Ege Postası
Geri

Akalan'a taşocağı tartışmasına mahkeme son noktayı koydu

İZMİR'in Kemalpaşa İlçesi Akalan Mahallesi yakınında, Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi'ne dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla açılmak istenen taşocağıyla ilgili, Akalanlıların başlattığı hukuk mücadelesi sonuçlandı. 5'inci İdare Mahkemesi, 'ÇED gerekli değildir' kararına, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna bağlı olarak da 1'inci İdare Mahkemesi, işyeri açma ve çalışma ruhsatının dayanağı ÇED kapsam dışı işleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, ruhsat işleminin de hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Akalan'a taşocağı tartışmasına mahkeme son noktayı koydu
Haberler / İzmir
26 Mart 2016 Cumartesi 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taşocağının kurulmak istenmesi üzerine, Akalan Mahallesi'nde yaşayanlar avukat Şehrazat Mercan aracılığıyla hukuk mücadelesi başlattı. Tesislerin, bölgede yaşayanların geçim kaynaklarına zarar vereceği, yaşam alanlarını ağır derecede olumsuz etkileyeceği ayrıca heyelan riski bulunan bölgede yer aldığı, köy okuluna da yaklaşık 400 metre uzaklıkta olduğu gerekçesiyle 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istendi.



İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, taşocağı hakkında 'ÇED gerekli değildir' kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna bağlı olarak da İzmir 1'inci İdare Mahkemesi, işyeri açma ve çalışma ruhsatının dayanağı ÇED kapsam dışı işleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle ruhsat işleminin de hukuka aykırı olduğuna karar verdi.



Kararı Akalanlı kadınlara hediye eden Avukat Şehrazat Mercan, "Taşocağına verilen ruhsat, ÇED kapsam dışı kararına dayanılarak verilmiş bir ruhsattır. Bu kararı İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği karara dayandırarak ÇED kapsam dışı kararını iptal etti. Ardından da ÇED kapsam dışı kararı hükümsüz kalınca ruhsat iptal davasına bakan İzmir 1'inci İdare Mahkemesi ruhsatı iptal etti. Böylece otoyol için Akalan Mahallesi'nin arkasında açılmak istenen taşocağı ve kırma eleme tesisi, asfalt şantiyesi yapılmayacak. Oradaki okul ve tarlalar kurtuldu. Zaten orası heyelan bölgesiydi, demiryolu o bölgede heyelan olduğu için yer altına alınmış. Sakıncalı bir bölgeydi yerinde bir karar oldu. Buranın hem yer seçimi yanlış hem de alternatifleri de var. Alternatifler değerlendirilebilir. Kararı orada alanı birlikte beklediğimiz kadınlara armağan ediyorum" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası