Ege Postası
Geri

Ankara'ya bedava İzmir'e parayla: İzmir cezalandırılıyor mu'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak'ta üç ayrı stat arazisindeki hisselerini bedelsiz devrettiği Milli Emlak Dairesi, Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi ısrarından vazgeçmiyor. Şubat ayında teklif gelmeyen 10,5 hektarlık arazi için aynı bedel üzerinden 24 Mart'ta yeniden kiralama ihalesi gerçekleştirilecek. Yaşanan bürokratik kriz nedeniyle çürümeye terk edilen Kaynaklar'da tesise bu sefer de talipli çıkmazsa, değeri milyonlarca lirayı bulan yatırım yine kaderiyle baş başa kalacak. Ankara'ya bedava İzmir'e parayla
Ankara'ya bedava İzmir'e parayla: İzmir cezalandırılıyor mu'
Haberler / İzmir
21 Mart 2016 Pazartesi 12:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üç yıl önce kapısına kilit vurulan ve çürümeye terk edilen Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi için yeni ihale tarihi belli oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6,5 milyon lira teklif ettiği ancak Milli Emlak tarafından 27,5 milyon lira istediği elde kalan TANSAŞ'a ait eski mezbaha için önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkılacak.
 
Günlük 700 büyükbaş, 10 bin de küçükbaş hayvanın kesim kapasitesine sahip, 10,5 hektarlık dev bir alana kurulu modern mezbahane, arıtma tesisi, hayvan barınaklarının da bulunduğu Buca'daki alan için 24 Mart 2016'da yeniden ihaleye çıkılacak.
 


AYNI FİYAT ÜZERİNDEN YENİDEN İHALEYE ÇIKILACAK
İzmir Defterdarlığı tarafından gerçekleştirilecek kiralama ihalesinde tesise yıllık 740 bin 469 TL bedel istenirken, indirime gidilmedi. Tesise talip olan İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve İzmir Ticaret Odası (İTO) ihaleye ortaklaşa katılma kararı aldıklarını duyurmuştu.
 
MİLLİ EMLAK DÖRT KATINI İSTEDİ
Yaşanan krizin gölgesinde kentteki kasaplar et kesecekleri mezbaha bulamazken, tesis ise belirlenen yüksek fiyat yüzünden üç yıldır çürümeye devam ediyor. Tesisi daha önceden resmen isteyen ve yaptırdığı kıymet takdiri sonrasında 6,5 milyon liralık fiyat teklif eden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ise ihaleye katılması beklenmiyor.
 


STATLAR BEDAVAYA GİTTİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Kendi yerinde kiracı olmam" dediği et entegre tesisi için Defterdarlık Milli Emlak Dairesi'nden olumlu bir adım gelmezken, yaşanan bu kriz "İzmir cezalandırılıyor mu'" sorusunu akıllara getirdi. Geçtiğimiz yıldan itibaren "Kamudan kamuya yer tahsisi" yönetmeliği uyarınca Göztepe, Alsancak ve Karşıyaka'daki üç ayrı stat projesi için elindeki arazileri bedelsiz olarak Milli Emlak'a devreden yerel idarenin kentte hayata geçirilecek kamu yatırımları ve stat projeleri için gösterdiği bu fedakarlık da havada kalmış oldu. Yine kamu hizmetlerinde kullanılacak tesis bedelsiz tahsis edilmezken, belirlenen yaklaşık maliyetin kat kat fazlasını isteyen Milli Emlak'ın kendi mülkiyetindeki 10,5 hektarlık arazideki çıkmaz da giderek büyüdü. 17 yıl süresince tesisi işleten Büyükşehir Belediyesi, 4 katından fazla bedel isteyen Milli Emlak'ın ısrarlı tutumu üzerine talebinden vazgeçti ve İzmir'in kamuya ait en büyük et kesim alanı da ortada kaldı.
 
NE OPERAYA, NE DE MÜZEYE...
Diğer yandan, kapatılan İl Özel İdaresi'nden kalan ve Ege Medeniyetler Müzesi yapılması planlanan eski Sümerbank arazisi de paylaşım krizine kurban gitmiş ve İzmir Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu tarafından Milli Emlak'a verilince mahkemelik olmuştu. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki önemli yatırımlarından olan Opera Binası'nı hayata geçireceği Mavişehir'deki 3 bin metrekarelik alan da benzer bir krize yol açmıştı. Şemikler Parkı'nı da içine alan proje alanında Karşıyaka Belediyesi 10 bin metrekarelik araziyi Büyükşehir Belediyesi'ne ücretsiz tahsis teklif ederken, TOKİ'nin mülkiyetindeki 3 bin metrekarelik taşınmaz devri gerçekleşmeyince kamulaştırma kararı alınmıştı.  
 
MEZARLIK İÇİN KAMULAŞTIRMA!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Defterdarlık arasında yaşanan en önemli kriz olan mezarlık yeri tartışması da geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansımış ve gelen karşılıklı açıklamalar sonrasında tansiyon yükselmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bütünşehir yasasının ardından kendilerine bağlanan birçok çevre ilçe başta olmak üzere, metropol alanlarda mezarlık yeri bulmakta güçlük çektiklerini dile getirmiş ve yatırımcılarla diğer devlet kurumlarına çok sayıda yer tahsis eden Milli Emlak Dairesi'nin kamu hizmeti için istedikleri taşınmazlara yönelik taleplerinin görmezden gelindiğini belirterek isyan etmişti. Belediyenin son yıllarda yaptığı yeni birçok mezarlık ise kamulaştırma ile vatandaşların kullanımına sunuldu.
 


BELEDİYENİN İSTEDİĞİ ARAZİ CAMİ OLDU
Yine İzmir İl Özel İdaresi'nden kalan ve protokol camisi yapılması planlanan Çınarlı'da kuruma ait eski hizmet binasını isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne benzer şekilde ret yanıtı gelirken, büyüklüğü 18 bin metrekareyi bulan arazi de mahkemelik olmuştu. Belediyenin resmi tesis alanı olarak kullanmak istediği arazi bakanlık tarafından yapılan plan değişikliği ile dini tesis alanı ilan edilirken, yaşanan imar krizi ise halen çözüme kavuşmadı.
 


KONAK BELEDİYESİ İKİ VERDİ, BİR ALDI
Mülkiyeti Milli Emlak'a ait olan Gültepe'deki eski ekmek fabrikası da Konak Belediyesi'ne verildi, ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü karşılığında iki katı araziyi de protokol kapsamında ilçe belediyesinden alacak. Yıllardır atıl durumda bekleyen eski tesis binasını ayağa kaldırıp spor salonu inşa etmek isteyen Konak Belediyesi'nin bu ısrarlı talepleri karşısında protokolü onaylayan Milli Emlak, 5 bin 86 metrekarelik bu alana karşılık Gültepe'de yine belediyeye ait 10 bin 798 metrekarelik araziyi aldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası