Ege Postası
Geri

Kadifekale'de flaş iptal kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kadifekale-Agora aksında hayata geçireceği antik tiyatro projesinde mahkemeden flaş bir iptal kararı geldi. Belediye "sehven" hata yapmış
Kadifekale'de flaş iptal kararı
Haberler / Yerel Yönetimler
18 Ağustos 2016 Perşembe 09:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir'in tarihi semtlerinden Kadifekale'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan dev antik tiyatro ve açık hava müzesi projesine bölge halkının itirazları bitmek bilmiyor. Proje kapsamında bölgedeki konutların kamulaştırma işlemleri devam ederken, mağdur oldukları gerekçesiyle mahkemeye giden hak sahiplerine yargıdan flaş bir karar geldi.

Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 270 hektarlık alanda kentin tarihi aksını ortaya çıkartacak ve İzmir'i turizmde cazibe merkezi haline getirecek antik tiyatro projesindeki sancılı süreç devam ediyor. Belediyenin kamulaştırma kararı aldığı toplam 450'ye yakın konuttaki hak sahipleri çeşitli gerekçelerle projeye karşı çıkarak iptalini isterken, mahkemeden ilginç bir iptal kararı da beraberinde geldi.

İTİRAZLAR MECLİS ONAYI OLMADAN REDDEDİLDİ

Projenin hayata geçirileceği alanda SİT kurulunun onayını alarak çalışmalara başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında Kadifekale'de belirlenen proje alanı için 2013'te aldığı meclis kararı ile sürece resmen start verdi. Hazırlanan koruma amaçlı imar planlarına süreç içerisinde çok sayıda itiraz geldi. Değişikliğin iptalini isteyen hak sahiplerinin talepleri belediye meclisinde incelenerek planın askı süresi içerisinde reddedildi. Ancak, geçtiğimiz yıl bazı vatandaşların konuyu yargıya taşımasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından "sehven" yapılan hata da gün yüzüne çıktı.

"SEHVEN" HATASI YARGIYA TAŞINDI, VATANDAŞLAR HAKLI GÖRÜLDÜ

Konak ilçesi İmraniye Mahallesi sınırlarında kalan bazı parsellerdeki hak sahipleri, plan değişikliğinin iptali için 10 Şubat 2015 tarihinde belediyeye yazılı dilekçe ile başvurdu. Talepleri reddedilen vatandaşlar konunun mecliste incelenmesini beklerken, 24 Şubat 2015'te ellerine ulaşan resmi tebligat ile şoka uğradı. Belediyenin İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'ndan kendilerine gelen yazıda taleplerin hukuka uygun olmadığı ve itirazların tümünün reddedildiği vatandaşlara bildirildi. Meclis kararı olmaksızın, belediye bürokrasisi tarafından itirazlara ret yanıtı gelince hak sahipleri de soluğu yargıda aldı.

BELEDİYENİN KRİTİK HATASI PROJENİN GECİKMESİNE YOL AÇTI

Konuyu İzmir İdare Mahkemesi'ne taşıyan vatandaşlar, bu sefer dev projenin önünü açan imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi'nin hatalı işlem yaptığını belirten vatandaşlar, mahkeme tarafından haklı görüldü fakat yargıdan kendilerini kısmen sevindiren bir karar çıktı. Kanun gereği imar planlarına dair itirazları belediye birimlerinin değil, meclisin değerlendirebileceğini hatırlatan mahkeme, Büyükşehir Belediyesi'ni usul yönünden hatalı gördü.

HAK SAHİPLERİ YENİNDEN İTİRAZ ETTİ 

İtirazlara dair verilen ret kararını iptal eden mahkeme, taleplerin meclis tarafından incelenmesini istedi. Bu gelişmeyle birlikte, dev antik tiyatro projesi için hazırlanan mevcut planlar geçerliliğini korudu ancak, evlerini tahliye etmesi gündeme gelen vatandaşlar belediyenin bu hatası ve devam eden yargı süreci nedeniyle yaklaşık bir yıl daha süre kazanmış oldu.  

BİR YIL DAHA MI ERTELENECEK'

İdare Mahkemesi'nin belediye bürokratlarını hatalı gören bu kararı sonrasında söz konusu itirazlar geçtiğimiz günlerde bir kez daha belediye meclisinin gündemine geldi. Hak sahiplerinin belediyeye sunduğu yeni itirazlar da reddedilirken, vatandaşlara bir kez daha yargı yolu açıldı. Böylelikle, koruma amaçlı imar planları bir kez daha yargıya taşındığı takdirde ise defalarca ertelenen projenin en az bir yıl daha gecikmesi gündeme geldi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası