadece 10 özel halk otobüsünde 'engelli rampası' yapan araç bulunduğunu dile getirdi. Yurt, yasal zorunluluk olmasına rağmen cezai müeyyidesi olmadığı sürece bu işin ciddiye alınmadığını anlattı.

Yurt, “Bu yasanın süresinin bir kez daha uzatılmasını istemiyoruz. Sivil toplum örgütlerini de bu işe dahil etmek zorundayız. Onlara danışarak onlarla birlikte koordineli bir şekilde çalışmalar yapılmalı. Engellilere yönelik kaldırımlarda ve araçlarda düzenleme gerekiyor. Kaldırımlarda düzenlemeler var ancak tam anlamıyla cevap vermiyor.” diye konuştu.

Yasa gereği, şartları sağlamayan araçların trafikten men edilmesi gerektiğini, yasanın tekrar uzatılması halinde dava açacaklarını hatırlatan Yurt, ayrıca alışveriş merkezleri, kaldırım ve camilerde de engelli rampası yapılmasını istedi.

Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilcileri Odası Başkanı Mevlüt Ülker de şu anda kendilerine gelen herhangi bir genelgenin olmadığını ifade etti. 7 Temmuz 2005’de yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu gereği, 7 Temmuz 2013 tarihine kadar mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engelliler için erişebilir olması gerekiyor. Yasaya göre, temmuz ayında toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde engelli rampası ile hizmete sunulması gerekiyor. Dünden itibaren şikayet olması halinde engelli rampası bulunmayan toplu ulaşım araçlarının çalışma ruhsatları iptal edilecek. Yasa, şu an için sadece şehir için ulaşımı sağlayan otobüs, dolmuş ve minibüsleri kapsıyor.
Afyonkarahisar’da, yaklaşık 5 bin civarında engelli vatandaş bulunuyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası