HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Son genel kurulda güven tazeleyerek yeniden başkan seçilen Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, kısa mesafelerde vatandaştan alınan yüksek tutarların azaltılması üzerinde bir çalışma yürüttüklerini belirterek, taksiye binen vatandaşlardan 2 kilometreye kadar sadece 7-8 lira alınmasını sağlayacaklarını açıkladı.
İZMİR’DE YAKIN MESAFE SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
İzmirli müşterilerinin yaşadığı ‘yakın mesafeye yüksek ücret’ sıkıntısını ortadan kaldırmak için kolları sıvayan Başkan Celil Anık, yeni düzenlemenin 3-4 ay içerisinde hayata geçmesini planladıklarını, konuyla ilgili olarak büyükşehir belediyesi ile de görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.
VATANDAŞ BEŞ YÜZ METRE İÇİN YÜKSEK ÜCRET VERMESİN
“İzmir’de yakın mesafe sorununu çözeceğiz” diyen Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, benzer düzenlemenin İstanbul ve Gaziantep’de olduğunu, iki kentteki düzenlemelere benzer ancak İzmir şartlarına uygun bir çözüm getirmek istediklerini kaydederek,
“Kısa mesafe sorununu ortadan kaldırmak istiyoruz. Müşteri biniyor, diyelim ki beş yüz metre sonra inecek, 4-5 lira para vermek zorunda kalıyor. Bu kez şoförle olumsuz ikili diyalog gelişiyor. Neden bu kadar fazla ücret alındığını soruyor müşteri. Uzağı yakını olmaz. Siz müşteriye saygılı olmak zorundasınız. Yeni bir düzenlemeyle bu sıkıntıyı gidermeye çalışıyoruz. Örneğin ilk 2 kilometre için 7-8 milyon olsun ücret. Uzak mesafeye gidenler için de bir güzellik olsun. Esnafımızı da zor durumda bırakmak istemiyoruz; vatandaşın da beş yüz metre için yüksek ücret vermesini istemiyoruz. İkisinin arasını bulacağız. Hakkaniyetli bir tarife olmasını diliyoruz. İstanbul daha büyük bir yer. Oradaki sistem bize uymayabilir. Gaziantep’de de uygulaması var. Bu iki kentin uygulamalarına bakıp İzmir’e uyan bir sistemi önereceğiz” şeklinde bilgi verdi.
ANIK’TAN AKARYAKIT ZAMLARINA ELEKTRİKLİ ARAÇ ÇÖZÜMÜ
İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık’ın ikinci önemli çalışması ise taksilerin elektrikli araçlarla değiştirilmesi hakkında. Akaryakıta sık sık gelen zamların taksici esnafını zor durumda bıraktığını dile getiren Başkan Celil Anık, bu sıkıntıyı aşmak için elektrikli araç uygulaması başlatabileceklerini söyledi.
TAKSİCİ ESNAFIMIZIN ELEKTRİKLİ ARACA DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
İzmir’de odalarına kayıtlı 2 bin 823 araç olduğunu, ilk etapta on elektrik araçla uygulama başlatmak istediklerini, taksi esnafının da elektrikli araçların fiyatlarının yüksek olmasına karşın pilot uygulamada alınacak sonuçlara göre elektrikli araçlara dönebileceğini anlatan Başkan Celil Anık, fizibilite çalışmasını sürdürdüklerini belirterek,
“Elektrikli araçlarla ilgili bir çalışmayı mutlaka yapacağım. Hibrit ya da elektrikli. Akaryakıt fiyat artışları böyle devam ederse taksi esnafı kontak kapatacak. İşlerimiz çok kötü gidiyor. Evet elektrikli araçların fiyatları yüksek. Ancak belli bir sürede kendini amorti ediyor. Bir fizibilite çalışması yaptırıyoruz şu an. Bize ne getirir ne götürür diye. İzmir’de 2 bin 823 adet taksi var. Öncelikli hedefimiz belirli bir arabayla başlamak. Örneğin önce on arabayla başlayıp, istediğimiz randımanı alırsak üyelerimizin elektrikli araca döneceğini düşünüyoruz. Elektrikli araçlar hem esnafımıza yarayacak hem doğaya. Karbon salımının azaltılmasına da katkımız olacak böylece” diye konuştu.