Ege Postası
Geri

Ağaçlıyol'da yargı kararına rağmen

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Ağaçlıyol’daki Karayolları arazilerinin satışına dair ihaleyle ilgili satış sözleşmelerinin imzalanmasına karar verdi. Daha önceden İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin satış öncesinde gerçekleştirilen plan değişikliğine ve alanın özelleştirme yolu ile satışına dair açtığı iptal davalarına rağmen kurumdan gelen bu karar kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirirken, sivil toplum örgütleri ise yeniden ayağa kalktı.
Ağaçlıyol'da yargı kararına rağmen
Haberler / İzmir
8 Ocak 2014 Çarşamba 19:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bornova Ağaçlıyol’da yer alan Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait toplam 110 dönüm büyüklüğündeki kamu arazisinin özelleştirme yolu ile satışına dair süreçte yaşanan kriz tam gaz devam ediyor. İmar planlarında resmi tesis alanı olarak gözüken fakat yapılan plan değişikliği sonrasında ticarete açılan ve özleştirilme ihalesi gerçekleşen araziler ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin tüm girişimleri ve hukuk mücadelesine rağmen alanın satışı tam anlamı ile resmiyet kazandı. Alanla ilgili değerlendirmelerini tamamlayan Özelleştirme Yüksek Kurulu, plan değişikliğine dair açılan davaların Bornova Belediyesi’nin lehine sonuçlanmasına ve satış iptaline ilişkin devam eden davalar olmasına rağmen, ihaleyi kazanan yatırımcılar ile sözleşme imzalamaya hazırlanıyor.

SÖZLEŞME İMZALANACAK, SATIŞ SÜRECİ RESMEN TAMAMLANACAK

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Bornova’da biri Ağaçlı Yol diğeri Ankara Caddesi üzerinde bulunan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait arazilerin satışına ilişkin ihale sonuçlarının onaylamasına ve bu karar çerçevesinde, satış sözleşmesinin imzalanması ve karar gereklerinin yerine getirilmesi hususlarında idarenin yetkili kılınmasına karar verdi. Her iki araziye ilişkin kararlar 3 Ocak 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanırken, bu gelişme yeniden tartışmalara yol açtı.

19 KASIM 2013’TE PLANLAR İÇİN İPTAL KARARI GELMİŞTİ

Bornova Belediyesi, satış ihalesi öncesinde Ağaçlıyol’da yer alan alanın ticari yapılaşmasına olanak verecek plan değişikliğine karşı açtığı davayı kazanmış ve Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, satış ihalesinde 120.420.000 TL ve 76.300.000 TL ile en yüksek teklifleri veren Amnesa-Murat Akdemir Ortak Girşimi’ne (AKD Holding) ile Liva A.Ş.’ye satılması yönünde karar verdiği alanların plan değişikliğine dair açılan davada gelen iptal kararı 19 Kasım 2013’te resmi olarak duyurulmuştu. Belediyelerin özelleştirme yolu ile satış işlemine karşı açtığı davalardan da sonuç beklenirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan gelen resmi imza haberi kafalarda soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

“GEZİ PARKI’NDAN BİR FARKI YOK”

Satış işlemlerini üç aydır askıya alan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Ağaçlıyol’daki Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait araziler için satış sözleşmelerinin imzalanarak ihalenin tamamlanmasına karar verdi. Karar üzerine tepkilerini dile getiren Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise, “Ağaçlıyol’daki araziler için açmış olduğumuz iki ayrı dava var. Birincisi, plan değişikliğine karşı açılmış bir yürütmeyi durdurma davası. Danıştay burada bizi haklı görerek, alandaki plan değişikliğini iptal etti ve burada eski planlar geçerli. Diğer yandan, ihale ile alanın satışına karşı yürütmeyi durdurma istemli bir davamız daha var ve burada süreç devam ediyor, dava henüz sonuçlanmadı. Yargı kararı olmadığı müddetçe ihaleyi alan taraflar ile ÖİB sözleşme imzalayabilir. Açmış olduğumuz davalar ayrı ayrı davalardır. Bunlar birbirini bağlamaz ancak, ihalenin iptali için açtığımız davada bu faktörü görmezden geleceklerini sanmıyorum. Bizim istediğimiz her iki davadan da lehimize karar çıkmasıydı. İzmir halkı için böylesine önemli bir yeşil alanın ticarete açılmasını ve kamusal alanların elden çıkartılmasını istemiyoruz. Ağaçlıyol’daki durumun bana göre Taksim Gezi Parkı’ndan bir farkı yok. Sürecin geri döndürülmesi doğru olacaktır. Biz gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz. Eğer satış işlemi gerçekleşir, satış sözleşmesi imzalanır ve teklifi veren yatırımcılar özelleştirme bedelini öder ve satış sonlanır ise o bölgeyi satın alacak olan kişilerin elinde devasa bir yeşil alan olacaktır. Umarız halkımıza güzel bir park, güzel bir yeşil alan, güzel bir sosyal tesis armağan ederler” şeklinde açıklama yaptı.

İZMİRLİLER YENİ EYLEM HAZIRLIĞINDA

Yaşanan bu gelişme ilgili açıklamada bulunan #direnAĞAÇLIYOL Yeşil İzmir Dayanışması Platform Sözcüsü Emekli Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, “İzmir halkı, hukuka ve yurttaşlık hakkına saygının rafa kaldırıldığı bu oldu bitti girişimini kabul etmeyecektir” derken, sivil toplum örgütleri olarak yeni bir eylem sürecine başlayacaklarını duyurdu ve, “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, Bornova Belediye Başkanlığı’nın Ağaçlıyol arazilerinin imar planları değişikliğine ve ihalenin iptaline karşı açtığı davalar sonuçlanmadan ve üstelik imar planı değişikliğine karşı açılan davada yürütmenin durdurulması kararı alınmışken verdiği bu karar, halkın malını rant severlere dağıtma kararlılığının ve İzmir halkının yeşil alan hakkının yok sayıldığının bir göstergesidir” diye konuştu.

YATIRIMCI VAZ MI GEÇTİ'
ÖYK tarafından verilen özelleştirme onayı sonrasında geçtiğimiz günlerde konuyu değerlendiren Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, mahkeme sürecinin beklenmesini gerektiğini belirterek, "İhaleyi dava ettiler. Yargı süreci bitene kadar satış işlemlerinin yapılmaması için süre isteyeceğiz. Aksi halde almayız" demiş, 54 dönümlük arazi için yapılan ihaleyi kazanan Armesa Ortak Girişimi adına açıklama yapan AKD Holding Başkanı Murat Akdemir ise, "Avukatlarımız ile durum değerlendirmesi yapacağız. Ona göre değerlendirip bir karara vereceğiz" şeklinde konuşmuştu. Toplam 110 dönümlük arazi için yapılan satış işlemi sonrasında iki ayrı cepheden gelen bu açıklamalar, yatırımcının vazgeçtiği yönünde yorumlanırken, devam eden yargı sürecinin netleşmesi ile birlikte konunun da açıklık kazanması bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası