Ege Postası
Geri

Almanya'da Abitur imtihanı için soru havuzu oluşturulacak

Almanya’da her eyalet kendi eğitim sistemini kendisi belirliyor. Bunun neticesi olarak eyalet değiştiren öğrenciler birtakım sorunlar yaşıyor. Bir eyalette Gymnasium’a giden öğrenci diğer eyalette ancak Realschule seviyesinde kabul görüyor....
Almanya'da Abitur imtihanı için soru havuzu oluşturulacak
Haberler / Genel
25 Haziran 2013 Salı 13:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya’da her eyalet kendi eğitim sistemini kendisi belirliyor. Bunun neticesi olarak eyalet değiştiren öğrenciler birtakım sorunlar yaşıyor. Bir eyalette Gymnasium’a giden öğrenci diğer eyalette ancak Realschule seviyesinde kabul görüyor. Bir eyalette Abitur Diploması alan bir gencin başka bir eyalette diploması kabul görmediği için üniversiteye başlaması sorun olabiliyor. Eyaletlerin eğitim bakanları sorunu masaya yatırdı ve Wittenberg Kararları’nda anlaştı.

Almanya’da eğitimin eyaletlere bırakılmış bir alan olmasından kaynaklanan sorunları görüşmek üzere eyaletlerin eğitim bakanları Wittenberg’de bir araya geldi. Başka eyalete taşındığı için farklı bir sınıftan başlamak zorunda kalan veya Abitur’u olduğu halde tanıtamayan öğrencilerin durumunu masaya yatıran eğitim bakanları Wittenberg Kararları olarak adlandırdıkları bir anlaşmada birleşti.

Wittenberg Kararları’na göre Abitur imtihanı için soru havuzu oluşturulacak. Her eyalete açık olacak bu havuzda eşit ağırlıkta her ders için birçok sorular mevcut olacak. Bu soruları havuza eyaletler gönderecek ve Berlin’deki Bilimadamları Kalite Kontrol Komisyonu (IQB) tarafından kontrol edilerek havuza dahil edilecek. Bu havuz zamana yayılarak geliştirilecek. Her eyalet kendi isteğine göre havuzdan soru alabilecek ve Abitur imtihanında soracak. Bu soruların değerlendirilmesi de yine alınan kararlara göre aynı kriterlere tabi tutulacak. Böylece Abitur imtihanı soruları farklı olsa dahi ağırlığı birbirine denk olacak. Oluşturulacak bu havuz ilk olarak 2016/2017 okul sezonunda kullanılacak ve o zamana kadar da havuzda her ders için 36 soru hazır bulundurulacak.

Eğitim bakanlarının bu anlaşmasına göre eyaletler arasındaki eğitim seviyesi farkının giderilmesi ve eyaletler arası geçişte sorunların yaşanmaması hedefleniyor. Ayrıca ilkokulların seviyesini ölçen IGLU ve 15 yaşındaki gençlerin seviyesini ölçen PISA gibi seviye ölçen imtihanlar mevcut iken Abitur seviyesini karşılaştıran bir imtihan olmadığı için kamuoyunda mevcut olan spekülasyonlara da son verilmiş olacak. Uygulama eyaletler arası Abitur seviyesini de ölçeceği için veliler de gelişmeden memnun.

IQB uzmanları da gelişmeden duydukları memnuniyetlerini bildirirken, endişelerini dile getirmekten de geri durmuyorlar: “En büyük sorun elimize ulaşan bu soruların gizli tutulması olacak. Hackerlerin siber saldırı ile soruları çalıp satmaları en önemli endişemiz.” Eyaletler de aynı endişeyi paylaşarak soruların yüksek güvenlikli bir yerde saklanması üzerinde durarak çok sınırlı sayıda görevlinin buraya ulaşma yetkisine sahip olması gerektiği üzerinde duruyorlar. İlgililer, ilkokul ve ortaokul seviyesinde (5-10. Sınıflar) dahi soruların çalınmasına teşebbüs edilirken Abitur imtihan sorularının ticari kaygılarla çalınmasının daha cazip olacağını vurguluyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası