Ege Postası
Geri

Anayasada 'uzman' krizi

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzmanların hazırladığı metin krize neden oldu. Taslak metinde parti kapatmanın zorlaştırılması yerine daha da kolaylaştığını tespit eden dört partinin üyelerinden itiraz geldi. İlk toplantıda düzenleme metinden çıkacak.
Anayasada 'uzman' krizi
Haberler / Güncel
10 Ağustos 2013 Cumartesi 13:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapan hukukçular, parti kapatmayla ilgili madde üzerinde çalıştı. Bayramda komisyon üyelerine teslim edilen taslak çalışmada, "Üç defa üst üste kongresini toplamayan siyasi partiler kapatılır" maddesi tartışmaya neden oldu.

Düzenlemeye dört partiden de itiraz geldi. Komisyon üyeleri, "Şiddeti öven partilerin kapatılması dahi, Meclis'in iznine ve anayasa mahkemesi kararına bağlanmışken, prosedür hatası yapan partilerin doğrudan kapatılması izah edilemez" görüşünü dile getirdi.

Pazartesi günü toplanacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu madde metinden çıkartılacak.

Yeni düzenlemede, "Kapatma cezası sadece şiddeti öven ve teşvik eden partiler için" geçerli olacak. Bunun için de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın başvurusu, Meclis'in izni ve Anayasa Mahkemesi'nin kararı aranacak. Diğer durumlarda partiler kapanmayacak; hazine yardımından mahrum bırakma, para cezası gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu şimdiye kadar altmış maddeyi kabul etti. Komisyon pazartesi günü yargıyla ilgili bölüm üzerinde çalışacak. Dini hürriyetler ve vatandaşlık gibi tartışmalı başlıkların da ağustos ayının sonunda komisyonun gündemine gelmesi bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası