Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Akil İnsanlar Marmara Bölge Heyeti Genel Sekreteri Yakup Levent Korkut ve Mustafa Armağan çözüm süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bitlis Dernekleri Federasyonu (BİDEF) tarafından düzenlenen Çözüm Süreci toplantısı Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dernek temsilcilerinin bir araya geldiği etkinliğe Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, BİDEF Başkanı H. Kerem Koçyiğit, Esenler Belediyesi Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, Başkan Danışmanı Abdullah Aksu ve Bitlisli derneklerin temsilcileri katıldı.
Yakup Levent Korkut, çözüm süreci kapsamında oluşturulan ve barış sürecinde aktif rol oynayan Akil İnsanlar Marmara Bölge Heyeti’nin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Amaçlarının toplumdaki düşünceleri derleyerek, bunları raporlaştırmaya çalışmak olduğunu belirten Korkut, "Toplumdaki birçok kesimin düşüncesine ilişkin bir kanıt elde ettik, amacımız, sadece süreci destekleyen değil, desteklemeyenlerin de görüşlerini almak. Yapılan toplantılara herkesin gelme hakkı var. Eğer bu toplantılara gelmek isteyenler için bir engelleme olursa kendimiz de karşı çıkarız." diye konuştu. Toplumun bütün kesimlerinin söz söyleme hakkına sahip olduklarını dile getiren Korkut, "Farklı siyasi düşüncelere sahip insanlarız. Çözüm fikri nasıl ileriye götürülecektir bununla ilgili farklı görüşlerimiz var." dedi.
"İNSANLARI İKNA ETMEK GİBİ BİR MİSYONUMUZ YOK"
Akil insan tanımlamasını böyle bir süreçte çok uygun bulmadıklarını ifade eden Korkut, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz kendimizi daha çok diyalog oluşturucu bir grup olarak görüyoruz. Süreç başında belki çok iyi tanıtılamadı. Bu yüzden de farklı anlayışlar ortaya çıktı. Bizim insanları ikna etmek gibi bir misyonumuz yok. 62 kişi olarak çok farklı anlayışlara sahip insanlarız. Dolayısıyla bu görevi kabul etmemizin temel nedeni, çözüm sürecini destekliyor olmamızdır. Çözüm fikri nasıl ileriye götürülecektir, hangi düzenlemelerden geçilecektir, bu boyutlarıyla ilgili her birimizin farklı görüşleri var. İşte bu toplantılardaki görüşleri de toplayarak aslında zengin bir derlemeye ulaşacağımızı düşünüyoruz."
Anayasa çalışmalarına da değinen Korkut, 40 civarında maddede uzlaşma sağlandığını ancak önemli konuları da içeren maddelerde uzlaşma sağlanamadığını kaydetti.
"YENİ BİR DÖNEME İHTİYAÇ VAR"
Mustafa Armağan da ortak değerleri oluşturacak yeni bir döneme ihtiyaç olduğuna inandığını belirterek, bunun için ilk şartın silahların susması olduğunu, ancak bunun yeterli olmayacağını dile getirdi. Armağan, silahların susmasının ardından bir daha böyle süreçler yaşanmamasına ilişkin adımların atılacağı bir sürecin başlatılması ve buna devam edilmesinin en büyük amaçları olduğunu söyledi. "Bu süreç tarihi bir fırsattır." diyen Armağan, "Büyük Türkiye'yi oluşturmak, vücuda getirmek için bu çabayı devam ettirmek ve insanlara moral kazandırmak gerektiğine inanıyoruz. Bu inanç içinde görevimizin de ikna etmek olduğunu inanıyorum. Sadece tebliğ ile yükümlü olabiliriz ama farklılıkları görerek, onlara konuşma imkanı vererek olgunlaşacağız. Ancak demokrasi böyle bir şey olur." diye konuştu. Toplantı, dinleyicilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.