Ege Postası
Geri

Antalya'da bedava, İzmir'de parayla!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım alanında 17 yıldır kullanılan eski tip kartlarda değişikliğe gitme kararıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Peki, diğer şehirlerde yaşanan durum nasıl' Eshot "yasal zorunluluk" demişti ama...
Antalya'da bedava, İzmir'de parayla!
Haberler / Yerel Yönetimler
18 Ağustos 2016 Perşembe 13:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİS- İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nce hayata geçirilen yeni "Şehir Kartı Projesi" ve revizyon kararının yankıları sürüyor. Toplu ulaşımın yanı sıra, belediye hizmetlerinin tamamında geçerli olacak yeni "İzmir'im Kart"larda 6 lira karşılığında değişim istenirken, Türkiye'nin diğer illerinde ise benzer uygulama farklı biçimde hayata geçirildiği ortaya çıktı.

ESHOT’tan kart değişim açıklaması

İzmir'de sancılı başlayan ve Kasım ayı sonu itibari ile bitecek kart değişim sürecinin ardından 17 yıldır kullanılan eski kentkartlar tamamen yürürlükten kaldırılacak. İzmirliler bunun yerine 6 lira karşılığında yeni İzmir'im kartlarını alarak toplu ulaşımın yanı sıra otopark, bisiklet kiralama sistemi, teleferik tesisleri, doğal yaşam parkı, akıllı tuvaletler gibi hizmetlerden de faydalanabilecek. 30 Kasım'ın ardından kullanıma kapatılacak eski kartların yerine yenileri kullanılmaya başlanacak. İzmir'de yaşanan revizyonun benzerini yaşayan diğer illerde ise belediyelerin farklı kararlara imza attıkları görüldü.

ANTALYA'DA BEDAVAYA DEĞİŞİM YAPILMIŞTI

Ocak ayında benzer değişikliğin yaşandığı Antalya'da Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar ile kart değişimlerini tamamı ücretsiz şekilde sağlandı. Elinde eski sistem kartları bulunan vatandaşların eski "A-Kart"ları yeni "Antalya Kartlar" ile bedelsiz olarak değiştirildi. Kentte 5 ana değişim merkezi kuran Antalya Büyükşehir Belediyesi, yüz binlerce kartın değişimini ücretsi sağlamış, firma değişikliğinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmişti. Diğer yandan, yasal düzenlemeler nedeniyle indirimli seyahat hakkı bulunan öğrenci, öğretmen gibi vatandaşlar için yeni basılan kişiselleştirilmiş ulaşım kartları ise doldurdukları formlar vasıtası ile hiçbir işleme gerek kalmadan eskileriyle bedelsiz olarak değiştirilmişti. İzmir'de tam 6 lira, indirimli kişiselleştirilmiş kartlar için ise 7 lira ücret alınırken, Antalya'da vatandaşlara NFC (cep telefonuyla) ödeme, kredi kartlarıyla dolum imkanı gibi yenilikler getirilmişti.

İSTANBUL DA ÜCRETSİZ YENİLEMİŞTİ

2015 yılında "Akbil" adlı sistemden "İstanbulkart"a geçiş yapan İstanbul'da ise yeni kartlar 10 TL'ye satılıyor. 2014 yılı sonundan itibaren revizyon kararı alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların kartlarının tamamını ücretsiz yenilemişti.

KONYA'DA MALİYETİNE SATILIYOR

Yine internetten dolum ve kredi kartlı işlemlere imkan veren Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait "El kart" adlı toplu ulaşım kartları ise alınan meclis kararı ile maliyetine satılıyor. Tam kartları 1 lira karşılığında satan Konya Büyükşehir Belediyesi, öğretmen-öğrenci gibi kişiselleştirilmiş ulaşım kartlarını ise 2,5 lira karşılığında vatandaşların hizmetine sunuyor.

AKILLI KARTLARI HANGİ BELEDİYE, KAÇ LİRAYA SATIYOR'

Benzer değişimin yaşandığı Manisa'da ise Büyükşehir Belediyesi, Ocak ayından itibaren eski tip Kentkart'ları "ManisaKart" ile ücretsiz değiştirmişti. Değişim yaşanmayan illerden Aydın'da "Aykart" 5 TL, Bursa'da "BursaKART" 3,5 TL, Eskişehir'de "Eskart" 6 TL, Kayseri'de kontaksız kart 5 TL bedelle satılıyor.

İSTANBUL'DA İPTAL DAVASI VATANDAŞLARIN LEHİNE SONUÇLANMIŞTI

İzmir'de tartışma konusu olan 6 liralık kart satış bedelleri diğer illerde ise yargıya taşınmış ve söz konusu bedellerin kaldırılması yönünde tüketiciyi sevindiren kararlar alınmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın açtığı davada İstanbul 1'inci Tüketici Mahkemesi alınan bu bedelin hukuksuz olduğuna hükmederek, temyiz taleplerini ise reddetmiş ve bedellerin tüketiciye iadesine karar vermişti. Boş elektronik biletlerin (İstanbul kart) 10 liralık satış bedelini yasaya aykırı gören mahkemenin bu emsal kararının ardından 8 milyon kart sahibine mahkeme yolu açılmış ve ücretlerin iadesi için İETT aleyhine açılan davalar da peşi sıra gelmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası