Türkiye ve Suriye’de 50 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine ve büyük yıkımlara yol açan depremlerin ardından Avrupa Komisyonu ve AB Dönem Başkanı İsveç’in yardım amacıyla Brüksel’de düzenlediği Uluslararası Donörler Konferansı bugün başladı. İsveç Uluslararası Kalkınma İş Birliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Oliver Varhelyi, konferansa başkanlık etti. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’ın hitaplarıyla başlayan Konferans’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katıldı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, açılış konuşmasında; “Deprem sonrası yeniden yapılanma için Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye 1 milyar euro destek vereceğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’nı yürüten İsveç’in Başbakanı Ulf Kristersson ise İsveç’in Türkiye’ye 500 milyon İsveç kronu (45 milyon Euro) destekte bulunacağını belirtti.
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: HASAR 103,6 MİLYAR DOLAR OLARAK HESAPLANMIŞTIR
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İsveç’in depremlerden sonra Türkiye ve Suriye halkları için Brüksel’de bugün düzenlediği Uluslararası Donörler Konferansı’na katıldı. Mevlüt Çavuşoğlu burada şu konuşmayı yaptı:
“DOSTLUĞUNUZU ASLA UNUTMAYACAĞIZ”
“Öngörülmeyen acil durumlarda çok büyük bir müdahale ve toplu destek gerekir. Saatler içinde inanılmaz bir insani trajedi yaşandı. Bölgeye gelen sayın Varhelyi gibi pek çoğunuz sadece yıkımı değil, Türk halkının gücünü de gördünüz. Türkiye halkı, sivil toplum kuruluşları hemen el ele vererek devlet kuruluşlarının müdahale çalışmalarına yardımcı oldu. Uluslararası toplumun da inanılmaz destek ve cömertliğini gördük. Dünyanın her yerinden gelen kurtarma ekipleri, bizim vatandaşlarımızı kurtarmak için kendi hayatlarını riske attılar. Size çok borçluyuz. Bu dostluğunuzu asla unutmayacağız.
Daha iyi, daha akıllı, daha yeşil ve daha güvenli yapılar inşa edeceğiz. Konut, altyapı ve ekonomik koşulları aynı anda iyileştireceğiz ve yaşam alanlarının sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Kısacası, kimseyi geride bırakmayacağız. Özellikle hassas durumdaki kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlıları ön plana çıkaracağız. Hepimizin önceliği bu kesimler olacak. 1,7 milyon Suriyeli 11 ilimizde yaşıyorlar. Onlar da bu çalışmalardan faydalanacaklar.
Daha fazla kamu alanı, daha fazla yeşil alan olacak. Özellikle hava kalitesi ve atık yönetimine özen göstereceğiz. Yeni teknolojileri kullanarak inşaatların emisyonlarını azaltacağız ve erken uyarı sistemleriyle birlikte şehir tasarımında kolay tahliye imkânı sağlayan planlara öncelik verilecek. Afet riski azaltılacak. Bütün bu çalışmalar, hesap verilebilirlik standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.
İnşaatın finansmanının daha iyi yapılabilmesi için ayrı bir fon oluşturduk. Bu fon, bağımsız denetleme standartlarına tabi olacaktır.
“HASAR 103,6 MİLYAR DOLAR OLARAK HESAPLANMIŞTIR”
Çok uzun yolculukta ilk adımları atıyoruz. Hasar 103,6 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Burada özellikle halkın geri dönmesini sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Buradaki ekonomik hayat bizim sınırlarımızın ötesini de etkilemekte olduğu için bu bölgenin yeniden refaha kavuşması için her türlü çalışmayı yapacağız. Yapacağınız bütün bağışlar buna yardımcı olacaktır. Bugün Türkiye’nin başına geldi, bu, yarın başka bir ülkenin, başka bir toplumun başına gelebilir. Sadece gerçek dayanışma daha iyi bir yarın için umut olabilir.” (ANKA)