Halide POLATLI /EGE POSTASI- Adı sık sık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için de geçen Yüksel, şu anda böyle bir niyetinin bulunmadığını ancak siyasette 24 saatin uzun bir süre olduğunu söyledi.
BÖYLE BİR ŞEY DÜŞÜNMÜYORUM ŞU ANDA AMA SİYASETTE 24 SAAT UZUN BİR SÜREÇ
Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) uzun yıllar il başkanlıkları, milletvekilliği, Parti Meclisi (PM) üyeliği ve genel başkan yardımcılığı gibi pek çok görev alan deneyimli siyasetçi Alaattin Yüksel,
“Niyet belirtmedim. Tam tersine siyaseti bir yerlere gelmek için yapmadım. Büyükşehir belediye başkanlığı da dahil. Bu görevler çok büyük özveri isteyen görevler. Sorumluluk duygunuz da yüksekse çok zor görevler. Siyasette böyle bir hedefler koymadım kendime. Üzerime düşeni yapmaya çalıştım. Hiçbir zaman böyle bir hesap yapmam. Böyle bir şey düşünmüyorum şu anda. Ne söylersem söyleyeyim doğru çıkmayabilir. İl başkanlığını hiç düşünmemiştim vekilliği bıraktığımda. Çok da ısrar edilmişti asla kabul etmeyeceğimi söylemiştim. Ama son üç günde karar vermiştim. Demirel’n dediği gibi siyasette 24 saat uzun bir süreç. Son dönemde de Aziz Bey’e 'olma' demiştim, 'sen ol' dediği oldu çok. Ama ben o zaman da kabul etmeyi düşünmüyordum.”
SİYASET KARİYER PLANLAMASI HALİNE DÖNÜŞTÜ
Siyasetin artık bir ‘kariyer planlaması’ haline dönüştüğünü belirten Alaattin Yüksel, “Kuşak olarak materyalist felsefeye inanıyorduk ama idealist bir felseye inanıyorduk ahlaken. Dünyayı değiştirmek gibi hayallerimiz vardı. Böyle bir yaklaşımda kariyer planlaması olsa da aklınızın uçundan geçmez. Tam tersine kariyerin bizi mutlu edecek şeyler olmadığını düşünüyorduk. Şimdi kariyer planlaması haline dönüştü. Profesyonelleşti siyaset. Bu koşullarda bu iklimde siyaset yaparken insan mutsuz oluyor. Hangi siyaset yapma biçimi beni en çok mutlu ediyor. Kendim herhangi bir görev üstlenmeden siyaset yaptığım dönemler beni mutlu ediyor” dedi.
PARTİ TABANI KARİYER PLANLAMASI YAPANLARA KUŞKU İLE BAKAR
Partisi CHP’de bunca görev almasına karşın hiçbir göreve kendisinin talip olmadığını kaydeden deneyimli siyasetçi Yüksel, parti örgütü ve üyelerinin siyaseti kariyer planlaması olarak görenleri gördüğünü ve bunları elediğini söyledi:
“O kadar çok görev yaptım. Tüm görevlerde, hiçbirinde kendim talip olmadım. Zorlama vardır. Çok çalışıyorsanız, yaratıcı iseniz bir yere getirelim diye düşünür insanlar. Sadece kariyer planlama yani kendini bir yere taşımak için siyaset yapmak isteyenlere, ille de şunu yapacağım, bunu olacağım diyenlere de kuşku ile bakılır.”
AZİZ BEYİN YERİNE GELMEK İÇİN ONU ELEŞTİRME İHTİYACI DUYANLAR VAR
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, kendisi düşünmese de Büyükşehir Belediyesi adayı olmak için mevcut Başkan Aziz Kocaoğlu’nu ağır eleştirip onun yerine geçmeyi düşünenlerin olduğunu gördüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İster Aziz Bey olsun ister başkası, sonuçta partinizin başkanıdır. Onun başarısı sizin partinizin başarısıdır. Yarın o aday olmadığında sizin daha kolay çıkmanızı sağlayacaktır. Ben de duyuyorum şimdi büyükşehir belediye başkanı adaylığı düşünüp, Aziz Bey’in , hatta o koltuğa gelmek için onu eleştirme ihtiyacı duyan, kendi partisinin belediye başkanını ağır eleştirip, onun yerine o koltuğa gelmeyi düşünen insanlar olduğunu görüyorum. Ne partiye ne parti iktidarına katkısı olur. Ne de o insanların o hedeflere ulaşmasına katkısı olur. Olacaksa da partinin bir vicdanı, sağduyusu da vardır. Kamuoyu da parti tabanı da değerlendirir.”
SİYASETTE BAŞARININ SIRRI GÜVENİLİR OLMAKTIR
Siyasette başarının sırrının ‘güven’ olduğuna inandığını belirten Alaattin Yüksel, siyasi prensiplerini şöyle sıraladı:
“Nedir işimde de siyasette de nedir başarının sırrı. İlerlemenin sırrı diye sorduklarında birinci sıraya hep güven duygusunu koyarım. Güvenilir olmak. Onun için de bir takım şeyleri sözünüzün eri olacaksınız. Kimseyi aldatmayacaksınız. Hep güvenilir olacaksınız hem güven duyacaksınız.”
DUAYEN VE GÜVENİLİR İNSANLARDAN BİR ETİK KURUL OLUŞTURMAK GEREKLİ
Tüm partilerde ve partisi CHP’de de bir etik kurul oluşturulması gerektiğine inandığını, İzmir’de kendisinin de bunun üzerinde çalıştığını aktaran Alaattin Yüksel, bu düşüncesini şu şekilde açıkladı:
“Parti kültüründe ne yazık ki daha ileriye gideceğine tam tersine zayıflıklar oluşmaya başladı. Partinin işleyişinde, kültüründe. Daha önce Parti Meclisi’nde (PM) iken de Tüzük Komisyonu’nda iken de partide bir Etik Kurul oluşturulmasında çok ısrarcı oldum. Hatta PM’de oylattırdım. Kabul edildi. Ama nedense olmadı. Genel başkanımız da çok önem veriyor. Etik kurul oluşturmasına. Kendi partimizde hala etik kurula ihtiyaç var. Çünkü siyasi partilerde hem bu işi çıkar için yapanlar oluyor, hem de eleştirdiğimiz ne varsa dedikodusu oluyor. Yani kariyer hedefine ulaşmak için çok acımasız şeyler oluyor. Eğriyi doğruyu ayıracak duayen isimlerden, güvenilir-sevilen-sayılan insanlardan bir etik kurul oluşturmak gerekli.”