Aliağa ahşabı hat sanatıyla buluşturdu
Türk Bayrağı üzerindeki ay ve yıldızın içerisine besmele ve Kelime-i Tevhid işlemesi gibi eserleriyle dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkarı Durmuş Turanoğlu, 33. Kişisel sergisini İzmir’in Aliağa ilçesinde açacak.
Ahşap oyma hat sanatçısı Durmuş Turanoğlu, Aliağa Belediyesi ve Aliağa Ticaret Odası iş birliğinde gerçekleşecek olan sergide eserlerini Aliağalıların beğenisine sunacak. Sanatçı Turanoğlu’nun “Ahşabın Hat Sanatıyla Buluşması” adlı sergisi Aliağa Ticaret Odası seminer salonunda 23-24-25 Ocak tarihlerinde 3 gün süreyle açık kalacak. Bir kültür mirası olan hat sanatının inceliklerini Aliağa’da sergilemeye hazırlanan Durmuş Turanoğlu'nun yaklaşık 150 eserden oluşan kişisel sergisi, 23 Ocak Cuma günü saat 11:00’de düzenlenecek törenle ziyarete açılacak.
HERKESİ DAVET EDİYOR
Sanatseverleri sergiyi ziyaret etmeye davet eden ve eserleri hakkında bilgi veren sanatçı Turanoğlu, özel ve itinalı bir çalışma ile yaptığı eserlerinde koruyucu ve renklendirici kullanmadığını, böylelikle ahşabın doğallığını koruduğunu belirtti. Sergisinde yer alan nadir eserlerin uzun süreli bir çalışmanın ürünü olduğunu anlatan, Turanoğlu, “Genellikle Aliağa Gemi Söküm tesislerinden temin ettiğim maun, tik, ceviz ve kayın gibi sert dokulu ağaçları tercih ediyorum. Renk tercihim kullandığım ahşabın kendi renginde oluyor. Tüm eserlerimin kaynağını orijinal hat yazılarıdır. Bu hat çalışmalarının çevre süslemelerini de benim en büyük destekçim olan eşim Nevin Turanoğlu yapıyor. Ben, eşimin elde ettiği çizimleri ahşap oyma olarak işliyorum.” diyerek, eserlerini Aliağalılarla buluşturma imkanını sağlayan Aliağa Belediyesine ve Aliağa Ticaret Odası’na teşekkür etti.
FİLM GİBİ YAŞAM ÖYKÜSÜ
1957 yılında Konya’da doğdu. 4 yaşında ailesi ile beraber İzmir’e yerleşti. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra 1975 yılında Deniz Astsubayı okuluna gitti. 1976 yılında Deniz Astsubayı olarak göreve başladı. 1977′de ilk evliliğini yapan Durmuş Turhanoğlu 1996 yılında görevde geçirdiği bir iş kazası sonucu sol bacağını kaybetti. 1999 yılında Marmara Depremi’nde eşini ve kızını kaybetti. 2000 yılında malülen emekli oldu. Emekli olduktan sonra yalnız geçirdiği 3 yıllık sürede sanata yöneldi. İlk olarak, kâğıt ve cam üzerine boyama tekniğiyle Hat Üstatlarının yapmış olduğu eserleri süsleyerek yazdı. 2002 yılında ise ikinci evliliğini yaptı. Evlendikten sonra sanatına eşinin çizdiği desenlerle Hat Üstatlarının yazılarını bir kompozisyon halinde ahşap üzerine oyarak işlemeye devam etti. Halen çalışmalarıma İzmir Eski Foça Bağarası köyündeki sergi salonunun da yer aldığı atölyesinde devam etmektedir. Talep üzerine özel-grup dersleri vermektedir.