Ege Postası
Geri

Almanya'da belediyeler çocuklara bakım hizmeti vermek zorunda

Almanya'da ocuklarını yuvaya vermek isteyen ailelerin talebine 1 Ağustos itibariyle karşılık vermek zorunda kalacak belediyeleri şimdiden telaş sardı.Ülkenin en tanınmış sosyal yardım örgütlerinden biri olan Arbeiterwohlfahrt’ın (AWO)...
Almanya'da belediyeler çocuklara bakım hizmeti vermek zorunda
Haberler / Dünya
31 Mayıs 2013 Cuma 10:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da ocuklarını yuvaya vermek isteyen ailelerin talebine 1 Ağustos itibariyle karşılık vermek zorunda kalacak belediyeleri şimdiden telaş sardı.

Ülkenin en tanınmış sosyal yardım örgütlerinden biri olan Arbeiterwohlfahrt’ın (AWO) federal düzeydeki başkanı Wolfgang Stadler, mahkemelik olmamak için birçok belediyenin şimdiden çıkış yolu arayışında olduğunu söyledi. Bakıcı başına düşen çocuk sayısının artışından dolayı kalifiye eleman olmamasına rağmen personel alımına kadar varan yöntemlere başvurulduğunu belirten Stadler, “Ülke genelinde 2 bin 300 yuva işleten bir kurum olarak yuvanın kalitesini düşürtecek, böylece çocuğu birinci derecede etkileyecek girişimleri reddediyoruz. Kalite ve kalifiye eleman prensibinden vazgeçilmemeli.” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Sosyal Pedagoji Enstitüsü (SPI) Başkanı Prof.Dr. Rainer Straetz, çocukların gelişimi açısından 1-3 yaş arasının çok önemli olduğunu vurguladı. “Çok iyi çocuk bakım yerleri bir taraftan ebeveynlere yardımcı olmakla kalmıyor, özellikle çocukların ilk yıllarında hayatlarını kapsamlı ve kalıcı bir şekilde etkileyecek şekilde destekleyebiliyor.” diyen çocuk ve gelişim psikologu Prof. Straetz, bundan dolayı çocuk bakım yerlerinin fiziki altyapısı, personel sayısı ve vasfı açısından kaliteli olması gerektiğini vurguladı. Prof. Straetz, çocuk bakım yerine yapılan yatırımların en verimli yatırım olduğunun altını çizerek, kalifiye eleman açığı sorunuyla yarın yüzleşmemek için bugünden bu yerlere yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda belediyelerin yalnız bırakılmamasını talep eden uzman, federal ve eyalet yönetimlerinin belediyelere daha fazla destek çıkmasını istedi.

AWO Başkanı Stadler ise çocuklara bakacak personelin kalitesinin düşmemesi gerektiğini vurgulayarak, ülke genelinde geçerli standart oluşturulmasını, bu alana daha fazla yatırım, bakıcı başına ideali 3 olmak üzere en fazla 4 çocuk olmasını ve çocuk bakım yerlerinin kalitesinin denetlenmesini talep etti.

ÇOCUĞA EVDE BAKMAK İSTEYENLERE PARA ÖDENECEK

Alman Belediyeler Birliği ise bu yılın başında durumu değerlendirmiş, 1-3 yaş arası çocukların bakımı için kapasiteyi 270 binden 560 bine çıkardıklarını, ancak hala büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde ihtiyacın yüzde 50’sine ulaşamadıklarını duyurmuştu. Diğer taraftan çocuklarını yuvaya göndermeyen ailelere 1 Ağustos 2013’ten itibaren ‘çocuk bakım parası’ ödenmeye başlanacak. Nisan’da yürürlüğe giren yasa kapsamında, 1-3 yaş arasındaki çocuğuna evde bakan ailelere aylık 150 Euro çocuk bakım parası ödenecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası