Ege Postası
Geri

Ahlat’ta Bitlis kışına özel 'kışlık bastonlar' üretiliyor

Yurdun birçok bölgesinde havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla birlikte kış hazırlıkları da yapılmaya başlandı. Bitlis’in Ahlat ilçesinde de kış öncesi yapılan hazırlıkların başında kışlık bastonlar geliyor. Baston ustaları,...
Ahlat’ta Bitlis kışına özel 'kışlık bastonlar' üretiliyor
Haberler / Güncel
1 Ekim 2013 Salı 10:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yurdun birçok bölgesinde havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla birlikte kış hazırlıkları da yapılmaya başlandı. Bitlis’in Ahlat ilçesinde de kış öncesi yapılan hazırlıkların başında kışlık bastonlar geliyor. Baston ustaları, çetin geçen Bitlis kışı için özel bastonlar üretiyor.

Ahlatlı baston ustalarının elinde yaklaşık bir haftalık bir sürecin ardından şekillenen kışlık bastonlar yapılmaya başlandı. Çoğunlukla yaşlı kesimin tercih ettiği kışlık bastonların en büyük özelliği karlı ve buzlu zeminlerde kaymayı önlemesi. Kış aylarında kar ve buzda kaymayı önlemek için sivri demir ve demir uçlarına ise kışlık lastik takılan bastonların fiyatı, yapılış çeşidine göre 50 liradan başlıyor. Ahlatlı baston ustaları tarafından yapılan kışlık bastonlar şimdiden büyük ilgi görüyor.

Ahlat baston üreticilerinden Selami Babacan, kış aylarındaki buzlanma nedeniyle kaymayı önleyen özel baston serisine bu yıl da devam ettiklerini belirtti. Ahlat'ta yıllardır bastonculuk yapan Babacan, kış aylarında kar ve buzda kaymayı önlemek için bastonların uçlarına lastik taktıklarını belirterek, “Herkes bir şekilde kışa hazırlık yapıyor. Biz de kışa hazırlık olarak kışlık baston üretiyoruz.” dedi.

Bitlis’in, karın ana vatanı olduğunu ve son birkaç yıldır aldığı kar miktarıyla da Türkiye’nin en çok kar alan ili olduğuna dikkat çeken Baston Ustası Babacan, uzun ve çetin geçen kış aylarında dışarıya çıkan özellikle yaşlı kesimin, buzlu ve karlı havalarda kayıp yere düşme tehlikesi geçirmeleri nedeniyle kışlık baston üretimi yapmaya başladıklarını ifade etti. Baston ustası Babacan, şöyle konuştu: “Geçen yıl bölgemize ve Bitlis’´e çok kar yağdı. Biz de bastonların uç kısımlarına kemik ve sarı uç kullanmaktaydık. Bunlar kış aylarında vatandaşlarımıza sıkıntı yaratmaktaydı ve kayma tehlikesi vardı. Bu yüzden bastonlarımızın uç kısımlarına lastik yapmaya karar verdik. Ve bu yıl kış öncesinde Bitlis kışına özel kışlık bastonlar ürettik. Tamamıyla yere yapışan, aşınmayan lastik takmaya başladık. Alan herkes memnun. Bu bastonlar, özellikle de yaşlı kesim tarafından büyük ilgi görüyor.”

Bitlis gibi bir yerde yaşlılar olarak kış aylarında dışarıda yürümekte güçlük çektiklerini söyleyen 75 yaşındaki Reşat Bile ise “Kış öncesi bastoncuya uğrayarak kışlık bastonumu aldım. İnşallah artık karlı ve kaygan zeminde kışlık baston yardımıyla daha güvenli yürüyebileceğim.” dedi.

Kışlık baston kullanamadığı için yere düşüp kolunu kırdığını anlatan Bile, şöyle konuştu: “Kışlık bastonlar Bitlis gibi kışı karlı ve çetin geçen bir yerde yaşlılar için büyük bir nimettir. Çünkü bu bastonlar sayesinde bizler kışın rahatlıkla kayma riski olmadan yolda yürüyebiliyoruz. Bu nedenle ben de bu yıl da kış öncesi kışlık bastonumu almaya geldim. Bu bastonu herkese tavsiye ediyorum.”

Ahlat’ta yarım asırdır baston yapan emekli baston ustası 76 yaşındaki Abdurrahman Gökbulak da bastonların önceki dönemlerde bir süs eşyası olarak ya da hediyelik eşya olarak kullanıldığını, ancak şimdilerde ise üretilmeye başlanan kışlık bastonların ise artık bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Baston yapımının sabır gerektiren bir iş olduğunu anlatan Gökbulak, “Ancak günümüzde artık sabırla yapılan bu bastonlar kış aylarında zaruri bir ihtiyaç haline geldi. Uçlarına lastik takılan bastonlar bir nevi bir aracın lastiğine nasıl zincir takılıyorsa baston ucuna takılan lastikler de aynı görevi görüyor. Kesinlikle kaymayı önlüyor. Ben kendim de bu bastonu kullanıyorum ve herkese de kullanmaları için tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası