Kasım 2017’de tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurdelesi kesilen Ödemiş Aktaş Barajı Ödemişli üreticiye bu yaz umut olacak.
Yaklaşık 6 milyon m3 su biriken barajın son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker Ödemişli çiftçileri sevindiren haberi verdi. 15 bin 800 dekar arazinin bu yaz modern sulama ile tanışacağını söyledi.
Ali Fuat Eker “ Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Küçük Menderes havzasına ayrı bir önem veriyor. Tarlalara bu yaz Aktaş Barajı’ndan su verilmesi yönündeki talimatını daha kasım ayında verdi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2018 sulama sezonunda barajda biriken suyu çiftçimizin kullanımına açmayı hedefliyoruz” dedi.
Sulama şebekesi ile baraj inşaatının tamamen bittiğini açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü iki projenin birleştirilmesi aşamasında olduklarını söyledi. Yapımı devam eden vana odası inşaatını yerinde inceleyen Eker “ İnşaat çalışmaları bitmese bile basınç kırıcıları devreye sokarak, barajdan direk sulama şebekesine su vermeyi planlıyoruz. Amacımız Aktaş Barajı’nı bir an evvel devreye sokarak çiftçimizin yüzünü güldürebilmek. Bu yaz Aktaş’tan tarlalara bereket akacak” diye konuştu.
Aktaş Barajı “105” metre yüksekliğinde
Ödemiş’in Kayaköy Beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4.79 milyon m3’lük dolgu yapıldı. Temelden yüksekliği 105 metre olan barajda 44.38 milyon m3 depolanabilecek.
Aktaş Barajı Ödemiş İlçesine bağlı; İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy Beldesi’ndeki toplam 15 bin 800 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak.
Çiftçi her yıl 13.2 milyon lira daha fazla kazanacak
Dekar başına 959 liralık ek gelir artışı sağlayacak dev proje bölge insanının kaderini değiştirecek. Tarlalarda ortalama % 40-60 arası verim artışı sağlaması beklenen “Aktaş Barajı ve Sulaması” çiftçiye bir tarladan 2. hatta 3. ürün alma şansı da sağlayacak. Bölgedeki ürün çeşitliliğini artıracak proje yer altı sularının aşırı kullanımının da önüne geçecek.
Aktaş Barajı ve Sulaması 2018 yılı rakamlarıyla her yıl 13.2 milyon lira katkı sağlaması beklenirken, 1350 kişiye de ek istihdam olanağı yaratacak.