Ege Postası
Geri

Atatürk’ün çocukları uzay mekiğine uzandı

Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu öğrencileri uzayda bulunan astronotlarla telsiz bağlantısı kurarak tarihe geçen ilk Türk çocukları oldu.
Atatürk’ün çocukları uzay mekiğine uzandı
Haberler / Yerel Politika
6 Ekim 2012 Cumartesi 10:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

‘Atatürk’ün çocukları uzayda, bugün sesimiz, yarın biz’ diyen Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu öğrencileri, Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şubesi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri ARİSS (Amateur Radio On İnternational Space Station) projesi kapsamında yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)  ile telsiz bağlantısı kurdu. Böylece yörüngede bulunan iki Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan  Expedition- 33 ekibi ile Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu Türkiye’den telsiz bağlantısı kuran ilk eğitim kurumu olarak tarihe geçti.

Bağlantı önce ABD’deki ARISS merkezi ile kuruldu. Merkezde bulunan NASA ARISS gönüllüsü ve moderatör Keith Pugh ARISS ve astronotların bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) ile ilgili kısa bilgi verdi. Daha sonra telsiz bağlantısını sağlayan yer istasyonunda NASA gönüllüsü Marc Steiner’a bağlantı kuruldu.  Üçlü bağlantıdan sonra Marc, ISS Uzay İstasyonu’nun frekansını yakaladı ve konuşmalar başlatıldı.  Özel İzmir Amerikan Koleji Blake Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen canlı telsiz bağlantısı yaklaşık 15 dakika sürdü. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) da bulunan 6 astronottan komutan Sunita Williams’a 20 ilköğretim öğrencisi çeşitli sorular yöneltti.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da bu tarihi olaya tanıklık etti. İlk soruyu 8. sınıf öğrencisi Melisa Yıldırım yöneltti. Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’in geleceğini Türk çocuklarına emanet etiğini dile getirerek, “Türk çocuklarına uzaydan bir mesajınız var mı'” diye sordu.  “Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk, ‘ Bugünün küçükleri yarının büyükleridir’ diyerek, Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk çocuklarına emanet etmiştir. Türk çocuklarına uzaydan vereceğiniz mesaj nedi? “diye sordu.

Sunita da güzel soru için Melisa’ya teşekkür ederek, “Hiçbir şey için sınırlar yoktur. Yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz. İster kız, ister erkek olun, hangi renkten, inanıştan veya ırktan olursanız olun, istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Buna inanın” dedi.

Öğrenciler, astronotlara bir günlerinin nasıl geçtiği, astronotluğa ilk nasıl ilgi duydukları, meteor ve uyduların uzay istasyonu için tehlike teşkil edip etmediği, şu anda hangi proje üzerinde çalıştıkları, uzay istasyonunda ateş yakıp yakmadıkları, ne zaman gece, ne zaman gündüz olduğunun nasıl farkına vardıkları, dünya dışında hangi gezegende yaşamak istedikleri, özel bir diyet yapıp yapmadıkları gibi ilginç sorular sordular.

Uzay mekiği ile  konuşan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, çok heyecan verici bir buluşma olduğunu kaydederek, “Tarihe geçmek çok güzel. İzmir’in çok güzel bir şehir, İzmir’den sevgiler” diye konuştu. Başkan Tartan, astronotları kasım ayında görevleri bittikten sonra İzmir’de konuk etmek istediklerini söyledi.Tartan,” Uzayda olmak muhteşem. Ama İzmir’de muhteşem bir kent sizleri bekliyoruz” dedi.

Öğrencilere seslenen Tartan, “Çok şanslısınız. Uzaydaki astronotlarla konuşan ilk Türk çocukları olarak, sesinizle tarihe geçtiniz. Sesiniz uzaya gitti. Atatürk’ün çocukları olarak umarım bir gün siz de uzaya gidersiniz, bütün umudumuz o” diye konuştu.Çocuklar da böyle bir tarihi buluşmayı yaşadıkları için çok mutlu olduklarını söylediler ve uzay mekiğindeki astronotları alkışlayarak sevgilerini gönderdiler.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası