Ege Postası
Geri

Almanya'da Türk seçmenin sol partilere desteği azalıyor

Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimler yaklaşırken ülkede yaşayan Türk seçmenin sandıkta tercihini kimden yana kullanacağı sorusu da merak konusu. Özellikle geçmişte birçok seçimde bazen seçimlerin kaderini birkaç bin oyun...
Almanya'da Türk seçmenin sol partilere desteği azalıyor
Haberler / Dünya
15 Ağustos 2013 Perşembe 18:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimler yaklaşırken ülkede yaşayan Türk seçmenin sandıkta tercihini kimden yana kullanacağı sorusu da merak konusu. Özellikle geçmişte birçok seçimde bazen seçimlerin kaderini birkaç bin oyun belirlediği dikkate alındığında Türk seçmenin oyu daha da önem kazanıyor.

Türk seçmenin sandıkta tercihinin ne olacağı konusunda artık bilimsel veriler de mevcut. EndaX projesi kapsamında 570 Türk seçmen arasında yapılan ve World Media Group tarafından da desteklenen araştırmanın sonuçları Berlin'de Federal Basınevi’nde düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya, Futureorg Enstitüsü Başkanı Kamuran Sezer, DTJ isimli Almanca haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ, Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz ve TypischDeutsche.V. derneğinden Sezen Tatlıcı katıldı.

Araştırmaya göre muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Türkler arasında halen en fazla tercih edilen partiler konumunda. SPD'nin Türk seçmen arasındaki oy oranı yüzde 42,9, Yeşiller’in oy oranı ise yüzde 21,6. İktidardaki Hıristiyan Demokratlar yüzde 20,3, göçmen partisi denebilecek BİG Partisi yüzde 6,9 ve iktidarın küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP) ise yüzde 3,1 desteğe sahip. 2009 seçimlerin de ortaya çıkan oy oranı ile kıyaslandığında SPD'nin 7, Yeşiller Partisi’nin ise 10 puan oy kaybettiği görülüyor. Merkel'in partisi CDU ve BİG partileri ise Türk seçmenin desteğini giderek daha fazla kazanıyor.

Basın toplantısında araştırma sonuçlarını değerlendiren sosyolog Kamuran Sezer, SPD'nin oy oranının Türkler arasında düşmesine parti üyesi Thillo Sarrazin'i göçmen karşıtı söylemlerine rağmen partiden atma konusunda kararlı bir tavır ortaya koyamamasına bağladı. Yine Yeşiller Partisi içinde Federal Meclis Milletvekili Memet Kılıç'ın erkek çocuklarının sünnet olmasına karşı tutumunun ve parti başkanları Cem Özdemir ve Claudia Roth'un Türkiye'deki Gezi Parkı olaylarında aldığı tavrın Türk seçmenlerin önemli bir kesimi tarafından yadırgandığını söyledi. DTJ sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ ise Gezi olaylarına destek veren Alman politikacıların Kahire'deki olaylara ilgisiz kalmasının anlaşılmakta güçlük çekildiğine dikkat çekti.

ARTIK TÜRKLERİN DE BİR PROTESTO PARTİSİ VAR

Kamuran Sezer BİG Partisi’ne giden oyları ise protesto oyları olarak nitelendirdi. Sezer, bu partinin mevcut partiler tarafından hayal kırıklığına uğratılan seçmeni kendi çatısı altında buluşturduğunu belirtti.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz ise söz konusu araştırmanın sonuçlarının Türklerin artık Almanyalı olduğunu gösterdiğini söyledi.

EndaX’´ın araştırması 17 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın tamamı ve nihai sonuçları 20 Ağustos’´tan itibaren kamuoyunun ilgisine sunulacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası