Ege Postası
Geri

Almanya'nın Bavyera eyaleti seçim havasına girdi

Almanya'da Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerine dört hafta kala siyasi hava ısınıyor. 12,5 milyon nüfusa sahip eyalette 15 Eylül Pazar günü yapılacak seçimler öncesi sokaklar siyasi partiler ve partilerin adaylarının seçim afişleriyle süslendi.Bavyera'da...
Almanya'nın Bavyera eyaleti seçim havasına girdi
Haberler / Dünya
18 Ağustos 2013 Pazar 17:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerine dört hafta kala siyasi hava ısınıyor. 12,5 milyon nüfusa sahip eyalette 15 Eylül Pazar günü yapılacak seçimler öncesi sokaklar siyasi partiler ve partilerin adaylarının seçim afişleriyle süslendi.

Bavyera'da 2008 yılında yapılan son seçimlerden sonra meclise muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Seçmenler, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) girmişti. Eylülde yapılacak seçimlere bu beş partinin dışında 10 parti daha katılacak. Bavyera’da 56 yıldır hükümeti ya tek başına ya da bir ortak ile birlikte yöneten Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), yine tek başına hükümeti kurma, hiç olmazsa hali hazırdaki hükümeti sürdürme planları yapıyor.

Buna karşın Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller, yanlarına Hür Seçmenler Partisi’ni de alıp üçlü koalisyonla CSU’yu yarım asır sonra muhalefete göndermeyi amaçlıyor. Ancak yapılan son anketler, bu üçlünün seçimelere kadar biraz daha gayret etmesi gerektiğini gösteriyor; Anketlere göre halkın oylarının yüzde 47’sini alan CSU tek başına hükümet kuruyor. SPD, oyların yüzde 18’ini, Yeşiller yüzde 15’ini ve Hür Seçmenler ise yüzde 8’ini alarak mecliste yer almayı garantiliyor. Oyların ancak yüzde 3’ünü alabilen liberal FDP ve Sol Parti ise meclisin dışında kalacak gibi görünüyor.

Bavyera’nın ekonomik ve teknolojik açıdan ülkenin en önde gelen eyaletleri arasında gelmesi, CSU’nun işine yaramışa benziyor, zira son seçimlerde yüzde 43 oy alan CSU, Başbakan Horst Seehofer başkanlığında oylarını birkaç puan artırdı. Bu noktadan hareketle CSU, yenilenebilir enerji, elektrik vergisini düşürmek, gelir vergisini düşürmek, mali reform yapan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Euro biriminden ayrılması, çocuklarına kreş yerine evde bakacak ailelere bakım parası, Gymnasium okullarının eğitim süresini 8 veya 9 yıl olacak şekilde ailelere bırakmayı ve artan ev kiralarının önüne geçmek için her yıl 250 bin yeni ev yapılmasını teşvik etmeyi planlıyor.

Münih Belediye Başkanı Christian Ude yönetiminde yenilenebilir enerjiye ağırlık veren SPD, büyük şirketlerin tekelini kırmak için elektrik enerjisi üretimini farklı şirketlere dağıtmak istiyor. Özellikle kirada yaşayan vatandaşların haklarını korumayı amaçlayan SPD, zenginlerden daha çok vergi alarak vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmayı, merkez bankalarının krizdeki Avrupa Birliği ülkelerine tasarruf yapma baskısından vazgeçirmeyi, çocukların kreş hakkı olmasını istiyor ve dolayısıyla bakım parasına karşı çıkıyor.

Yenilenebilir enerji politikası ile iyi bir çıkış yakalayan Yeşiller, bu başarısını Bavyera’da da devam ettirmenin peşinde. Yüksek geliri olanlardan daha fazla vergi almayı ve çevreye zarar veren projelere verilen maddi desteğin çekilmesini amaçlayan Margarete Bause yönetimindeki Yeşiller, erken eğitim ve eğitim şansının mümkün olduğunca etnik kökene bağlı olmamasını istiyor. Yükselen kiraların önüne geçmek için belediyeler tarafından teşvik edilen sosyal evler ve kooperatif evlerinin sayısını artırmayı amaçlıyor.

Bavyera’nın yerel partisi Hür Seçmenler (FW), elektrik üretiminin Bavyera’da gerçekleşmesi ve yenilenebilir enerji taraftarı. Hubert Aiwanger denetimindeki FW, belediye gibi yerel yönetimlerin daha güçlü olması için bunların vergi alma hakkı olmasını hedefliyor. Üniversite harçlarının kaldırılması için başarılı bir halk oylaması yapan FW, Gymnasium okullarında eğitim süresinin tekrar dokuz yıla çıkarılması için yeni bir halk oylaması peşinde.
Bavyera hükümetinin küçük ortağı FDP ise, krizdeki AB ülkelerinin borçlarını ödemesi aksi halde yaptırımlar uygulanması gerektiği kanaatinde. Martin Zeil liderliğinde FDP, daha fazla ev yapılarak kira artışlarının önüne geçmeyi ve çocuklara mümkün olduğunca erken eğitim verilmesi taraftarı.

Özellikle kirada yaşayan vatandaşların haklarını korumayı amaçlayan SPD, zenginlerden daha çok vergi alarak vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmayı, merkez bankalarının krizdeki Avrupa Birliği ülkelerine tasarruf yapma baskısından vazgeçirmeyi, çocukların kreş hakkı olmasını istiyor ve dolayısıyla bakım parasına karşı çıkıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası