Ege Postası
Geri

Büyükşehir'den engelliler için stratejik plan

İzmir Kent Konseyi tarafından hazırlanan ve görme engellilerin ilaç kullanımlarını kolaylaştırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen “Engelsiz İlaç Projesi” resmen hayata geçti. İlk etapta 1000 adet ücretsiz sesli kutunun eczaneler aracılığıyla engellilere dağıtılacağı projenin tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de ve Türkiye’de ilkleri yaratan belediye olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, “Bu proje insana bakışımızın, insan odaklı çalışmalarımızın bir ürünü. Engellilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi konusunda yürüttüğümüz bu çalışmaların diğer tüm belediyelere örnek olmasını diliyorum” dedi.
Büyükşehir'den engelliler için stratejik plan
Haberler / İzmir
7 Ocak 2014 Salı 11:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İzmir Kent Konseyi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin katkılarıyla, Türkiye'de ilk kez uygulanacak “Görme Engelliler İçin Engelsiz İlaç" projesinin tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katılımı ile Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşti. Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ve engelli derneklerinin temsilcilerinin katılım gösterdiği toplantıda proje hakkında detaylı bilgiler verilirken,

“İNSAN ODAKLI ÇALIŞIYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görme engellilerin sağlıklı ve doğru ilaç kullanımı için geliştirilen projenin tanıtımında yaptığı konuşmada “Söz konusu projenin Türkiye’de yaygınlaşmasında büyük katkılarınız olacağına inanıyorum. İzmir “İlklerin kenti” diye hep söylüyoruz. Bunun söylerken kimse de karşımıza çıkıp hayır demiyor. Bunun bir gerekçesi var. İzmir gerçekten aydınlık, çağdaş bir kent. İzmir gerçekten ilklerin kenti. Planlamadan, yolundan ulaşımına varıncaya kadar her türlü projede insan odaklı çalışmalar yapıyoruz. Zaten yaptığımız tüm çalışmalar bilimin gelişmesi, insanın mutluluğu için, yaşam standardının arttırılması için” derken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere dönük yaptığı çalışmaları ve hayata geçirdiği projeleri özetledi.

 VATANDAŞLARA PARK YERİ SİTEMİ

İzmir’in 2005 yılında “Engelli dostu kent” olarak ilan edildiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, bir sitemini dile getirdi ve “Engellilerin yaşamını zorlaştırmayalım. Engelli vatandaşlarımızın kullandıkları alanlara park eden araçlarımız var. Neredeyse lokantaya bile arabaya girecek duruma geldik. Bunlara dikkat etmek zorundayız” diye konuştu.

 “HAKSIZ ELEŞTİRİLER ALDIK”

Başkan Aziz Kocaoğlu, kent geneline engellilerin kullanımına dönük olarak kaldırımlara yerleştirilen sarı kılavuz çizgiler hakkında haksız eleştiriler aldıklarını kaydederek, “Yapıştırma hatası oldu, ufak tefek aksaklıklar yaşadık. Hata yapılabilir. Hatasız kul olmaz. Bu konuda basın bizi haksız şekilde eleştirdi. Hatalar telafi edilir, ders alınır” diye konuşurken, engelliler de dahil olmak üzere, toplumun tüm kesimleri ile birlikte kenti yönetmeye gayret ettiklerini belirtti ve “Katılımcı yönetim anlayışı ile kenti yönettiğimizde, kentin yaşam standardını daha yukarı çekebileceğimize inanıyorum” dedi.

 “İZMİR’İN İLKLERİN KENTİDİR”

Prof. Dr. Levent Köstem ve belediye meclis üyelerinin öncülüğünde hayata geçirilen “ENGELSİZMİR” kongresinin Türkiye’de bir ilk olduğuna da vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu uluslararası kongreyi yıllar aralığında yeniden gerçekleştirmek istiyoruz. Belediyelerin engelleri kaldıran çalışmalar yapması konusunda tüm Türkiye’ye örnek olacak, öncü çalışmalar yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak engelli hemşerilerimiz için stratejik plan yani yol haritası yapıyoruz. Bu konuda hazırlıklarımız da bitmek üzere. Biz belediye olarak engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kırmızı bayrak uygulamasını başlattık ve ilk bayrağı da METRO A.Ş. almaya hak kazandı. METRO A.Ş.’nin bu başarısının bundan sonra diğer kurum ve kuruluşlarına örnek olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 “İNSANA BAKIŞIMIZ BELLİ”

Uygulamanın 120 civarında eczanede hayata geçtiğini ve yaklaşık bin görme engelli vatandaşa ulaştığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Projeyi sonuna kadar takip edip, ne yapılması gerekiyorsa, ilgili tüm birimlerimizle ve yine toplumun, engelli derneklerinin destekleri ile hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yola çıkıyoruz. Bu tür çalışmalar insana bakışın, belediyelerin insan odaklı çalışmasının bir sonucu. Buraya yapılan yatırım, diğer yatırımların yanında çok küçük. Ama ulaşmak istediği hedef ve engellilere bir göz kulak olma yönündeki çabaları son derece önemli. Projede tüm emeği geçen katılımcılara, paydaşlara engelli vatandaşlarımız adına sonsuz teşekkürlerimi  sunuyorum” diye konuştu.

 PROJEDE NELER VAR'

İzmir Kent Konseyi, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek ‘Engelsiz İlaç Projesi’ için hazırlıklarını tamamlayarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğinde projeyi resmen hbayata geçirdi. Görme engellilerin kullandıkları ilaçları zamanında ve doğru bir şekilde kullanmasını sağlamayı amaçlayan proje kapsamında görme engeli olan vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılmak üzere, gönüllü eczanelere toplam 1000 adet ‘sesli ilaç kutusu’ dağıtılacak. Bir tür dijital ses kayıt cihazı olan sesli ilaç kutularının üzerine Brail alfabesiyle kabartmalı şeritler yapıştırıldı. Söz konusu kabartmalarda, ilacın ismi, kullanım şekli ve son kullanma tarihi yer alıyor. Brail alfabesini bilmeyen görme engelliler için ise sesli kutu dağıtılacak ve üzerine belirleyici işaret konulacak ilaçlara ilişkin bilgi eczacılar tarafından bu kutuya kaydedilecek. Ücretsiz olarak verilecek sesli kutulara 10 adet ilacın bilgisi de girilebilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası