Ege Postası
Geri

Aslan: Barınma sorununu uydu kentlerle aşarız

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege-Koop Yönetim ve Danışma Kurulu üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı ziyaret etti
Aslan: Barınma sorununu uydu kentlerle aşarız
Haberler / Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2024 Cuma 11:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege-Koop Yönetim ve Danışma Kurulu üyeleri, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı ziyaret etti. Tugay’a yeni görevinde başarılar dileyen Aslan, “Her meslekten konusunda uzman yaklaşık 30 kişiden oluşan Danışma Kurulumuz var. 40 yıl önce faaliyete geçen, Burhan Özfatura’nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kooperatifler üstbirliği hâline gelen Ege-Koop, o dönem belediyenin proje ortağıydı. Özfatura ve Yüksel Çakmur görevden ayrılınca, ben göreve geldim. 41 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da, Ege-Koop ile her alanda çalışmak istediklerini, birlikte hareketle İzmir’de yaşayan vatandaşları ev sahibi yapabileceklerini belirtti.

200 AYRI KOOPERATİF

Aslan, Ege – Koop’un yapılanmasıyla ilgili bilgi verdi, “İzmir’in 12 ilçesinde beş milyon metrekarelik alanda 30 binin üzerinde yaşam alanı yarattık, Karşıyaka Körfez Evleri ve Menemen Villakent gibi 20 mahalle kurduk. Tüm altyapılarını tamamladık, anahtarları teslim ettik. Türkiye’de ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi Garantörlüğünde Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu’ndan üç kez iki milyar 215 milyon dolar kredi kullandık. Bugüne kadar her meslekten 200 ayrı kooperatif  Ege-Koop’ a  dahil oldu. Örnek verecek olursak; öğretmen, doktor, hakim ve savcılardan oluşan kooperatifler bünyemizde yer aldı. Kuruluşumuzdan bugüne ben dahil hiçbir yöneticimiz savcılıkta ifade vermedi. Bu durum gurur kaynağımız” şeklinde konuştu.

‘Sizlerin takipçisiyim’

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da, Ege-Koop’un başarılı çalışmalarını yıllardır yakından takip ettiğini, Ege Şehir Planlama ile İzmir’ de yeni yerleşim alanlarının yaratılması konusunda çalıştıklarını söyledi. Aslan da, Tugay’a, “Verdiğiniz talimatın ardından Ege Şehir Planlama Genel Müdürü Süleyman Ekinci ile görüştüm. İzmir’de büyük bir barınma sorunu olduğunu, özellikle deprem uzmanlarının açıklamasına göre, kent genelinde 17 fayın canlı bulunduğunu anlattı. Her an deprem olabileceği konusunda uyarıda bulundu” dedi.

‘Girişimden vazgeçilmiş’

Tugay da, “Halkımızın konut sahibi olması için çaba gösteriyorum. İzmir’de yüksek fiyatlı konutlar yapılıyor. Alt gelirli vatandaşımızın ev sahibi olmasını kolaylaştıracağız. Geçtiğimiz günlerde Menderes ilçesine gittim. İlk sözüm toplu konut için uygun alanınız var mı sorusu oldu.  Ne yazık ki, Büyükşehir’in kentsel dönüşüm projeleri dışında, Ege-Koop’ un yaptığı gibi yeni uydu kentler girişiminden vazgeçilmiş. ‘Belediye müteahhitlik yapsın’ demiyorum ancak bir gerçek var. Avrupa’ da fonlar yaratılıyor, belediyelere veriliyor, konut yapması sağlanıyor. Yeni bir bilgim edindim. Mesela Londra’nın imar planları yok. Her bir parsel için ayrı imar planı oluşturuluyor” diye konuştu. ASLAN ise, çekilen sıkıntıya dikkat çekti, “Konut fiyatlarının yüksek olmasının en büyük nedeni arsa bulunmaması. Menemen’de dahi yüzde 50 kat karşılığı isteniyor. Ucuz arsa olursa, belediye de altyapı desteği verirse, bence sorun kökten çözülür. Örneğin, Ulukent civarında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait imarlı beş-altı bin konutluk arazi var. Konut sorunu çözülmezse, şehrin içinde çadır kentler kurulmaya başlar, hatta başladı bile” şeklinde konuştu.

‘Birlikteliğe hazırız’

Büyükşehir Başkanı Tugay da, “Ege-Koop Başkanı Aslan ile bu konuları Karşıyaka Belediye Başkanlığım döneminde de görüştük. Daha önce de söylediğim gibi, Ege-Koop ile birlikte ortak projeler yapabiliriz. Öncelikli işim planlama çalışmasını hayata geçirmek olacak. Hüseyin Aslan’ın dediği gibi, Torbalı ve Menemen’de uydu kentler hayata geçirilebilir. İzmirlinin konut sorununu çözmek en büyük hayalim. Bu konuda gereken ne varsa Ege-Koop ile birlikte yaşama geçirebiliriz” dedi, her zaman birlikteliğe hazır olduklarını ifade etti.

Balçova mağdurlarına müjde verdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Koop heyetine, son olarak yıllardır olumlu gelişme bekleyen Balçova arsa mağdurlarıyla ilgili son gelişmeleri aktardı; “Evrakların bakanlıktan imzalanıp geri gönderilmesini bekliyoruz. Balçova Başkanımız, bakanla görüşmeye gitti. Ankara onaylarsa bir aşama daha bitmiş olacak. Belgeleri olanların parselasyonu ile teslim edilir, olmayanlarla ilgili yeni çözüm arayışına gideceğiz” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası