Ege Postası
Geri

İZSU’dan “2014 hamlesi”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, bütçesinin yüzde 43’ünü yatırıma ayırdı. 2014 yılında başta Körfez temizliği olmak üzere, içme suyu ve kanal alt yapısı yatırımları öne çıkacak. 551 milyon liralık yatırım planında Çamlı, Bostanlı, Değirmendere, Alionbaşı barajları ile Yeni Foça ve Türkelli arıtma tesisleri de var.
İZSU’dan “2014 hamlesi”
Haberler / İzmir
8 Ocak 2014 Çarşamba 10:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2014 yılında yatırım atağını sürdürecek. Çevre yerleşimlerin en büyük sorunlarından biri olan evsel atık su sorununu kurduğu arıtma tesisleriyle çözen, içme suyu ve kanal yatırımlarıyla alt yapı sorunlarını ortadan kaldıran, su sıkıntısını açtığı kuyularla takviye eden İZSU, 2014 yılında da önemli hizmetlere imza atacak. 1 milyar 284 milyon 400 bin liralık bütçesinin 551 milyon 352 bin liralık bölümünü yatırımlara ayıran İZSU’nun 2014 yılı faaliyetlerinde Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması, Gördes Baraj suyunu arıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin inşaatı, Yeni Foça ve Türkelli’ye kurulacak atık su arıtma tesisi, Körfez’de su kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar, su ve su şebekesi yatırımları, su kaçakları kontrol projesi, barajlar, arıtma ve su teminine yönelik çalışmalar önemli yer aldı. Küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve susuzluk nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntıları göz ardı etmeyen İZSU Genel Müdürlüğü, yatırımlarında mevcut su havzalarının korunması ve yeni su kaynaklarının bulunarak temiz ve sağlıklı su temini konusundaki çalışmalarına da ağırlık verdi. Çamlı, Değirmendere, Bostanlı ve Alionbaşı barajları ile ilgili yürütülecek çalışmalar da 2014 yatırımları arasında yerini aldı.

“Liderliğimizi koruyacağız”
2014 çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şunları söyledi;
“Çevre yerleşimlerin yıllardır süregelen en büyük sorunlarının başında gelen evsel atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için yeni arıtmaları devreye aldık. Şu an kent genelinde 10’u ileri biyolojik olmak üzere 25 atık su arıtma tesisimiz hizmet veriyor. 2014 yılında Yeni Foça ve Türkelli atık su arıtma tesislerinin temelini atacağız. Arıtma tesislerinden çıkan çamurun çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisimiz bu ay içinde hizmete giriyor. İzmir’i Türkiye’de en büyük arıtma kapasitesine sahip il konumuna getirdik. Bu unvanı koruma hedefiyle çalışıyoruz. Giderek karasallaşan İzmir Körfezi’nde yüzebilmek hedefiyle başlattığımız ve TCDD işbirliği ile sürdürdüğümüz ‘İzmir Limanı ve Körfezi Rehabilitasyon Projesi’ kapsamında, ÇED sürecinin tamamlanması bekliyoruz. Makine parkurumuz hazır. Ayrıca ÇED izninin alınmasının ardından başlayacak tarama çalışmalarında çıkan tarama malzemesinin geri kazanımına yönelik üniversitelerle araştırma projeleri sürdürüyoruz. Körfez’deki su kalitesi değişimlerini üniversitelerimizle birlikte izliyoruz. Çok sayıda ortak araştırma projesi ile ileri teknoloji uygulamalarını kente taşıyoruz. Kentin artan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için yatırımlarımız aralıksız sürüyor. Hizmetlerimize her geçen gün bir yenisini ekleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İzmirlilere kesintisiz ve güvenli su verme mutluluğunu yaşıyoruz”.

2014 bütçesinde öne çıkan ilk 10 yatırım:
Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarında arıza giderim taleplerinin karşılanması, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı, atık su arıtma tesislerinin işletilmesi, yağmur suyu toplama sistemi, içme suyu şebeke ve isale hattı yenileme yatırımları, atık su toplama ve bertaraf sistemleri, korkuluk ve yaya köprüsü dahil dere ıslahları, Gördes Barajı suyunu kente iletecek Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaatı ve mevcut içme suyu arıtma tesislerinin işletilmesi, derelerin temizliği ve dere yatırımları ile kamulaştırmalar.

Yeni su kaynakları

İçme suyu master planı çalışmaları sürdürülecek.
Değirmendere ve Bostanlı Barajları revize raporu ve uygulama projeleri tamamlanacak.
İçme suyu arıtma tesisi projelerine devam edilecek.
Muhtelif köylere yer altı suyu arıtma tesisi yapımı devam edecek.
Muhtelif köylerde 20 adet su kuyusu açılacak.
Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’nda ağaçlandırma, bakım ve koruma çalışmaları sürdürülecek.
Ali Onbaşı Barajı uygulama projesinin yapım ihalesine çıkılacak.
Çamlı Barajı’nın ÇED iznine esas olan revize planlama raporu DSİ’nin onayına sunulmuş olup olumlu karar sonrası uygulama projeleri ihalesi yapılacak.
Gördes Barajı’nın suyunu arıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi yapılacak.

Yeni SCADA sistemi
Genişleyen İzmir sınırları içinde 21 ilçe ve 9 mahallenin su dağıtım sistemi üzerinde belirlenen 430 nokta Halkapınar’da kurulu SCADA merkezinden 24 saat kesintisiz izlenebilecek, pompalar ile vanalar uzaktan kumanda edilebilecek.
410 kilometre uzunluğunda şebeke ve isale hattı yapılacak.
169 depo bakım ve onarımdan geçirilecek.
Çevre ilçelerde merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak.

Yağışın etkileri azaltılacak
120 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon hattı yapılacak.
62 kilometre uzunluğunda kolektör, kanal şebeke bakımı yapılacak.
1466 kilometre uzunluğunda kanal hattı temizlenecek.
21 bin 800 baca kapağı yol seviyesine getirilecek.
25 bin 500 yağmur suyu ızgarası yol seviyesine getirilecek.
2 bin 800 adet tekli yağmur suyu ızgarası yapılacak.
40 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı oluşturulacak.
25 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapılarak, korkuluk takılacak.
200 kilometrenin üzerinde derenin bakım ve temizliği yapılacak.

Atık su arıtma tesisleri
Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 35 oranında artıracak 4. fazın inşası.
Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete alınacak.
Yeni Foça ve Türkelli atık su arıtma tesisleri yapılacak.
Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde solar çamur kurutma tesisi inşa edilecek.
4 adet atık su arıtma tesisinin projesi hazırlanacak. (Selçuk, Karaburun -Mordoğan, Foça-Gerenköy, Kemalpaşa- Ulucak)

Körfez
Su havzaları su kalitesi izleme projesi kapsamında yıllık izleme çalışmaları sürdürülecek.
İzmir Körfezi su kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek. İzmir Körfezi’nde kurulan 4 istasyon ile Körfez’deki akıntı ve kalite değişimleri tespit edilecek.
Çamur yönetimi master planı hazırlanacak.
Atık su arıtma tesislerinin çıkış suyunun yeniden kullanılması sağlanacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası