Ege Postası
Geri

Aslan ev'sizler için üzülüyor

Adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayları arasında geçen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, nüfusunun yüzde 36.5’i kirada oturan İzmir’de dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesinin belediyelerin arsa üretmesine bağlı olduğunu söyledi. Aslan, “ Her gittiğim yerde polisi, öğretmeni, memuru, işçisi nasıl ev sahibi olacağını soruyor. Haklılar çünkü 15 yıldır İzmir ve çevresinde yeni yerleşim alanları oluşturulamadı. Konutta en önemli maliyet altyapılı arsa payıdır. Buna yönelik projeler ve politikalar üretilemedi. Eskiden arsa sahipleri Ege-Koop’a akın ederken kapsamlı araştırmalarımıza rağmen iki yıldır tek bir arsa bulamadık. Bugüne kadar hiç ev sahibi olamamış yurttaşlarım için üzülüyorum” dedi.
Aslan ev'sizler için üzülüyor
Haberler / İzmir
7 Ağustos 2013 Çarşamba 09:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Mart 2014 yerel seçimlerinde adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçen tek sivil toplum kuruluşu lideri olan Aslan, İzmir’de dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik konut üretilememesinin başlıca sebebinin yerel yönetimler olduğunu söyledi. Ege-Koop olarak bugüne kadar 11 ilçede 11 konut projesi gerçekleştirerek, 100 bini aşkın insanı ev sahibi yaptıklarını buna rağmen İzmirlilerin yüzde 36,5’inin hala kirada yaşam sürdüklerine işaret eden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “ Bir milyonun üzerinde insan demektir bu. 2 milyonu aşkın insanımız ise gecekondu ve kaçak yapılarda yaşamakta. Sadece bu tablo bile ısrarla dile getirdiğimiz kentsel dönüşüm projelerinin aciliyetle uygulanmasını gerektiriyor. Ancak gelin görün ki, dilimizde tüy bitmesine rağmen somut tek bir adım atılamamıştır” dedi.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK DE BUNU ÖNGÖRÜYOR”
Sabit gelirli ve emeklilerin kredi, arsa ve altyapı destekleri olmadıkça ortalama metrekare maliyeti 700 lirayı bulan bir konuta bırakın özel inşaat şirketleri ile kooperatifler aracılığı ile bile sahip olamayacağını vurgulayan Aslan, “ Belediyelerin vazgeçilmez ve başlıca görevi, halka sağlıklı yaşam sürdürecekleri konutlara uygun ortam ve alanlar hazırlamaktır. Sosyal belediyecilik anlayışının temelinde de yoksulu, dar ve sabit gelirliyi, emekliyi, dulu, yetimi aç ve açıkta bırakmamak vardır” diye konuştu.

“İKİ YILDIR TEK BİR ARSA BULAMADIK”
Gittiği her ortamda polisten öğretmene, emekliden işçiye her dar ve orta gelir grubuna ait vatandaşın uygun fiyatlı konut talebinde bulunduğunu, bu talebin haklı bir talep olduğunu dile getiren Aslan, şunları söyledi: “ Bu toplumsal bir meseledir. Polisimiz güvenliğimizi sağlıyor, doktorlarımız sağlığımızla ilgileniyor, memur ve işçi kardeşlerim türlü hizmetleri yerine getiriyor. Bu insanlarımızın hemen hepsi maaşlarının neredeyse yarısını kiraya veriyor, sağlıksız yapılarda yaşam sürüyor. Dolayısıyla bunu talep etmekte son derece haklılar. Kaldı ki bu taleplerin başlıca muhatabı yerel yönetimler yani belediyelerdir. Bu görev yerine getirelemediği için halk farklı mecralara başvurmaktadır. Belediye Kanunu’nun 69. Maddesi, belediyelere ‘konut ihtiyacını karşılamak üzere imarlı ve altyapılı arsa üretme’ görevini vermektedir. Kooperatifler Kanunu’nun 1. maddesinde de ‘belediyelere kooperatiflere ortak ve öncü ol’ denir.”

“YENİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ…”
Aslan, konut sektörünün en önemli maliyetlerinden birini arsa paylarının oluşturduğuna da vurgu yaparak, “ Eskiden arsa sahipleri Ege-Koop’a akın ederken şimdi biz arsa bulamıyoruz. Ya ederinin çok üstünde rakamlar talep ediliyor ya da imar sorunu var. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Ve asıl önemli olan hiç konutu olmayanları konut sahibi yapmaktır. Acilen altyapılı arsa üretimi sağlanmalı, bu yurttaşlarımızı kira öder gibi ev sahibi yapabilmeye dönük proje ve politikalar geliştirilmelidir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası