Ege Postası
Geri

Aleviler neden rahatsız'

Alevi - Bektaşi Enstitüsü Alevileri dinleyerek hazırladığı raporu Abdullah Gül'e sundu.
Aleviler neden rahatsız'
Haberler / Güncel
28 Ağustos 2013 Çarşamba 08:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA- Cumhuriyet'ten Ali Açar'ın haberine göre Alevi-Bektaşi Enstitüsü tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulan raporda Alevi-Bektaşilerle yapılan yüz yüze görüşmelerde ilk temel sorunun diyalog ve güven eksikliği olduğu belirtildi.

Raporda Alevilerin ayrımcılıktan vazgeçilmesini istediğine dikkat çekilerek “Öncelikle yönetici kadrolar tarafından üvey evlat statüsünden çıkarılıp kendilerine artık vaatlerde bulunulması yerine gerçekleştirilen eylemlerle yakınlaşılması ve ötekileştirmeye yönelik yıpratıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği” belirtildi. Raporda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
* Diyanet’in yeniden yapılandırılması: Alevi-Bektaşilerin en büyük arzusu, anayasanın 10. maddesindeki, herkesin dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce gözetmeksizin kanun önünde eşit olduğu ilkesinin pürüzsüzce uygulanmasıdır. Alevi köylerinde cemevi yerine cami yapılmayacağını düşünmektedirler. Ayrıca cemevlerinin camilerin alternatifi olarak gösterilmesinden de oldukça rahatsızlardır. Alevi-Bektaşiler Diyanet kurumunun uygulamaları ile kültürlerini ve inançlarını yaşama noktasında nefes alamaz hale geldiklerini düşünmekte ve Diyanet’in yeniden yapılandırılmasını istemektedir. 
* Alevilik-Bektaşilik konusunda bilgilendirme çalışmaları yetersiz: Aleviliğin tarihsel süreçle ilgili bilgilendirici çalışmanın yapılması gerekmektedir. Bilgilendirici çalışmaların iki farklı boyutu vardır. Bunlardan birincisi, Sünni ve diğer inanç gruplarının bilgilendirilmesi, ikincisi ise Alevi-Bektaşi inançlı kesimin bilgilendirilmesi. Alevi-Bektaşi olmayanların bilgilendirilmesi son derece önemlidir. Çünkü yüzlerce yılın birikimi olan şehir efsaneleri ötekileştirici, dışlayıcı ve aşağılayıcı yanlış bilgiler içermektedir. Alevi-Bekteşi kesimine yönelik bilgilendirme ise tarihsel olayların bilgi ve belgelerle ortaya konularak siyasi çekişmelerin doğru biçimde aktarılması gerekmektedir. 
* Kutsal yerlerin rekreasyonu yapılmamıştır: Alevi-Bektaşi kültürüne ilişkin pek çok ziyaret yeri geniş bir coğrafya içinde yer almaktadır. Anadolu’da kutsal ziyaret yerlerinin çok önemli bir kısmı sit alanı ilan edilmiştir. Bu merkezlerin restorasyonları, çevre düzenlemeleri nitelikli uzmanlar tarafından yapılmalı ve tarihsel doku zedelenmemelidir. 
* Diyalog sorunu var Alevi-Bektaşiler Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadır, ancak giderek daha yoğun bir şekilde onlara “üvey evlat” gibi bakan ve hiçbir taleplerini almayan bir hükümetle yönetildiklerini düşünmektedir. Alevilerin genel kanaatine göre kamusal alanda ayrımcılık, ötekileştirme ve tasfiye kapsamına giren örnekler hemen her iktidar döneminde uygulanmış olmakla beraber son zamanda bu konudaki rahatsızlıkları ciddi şekilde artmıştır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası