Aslan'ı kahreden tablo
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Menemen’de yoğun olarak romanların yaşadığı, ve çarpık kentleşmenin açıkça gözler önüne serildiği Ahıhıdır Mahallesi’ni gezerek, mahalle sakinleriyle sohbet etti
İZMİR - İnsanların çaresiz ve perişan durumundan çok etkilenen Aslan, soğuğa rağmen çıplak ayakla sokaklarda gezinen, üzerlerinde hava şartlarına uygun giysi bulunmayan çocukları kucağına alarak onların yoksulluğunu paylaştı. Birkaç ailenin bir arada yaşadığı 15-20 metrekarelik tek göz odada 15 kişinin yaşadığı evlerin bazılarına konuk olan Aslan, yoksulluklarına rağmen kendine gösterilen misafirperverlik karşısında duygulandı. Mahalle sakini kadınlar, belediyenin imkanları çerçevesinde sorunlara çare bulmaya çalıştığını, ancak kendilerinin bu acıklı durumundan daha iyi koşullara sahip olanlara destek sağlayan hükümetin, Ahıhıdır sakinlerine yardımcı olmadığından yakındılar. Kendilerinin göz göre göre terk edildiğini belirten kadınlar, ‘’Çocuklarımız için çok üzülüyoruz. Biz Suriyeli mültecilerden daha mı önemsiziz'’’ diyerek, Hüseyin Aslan’dan yardım istediler.
Suyu, elektriği, kanalizasyonu bulunmayan, yollarında çamur nedeniyle yürünemeyen mahallede insanca yaşamanın mümkün olmadığının altını çizen ve İzmir’de yaşayan hiç kimsenin bu tarz bir kent yaşamını hak etmediğini ifade eden Aslan, mahallenin fiziksel sorunlarının ancak kentsel dönüşüm ile çözümlenebileceğini vurguladı. İzmir’deki yerleşim alanlarının yüzde 60’ını gecekonduların oluşturduğunu belirten Hüseyin Aslan, düzensiz yapılaşmanın da kentte büyük oranda yer tuttuğunu söyledi. ‘’Özetle İzmir’in yüzde 80’i plansız ve kaçak yapılaşmadan ibaret. Kentin bu duruma gelmesinde toplumun her ferdinin ve kurumunun payı var. İzmir’in en önemli ve öncelikle sorunu plansız ve kaçak yapılaşmadır.’’ dedi.
Menemen’in Ahıhıdır Mahallesinin, İzmir şanssız mahallelerinden biri olduğunu dile getiren Aslan, ‘’Sizin sorunlarınızın bugüne kadar çözümlenmiş olması gerekiyordu. 2013 yılına girdiğimiz şu günlerde İzmir gibi Türkiye’nin önemli bir metropolünde yolları bozuk, elektriği, suyu olmayan, sorunlarla boğuşan bir mahalle olması çok üzücü. Bundan sonra bu mahallenin sorunlarıyla bizzat ilgileneceğim’’ diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Ali Kırbaş, dönem dönem kendilerine kömür yardımı yapıldığını, ancak yardım değil kalıcı çözüm istediklerini belirterek, ‘’Gençlerimiz işsiz, elektriğimiz, suyumuz, yolumuz yok. Biz yardım değil, kalıcı çözüm istiyoruz. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız’’ dedi.