Ege Postası
Geri

Astana ve Pekin stratejik ortaklığı derinleştiriyor

Kazakistan’ın başkenti Astana’ya resmi ziyaret ile gelen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping) ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı derinleşmek maksadıyla bir dizi anlaşmaya...
Astana ve Pekin stratejik ortaklığı derinleştiriyor
Haberler / Dünya
7 Eylül 2013 Cumartesi 13:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kazakistan’ın başkenti Astana’ya resmi ziyaret ile gelen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping) ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı derinleşmek maksadıyla bir dizi anlaşmaya imza attı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in davetlisi olarak Kazakistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Çin Devlet Başkanı Şi, Astana'daki için Akorda Sarayı’nda resmi tören düzenlendi. Törenin ardından yaklaşık 1,5 saat baş başa görüşen liderler, daha sonra heyetler arası toplantıya başkanlık etti. Toplantının ardından Nazarbayev ve Şi, iki ülke arasında daha önce imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın genişletilmesini öngören bildiriye imza attı. İmza töreninde ayrıca uzay, su rezervlerini kullanma, demiryolu ulaşımı ve elçiliklere arazi tahsisi konularında da bir dizi anlaşma imzalandı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, iki ülke arasındaki yirmi yılı aşan zaman zarfındaki ilişkilerde önemli mesafelerin alındığını kaydetti. Dünyada yaşanan global kriz sırasında Kazakistan’a en büyük desteği 13 milyar dolar kredi ile Çin’in verdiğini kaydeden Nazarbayev, bugünkü ziyaretin de iki ülke arasında stratejik ortaklığın daha da genişletilmesi açısından önem arz ettiğini söyledi.

ASTANA VE PEKİN ARASINDA 30 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Kazakistan ve Çin İş Konseyi toplantısı sonunda üzerinde uzun zamandır çalışılan önemli 20 projenin hayata geçirileceğini ve toplamda 30 milyar dolarlık anlaşmaların imzalanacağını belirten Nazarbayev, iki ülke arasında ticaret hacminin temelini enerji projelerinin olduğunu, bundan sonra ise diğer sahalarda işbirliğinin artırılacağını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Çin ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin 3 bin yıldır devam ettiğini söyledi. Göreve geldikten sonra Nazarbayev ile bir yıl içerisinde iki defa görüştüğünü kaydeden Şi, iki ülke arasındaki dengeli ve karşılıklı işbirliğinin bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Sınır aşan nehirlerin iki ülke arasında işbirliğinin ve dostluğun sembolü olacağına inandığını belirten Çin lideri, Kaşagan petrol sahasında Kazakistan ile ortak çalışma yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi.

Bin 700 kilometre ortak sınırı bulunan Kazakistan ve Çin arasındaki bu yılın Ocak-Haziran ayı arasındaki ticaret hacmi 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası