Ege Postası
Geri

Almanya'da vatandaşlık ikileminde kalan gençlere hukuki destek verilecek

Anne-babalarının tabiiyeti ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalan gençlere hukuki yardım geliyor. Kültürlerarası Konsey, opsiyon modelinden olumsuz etkilenen gençlere hukuki destek sağlamak amacıyla yardım fonu oluşturdu....
Almanya'da vatandaşlık ikileminde kalan gençlere hukuki destek verilecek
Haberler / Dünya
26 Haziran 2013 Çarşamba 10:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anne-babalarının tabiiyeti ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalan gençlere hukuki yardım geliyor. Kültürlerarası Konsey, opsiyon modelinden olumsuz etkilenen gençlere hukuki destek sağlamak amacıyla yardım fonu oluşturdu. Özellikle Türk gençlerini ilgilendiren uygulama çerçevesinde bu yıl Almanya’da doğan 3 bin 400 genç, çifte vatandaşlık hakkından feragat etmek zorunda kaldı.

2000 yılında yürürlüğe giren Vatandaşlık Yasası’nda yer alan “Opsiyon Modeli” kapsamında, anne-babasının tabiiyetiyle Alman vatandaşlığı arasında 23 yaşına kadar tercih yapmak zorunda olan gençlere hukuki yardım geliyor. Kültürlerarası Konsey (Interkultureller Rat), Bertelsmann Vakfı, Protestan Kilisesi, Hessen ve Nassau Kilisesi Sosyal İşler adlı kuruluş, IG Metall ve Open Society Justice gibi kuruluşlar, göçmen ailelerden gelen ve opsiyon modeline dahil olan gençlere yardım amaçlı bir hukuki yardım fonu oluşturdu. Buna göre dava vekili avukatlar müvekkilleri için opsiyon sürecinde duruşma öncesi temsilcilik veya adli işlemlerde bulunabilecek. Kuruluşlar, yıllardır opsiyon modelinin kaldırılması ve mağdurların kendi ülkesinin vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığını da elde etmesi için mücadele veriyor. Opsiyon yükümlülüğünün Alman vatandaşlarının haksız bir şekilde eşit olmayan bir muameleye maruz kaldığına inancı tam olan örgütler, çok komplike olan bu sürecin mağdurları ve ilgili devlet dairelerini aşılmaz sorunlarla karşı karşıya getirdiği düşüncesini taşıyor. Hayata geçirilen hukuki yardım fonuyla, uygulamadan mağdur olanların desteklemesi amaçlanıyor.

Kültürlerarası Konsey’in edindiği ilk tecrübelere göre, etkilenenlerin üçte biri opsiyon modelinden doğan Alman vatandaşlığını kaybetmekle karşı karşıya. Kuruluşlar, hayata geçirilen hukuki yardım fonuyla idari prosedürlerde veya davaya giden yolda desteklemeyi amaçlıyor. Bununla süreçte veya mahkemede açık olan hukuki soruların cevaplanması hedefleniyor. Aynı zamanda bireysel vakaların belgeleriyle, siyasi sorumlulara ve kamuoyuna modern bir göç ülkesinde opsiyon modelinin geleceğinin olmadığını ve vatandaşlık hakkında ne denli bir eşitsizliği gösterdiğini gözler önüne sermek hedefleri arasında.

2000 yılından bu yana göçmen ailelerde dünyaya gelen çocuklar belirli şartlar altında ebeveyninin vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığına da sahip olabiliyor. Uygulamadan, ailelerinin müracaat etmesi halinde, 1990-99 yılları arasında dünyaya gelen çocuklar da faydalanabiliyor. Bu modele dahil olanların reşit olduktan sonra, 5 yıl içerisinde ilgili makamlara başvurarak hangi vatandaşlığı tercih ettiklerini bildirmeleri gerekiyor. Bu uygulama sonucu bu yıl çifte vatandaşlığı olan yaklaşık 3 bin 400 genç iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda kaldı.

Opsiyon modeline dahil olanlar, hukuki yardım fonuna müracaat etmek için Kültürlerarası Konsey’le irtibata geçebiliyor. Başvuru formu, yardım önkoşulları ve hukuki yardım fonu için kurallar ve opsiyon modeli zorunluluğuyla ilgili geniş bilgiler için www.wider-den-optionszwang.de sitesinden faydalanmak mümkün. Hukuki yardım fonundan faydalanmak isteyenlere 800 Euro’ya kadar destekte bulunulacak.

Geçtiğimiz haftalarda muhalefet partileri tarafından federal meclise opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlığın uygulanması ile ilgili tasarı, iktidar partilerinin karşı oy kullanmasıyla kabul edilmemişti. Fakat Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat), Baden-Württemberg eyaletinin teklifi üzerine çifte vatandaşlığını serbest bırakacak yeni bir tasarı üzerine çalışıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası