‘Aile hekimleri nöbet tutmaya başlarsa sağlıkta vatandaş memnuniyeti biter’
Denizli Aile Hekimleri Derneği (DAHED) Başkanı Dr. Abdi Canan, sağlıkta dönüşümün en önemli ayağı olan aile hekimliği uygulamasının, aile hekimlerinin hastanelerde nöbetçi hekim dolgusu olarak kullanılmak istenmesi sebebiyle bitirilme noktasına...
Denizli Aile Hekimleri Derneği (DAHED) Başkanı Dr. Abdi Canan, sağlıkta dönüşümün en önemli ayağı olan aile hekimliği uygulamasının, aile hekimlerinin hastanelerde nöbetçi hekim dolgusu olarak kullanılmak istenmesi sebebiyle bitirilme noktasına getirildiğini söyledi. Canan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Kamu Hastaneler Birliği’nin kontrolündeki hastanelerde ikinci bir görev olarak acil hekimlik görevi vermeye çalışan yeni düzenlemelerin hatalı olduğunu, hiçbir ülkede aile hekimlerine, başka bir kurumda başka bir hekimin yerine onun görevlerinin yaptırılmadığını savundu. Dr. Canan, “Bugüne dek koruyucu sağlık hizmetlerinde çok başarılı olan, aşı oranlarında Avrupa ortalamasının üzerinde yüzde 97 başarı oranı olan, anne ve bebek ölümlerini yarı yarıya azaltan, halkın sağlık sisteminden memnuniyetinin yüzde 80'e çıkmasını sağlayan aile hekimliği uygulamasında geri adımlar atılmaya başlandı. Atılan geri adımlar ve aile hekimliğinden vazgeçilmesiyle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlık kontrolleri, bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşıları, erişkin vatandaşlarımızın kronik hastalıklarının yakından takip ve tedavileri aksayacak, vatandaş memnuniyetinden geri dönüşler başlayacak, sağlık sisteminden halkın memnuniyeti azalacaktır.” dedi.
Kendi çalıştıkları hastanelerde nöbet tutmak istemeyen hekimlerin yerine, hastane acillerinde aile hekimlerinin dolgu malzemesi olarak kullanılmak istendiğini öne süren DAHED Başkanı Canan, “Aile hekimleri, bir gün önce nöbetten çıktığından bitkinlik içinde, hastalarınca ulaşılamaz olacak. Aşılamalar, izlemler, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri aksayacak, vatandaş memnuniyeti azalacaktır. Vatandaşlarımıza da seslenmek istiyoruz, aile hekimliğinde sona geliniyor, lütfen aile hekiminize sahip çıkınız. Sağlık Bakanlığı, 2013 yılı başında yayınladığı yönetmelikle aile hekimlerine hangi şartlarda hastanelerde nöbet tutturulabileceğine dair kriterleri ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde belirlemiştir. Oysa son yönetmelikle önceki açık kriterler ortadan kaldırılarak, muallak cümlelerle eksik bir şekilde yapılan düzenleme hatalı olmuştur. Bu durum kaos ortamı oluşturduğundan, aile hekimliğinde ve halkın sağlığında olumsuz etkiler bırakacaktır.” diye konuştu.
Aile hekimlerinin acil servislerde görev almasının vatandaş aleyhine olacağını söyleyen Abdi Canan, “Çünkü acil serviste çalışmak için çeşitli sertifika ve eğitimlerden geçmesi lazım. Bunlar yapılmadan bu hekimlerimizi nöbete göndermek, hasta sağlığı açısından da risk taşımaktadır.” dedi. Dr. Canan, haklarını savunacaklarını ve bundan geri adım atmayacaklarını sözlerine ekledi.