İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, "İzmir'i gece kimsenin sokağa çıkmaya korkmadığı bir kent haline getirmek için çalışıyoruz. Bir kişi 'imdat' diye 155'i aradığında en geç 4 saniyede telefona çıkacağız, 4 dakikada çağrı yapılan yere gideceğiz." dedi.
Liyakat Derneği'nin, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri kapsamında bir otelde düzenlediği "Şehir ve Kadın" konulu söyleşiye katılan Aşkın, kadın ve erkeğin toplumun iki eşit parçası olduğunu ifade etti.
Ülkelerin gelişmesinde kadınların çalışma hayatında yer almalarının önemine işaret eden Aşkın, kadını çalışmayan bir toplumun gelişmesinin zor olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ilk kadın asayiş müdürü
İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kadınlara önemli görevler verdiklerine dikkati çeken Aşkın, "Türkiye'nin ilk kadın asayiş müdürü olan Seda Okur'u görevlendirdik. Biz bu atamayı yaptığımızda kadın olduğu için şaşıranlar oldu. Bu görevlendirmeyi müdürümüzün kadın veya erkek olduğuna bakmadan liyakata ve polislik tecrübesine bakarak yaptık. Yunus timlerimizde, motosikletli diğer ekiplerimizde, yaya devriyelerimizde ve trafik ekiplerimizde çok sayıda kadın polisimiz görev yapıyor. Çocuk Şube Müdürümüz, Balçova ve Foça İlçe Emniyet Müdürlerimiz de kadın." dedi.
Erkeklerin çalışma ve sosyal hayatta kadınlara destek vermesi gerektiğine işaret eden Aşkın, evi ve çocuklarıyla da ayrıca uğraşan kadınların işinin erkeklere göre daha zor olduğuna dikkati çekti.
"İzmir'de gece sokağa çıkan korkmayacak"
İzmir'in güvenli bir kent olması için kadın polis müdürleri ve polis memurlarının da büyük katkısıyla çalıştıklarını aktaran Aşkın, şöyle devam etti:
"Vahşi insanlar kaslarının gücünü kullanarak kadına şiddet uyguluyor. Kadına yönelik fiziki ve cinsel saldırılar da teşkilatımızın üzerine gittiği önemli konular arasında yer alıyor. Son 6 aydır '155 Polis İmdat'ı arayanlar ilk çaldığında açıldığını görüyor. İzmir'i gece kimsenin sokağa çıkmaya korkmadığı bir kent haline getirmek için çalışıyoruz. Bir kişi 'imdat' diye 155'i aradığında en geç 4 saniyede telefona çıkacağız, 4 dakikada çağrı yapılan yere gideceğiz."
İzmir'de 510 bin kadın sürücü olduğunu belirten Aşkın, ölümlü kazaların hiçbirisinde kadın sürücülerin olmadığını, yaralanma olaylarında da kadınların yüzde 5'in altında olduğunu sözlerine ekledi.
"Güvende olan kadın başarılı olur"
Liyakat Derneği Başkanı Berkay Eskinazi de yaptığı konuşmasında girişimci kadınların iş hayatı ve sosyal hayatta başarılı olabilmeleri için öncelikle kendilerini güvenli hissetmelerinin şart olduğunu söyledi.
Dernek olarak kadın, genç ve çocuklara yönelik projeler yürüttüklerini belirten Eskinazi, "Kadına karşı şiddet, çocuk istismarı gibi sorunlar tüm toplumu ilgilendiren sorunlardır. Bunun çözümü öncelikle eğitimden, sonrasında ise ekonomik kalkınmadan geçer. Çağdaş ve bugünün dünyasında ayakta kalabilecek kaliteli bir toplum için öncelikli olarak kadınlarımızı güçlendirmek, etkinlik alanlarını genişletmek, istihdam, sağlık ve hukuk gibi alanlarda eşit fırsat ve olanakları oluşturmalıyız." şeklinde konuştu.
Toplantıya, İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Seda Okur, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Demirbağ, Çocuk Şube Müdürü Gülden Türkal ve Trafik Denetleme Şube Müdürü Şamil Özsagulu da katıldı.