Ege Postası
Geri

Alman Savunma Bakanlığı rekabet kurallarını çiğnemekle suçlanıyor

lman Savunma Bakanlığı, Euro-Hawk projesinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra şimdi de NH 90 tipi helikopterlerden dolayı eleştiriliyor.Bakanlığın ortaya çıkan bir gizli belgesine göre Alman Ordusu’nda Temmuz 2011’da hazırlanan...
Alman Savunma Bakanlığı rekabet kurallarını çiğnemekle suçlanıyor
Haberler / Dünya
27 Ağustos 2013 Salı 11:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
lman Savunma Bakanlığı, Euro-Hawk projesinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra şimdi de NH 90 tipi helikopterlerden dolayı eleştiriliyor.

Bakanlığın ortaya çıkan bir gizli belgesine göre Alman Ordusu’nda Temmuz 2011’da hazırlanan raporda bu helikopterlerin deniz kuvvetleri için kullanışsız olduğu belirtildi. Ancak buna rağmen bakanlık 915 milyon Euro tutarındaki 18 adet NH 90 satın alınmasına karar verdi. NH 90, Alman-Fransız-İspanyol şirketi Eurocopter tarafından üretiliyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde çıkan habere göre Federal Savunma Bakanlığı rekabet kurallarını da ihlal etti. Ordunun raporunda Amerikan Sikorsky’nin helikopteri alınması önerilmiş ve ihale açarak alınmasına karar verilmiş. Ancak 2011’in ekim ayında ihale işlemi bakanlık tarafından ‘bütçe yetersizliği’nden dolayı iptal edildi.

Bu yılın mart ayında ise Savunma Bakanlığı yeni ihale açmadan Eurocopter’e sipariş verilmesine, konunun Federal Meclis’te görüşülmesine karar verdi. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oy çoğunluğuyla meclisin Bütçe Komisyonu sözleşmenin önünü açtı.

Gazetenin haberine göre, ‘Sea Lion’ adı verilen bu helikopterleri deniz kuvvetleri tarafından kullanılabilir hale getirmek için 2,75 milyar Euro ek masraf oluşacak, bundan da Eurocopter yararlanacak.

Thomas de Maiziere’nin yönetimindeki Savuma Bakanlığın bir sözcüsü, ihale işlemleriyle ilgili eleştirileri geri çevirdi. Sözcü, bakanlığın ihale açmak zorunda olmadığını açıkladı. Muhalefet partileri ise bakanlığı ağır bir dille eleştirdi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) savunma politikaları sözcüsü Hans-Peter Bartels, Bakan de Maiziere’ye ‘savunma sanayii ile gizlice anlaşmak’ suçlamasını yöneltti.

Yeşiller’den Omid Noripour ise ‘parlamentoyu kaale almayan akıl almaz süreç’ten bahsetti.

FAZ gazetesine göre Avrupa Birliği Komisyonu bu konuyu ele alıp, ‘rekabet ve ihale kuralları’nın çiğnenip çiğnenmediğini araştırıyor.

Bu arada Federal Meclis Euro Hawk Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. NSU Komisyonu’nda olduğu gibi tüm partiler tek bir nihai raporda anlaşamadı. Muhalefet partilerinin sunduğu raporda, Euro Hawk rezaletinden sadece savunma bakanı sorumlu tutuldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası